Gruppresa: Cykelresa i Uganda

30 november – 14 december 2024

Ett riktigt äventyr på cykel genom Afrikas pärla Uganda tillsammans med en liten grupp (max 8 personer) och svensk reseledare. Resan passar dig som cyklar mountainbike på hobbynivå. Du bör ha en bra grundkondition och tidigare ha prövat åtminstone 70 kilometer mountainbike på grusväg under en dag, men du behöver absolut inte vara någon elitcyklist.

15 dagar, pris från 39 800 kr/person

 

Detaljerat dagsprogram

Dag 1: Ankomst Entebbe

Ankomst till Entebbe. Utanför flygplatsen möts ni upp av en chaufför som kör er till hotellet för incheckning. På kvällen blir det gemensam middag och briefing inför de kommande äventyret.

Boende: Via Via Guest House
Måltider: Middag

Dag 2: Cykling och båttur på Victoriasjön

En kort båttur från Kampalas myllrande gator ligger Mukono, ett mer glesbefolkat område med jordbrukslandskap och små skogar. Hit brukar cykelintresserade kampalabor fly undan trafikkaoset i staden, och vi inleder resan med att utforska några av de lokala cyklisternas bästa stigar och grusvägar. Turen inleds med en båttur från Entebbe över Lake Viktoria och avslutas med att vi möter upp bilen som transporteras oss den sista biten till Jinja där vi tillbringar natten med utsikt över Nilen.

Distans att cykla: ca 55 km


Boende: Home on the Nile
Måltider: Helpension

Dag 3: Sightseeing i Jinja och natt bland noshörningar

Dagen startar med en cykeltur i Jinja där vi bland annat ser Nilens källa, marknaden och den gamla järnvägen. Vid lunchtid åker vi vidare i bil mot Ziwa Rhino Sanctuary – en park där de sällsynta noshörningarna föds upp lever som i det vilda fast med militär bevakning som skydd mot tjuvskyttar. Här tillbringar vi natten med noshörningarna precis utanför dörren.

Distans att cykla: ca 30 km 


Boende: Ziwa rhino wildlife ranch
Måltider: Helpension

Dag 4: Noshörningar och vattenfall

Vi går upp i ottan för att bege oss ut på en safari till fots där vi kommer riktigt nära noshörningarna. Efter det reser vi cirka två timmar till nationalparken Murchison falls där vi direkt beger vi oss ut på en båttur till vattenfallet som gett parken dess namn. Under båtturen har vi chans att se flodhästar, krokodiler och andra djur som kommer till floden för att dricka. Vi kommer också lära oss mer om parkens fåglar.

Framme vid det spektakulära vattenfallet väntar cirka en timmes vandring upp till toppen av fallet där vi också möter bilen. Vi åker tillbaka till lodgen i skymningen, en tid där många djur är framme, och tar olika omvägar för att se så många som möjligt. Natten tillbringar vi mitt i parken och vi delar boende med vårtsvin och babianer.

Boende: Red Chilli Rest Camp
Måltider: Helpension

Dag 5: Safari i Murchison Falls nationalpark

Även denna dag blir det en tidig morgon då gryningen är den bästa tiden för att se vilda djur. Vi ger oss ut på en safari där vi bland annat ser bufflar, giraff och elefanter, och förhoppningsvis även lejon och leopard. Tillbaks vid lodgen blir det en tidig lunch innan vi ger oss av mot nästa destination. När vi kommer utanför parkgränsen fortsätter resan på cykel längs vackra grusvägar till staden Masindi.

Distans att cykla: ca 50 km 


Boende: Kabalega Resort
Måltider: Helpension

Dag 6: Cykling från Masindi till Hoima

Idag är det dags för en längre cykeltur; cirka 70 kilometer på små grusvägar genom jordbrukslandskap och längs med Budongo forest.

Distans att cykla: ca 70 km

Boende: Kabalega resort
Måltider: Helpension

Dag 7: Vidare till Kratersjöarna

Vi åker vidare med bil mot Fort Portal och Crater lakes – vackra vulkansjöar omgivna av kullar och spektakulär natur. Vi kommer fram vid lunchtid och på eftermiddagen beger vi oss ut på en cykeltur (eller om cykelmusklerna behöver vila, en vandring) runt några av sjöarna.

Distans att cykla: ca 45 km eller ca 8 km vandring 


Boende: Kyaninga Royal Cottage
Måltider: Helpension

Dag 8: Cykling längs med kratersjöar och genom kaffeplantager

Vi cyklar genom staden Fort Portal och ut på landsbygden där vi passerar flera vulkansjöar. På vägen cyklar vi också förbi ett av många kaffeplantager i området. Där vi äter lunch samt lär oss allt om hur Ugandas största exportprodukt tillverkas.

Distans att cykla: ca 65 km 


Boende: Chimpanzee Forest Lodge
Måltider: Helpension

Dag 9: Chimpanser i Kibaleskogen

Kibale forest är en av de bästa platserna i världen för att se vilda chimpanser och för den som vill finns möjlighet till chimpansvandring på förmiddagen. Vandringen tar mellan 2-5 timmar beroende på var chimpanserna är varav en timme är tid man får tillbringa tillsammans med chimpanserna. För den som inte vill spana efter chimpanser erbjuds cykling eller vandring i omgivningen. På eftermiddagen reser vi vidare med bil mot Lake Mburo National park. Väl framme vid Lake Mburo väntar middag och en natt-safari där vi spanar efter parkens leoparder och andra vilda djur.

Distans att cykla: frivilligt ca 45 km


Boende: Eagles Nest
Måltider: Helpension

Dag 10: Cykling bland giraffer och zebror i Lake Mburo

I Lake Mburo National Park finns inga lejon eller elefanter vilket gör den säker för safaris till fots, cykel eller häst. Vi startar dagen tidigt med en cykelsafari på stigar och vägar både i och utanför parken, där vi förväntas se giraffer, zebror, antiloper och har vi tur även leopard. Under cyklingen i parken har vi sällskap av en ranger på cykel för extra säkerhet och tempot där är lugnt så att vi hinner se djuren ordentligt. På eftermiddagen åker vi en båttur på sjön där vi har chans att se fler djur och framförallt lära oss mer om de 315 arter av fåglar som finns där.

Distans att cykla: ca 55 km

Boende: Eagles Nest
Måltider: Helpension

Dag 11 Till de dimhöljda bergen i Bwindi nationalpark

Denna dag beger vi oss mot Bwindi och bergsgorillorna. Resan startar med cykel där vi cyklar längs med floden Rwizi förbi ett vackert vattenfall till Mbarara, en av Ugandas större städer. Där äter vi lunch och lastar cyklarna på bilen. Cirka fem timmar senare anländer vi till vårt hotell som ligger precis vid kanten av Bwindis urskog. Hotellet drivs av Ride 4 a women, en ideell förening som hjälper kvinnor i närområdet som är drabbade av HIV och eller fattigdom och vinsten från hotellet sponsrar verksamheten. Kvinnorna utbildas inom olika yrken och hantverk när tid finns kan vi beundra deras arbete.

Distans att cykla: ca 55 km

Boende: Ride 4 a Woman
Måltider: Helpension

Dag 12: Möte med bergsgorillorna

Gorillavandringen är för många resans höjdpunkt. Att se de magnifika djuren på så nära håll som bara ett par meter är en definitivt en upplevelse som lämnar avtryck. Varje grupp får tillbringa en timme vid gorillorna. Den totala tiden för vandringen kan variera, alltifrån tre till åtta timmar beroende på hur långt bort de befinner sig. Vandringen går genom obanad terräng i regnskog och kan bitvis vara tuff. Att vara i regnskogen är dock en upplevelse i sig och har vi tur ser vi även andra primater.

För den som inte vill se gorillor finns andra aktiviteter som en vandring i regnskogen, kulturella aktiviteter eller cykling.

Boende: Ride 4 a Woman
Måltider: Helpension

Dag 13: Vidare till Lake Bunyonyi

Resan närmar sig sitt slut och vi ger oss ut på den sista längre cykelturen, som också är en av resans tuffaste då den innehåller många tuffa klättringar. Vägen vi cyklar är dock väl värt mödan. Vi börjar i regnskogen, fortsätter över berg med magnifik utsikt. För den som verkligen vill utmana sig själv går det att cykla hela vägen till lodgen (ca 100 km), en avslutning där man följer Lake Bunyonyis strand. Framme vid lodgen kan den som vill ta sig ett välförtjänt bad – Lake Bunyonyio anses vara en av få sjöar i Uganda som är säkra för bad då den är fri från både parasiter, krokodiler och flodhästar.

Distans att cykla: ca 70 km

Boende: Lake Bunyonyi Eco Resort
Måltider: Helpension

Dag 14: Egna aktiviteter i Lake Bunyonyi

Denna sista dag i Uganda spenderar vi med valfria aktiviteter kring Lake Bunyonyi. Vi rekommenderar att pröva på de traditionella kanoterna som består av urgröpta trädstammar. De är inte helt lätta att styra och man bör med fördel ta med sig en guide som förutom att kontrollera båten berättar intressanta historier om livet kring sjön. En annan höjdpunkt är att vandra upp på något av de många berg som omger sjön för att beundra utsikten. För den som ännu har kraft kvar i benen finns en fin cykeltur runt sjön.

Distans att cykla: frivilligt ca 45 km

Boende: Lake Bunyonyi Eco Resort
Måltider: Helpension

Dag 15: Över gränsen till Rwanda

Vi korsar gränsen med bil över till Rwanda. Naturen är väldigt lik den del av Uganda vi just lämnat men när vi når huvudstaden Kigali uppenbarar sig tydliga skillnader. Rwanda, som är en mycket hårdare kontrollerad diktatur, präglas av ordning och regelefterlevnad. Trafiken ser mer ut som det vi är vana vid från Europa, gatorna är kliniskt rena och säkerheten är hög. Beroende på när flyget till Sverige går gör vi en längre eller kortare cykel-sightseeing i staden som inkluderar ett besök på the Genocide museum där vi lär oss mer om Rwanda (och världens) mörka historia.

Distans att cykla: 10-30 km

Måltider: Frukost och lunch

Pris per person:

4-8 personer: 39 800 kr/person

Enkelrumstillägg: 9 900 kr/person

Vad som ingår:

 • Alla marktransporter enligt program i safaribil
 • Mountainbike och hjälm
 • Bensin och vägskatter/avgifter
 • Kunnig engelsktalande guide
 • Svensktalande reseledare: Sandra Attermo
 • Boende i delat dubbelrum
 • Måltider enligt program
 • Alla aktiviteter och parkavgifter enligt program
 • Obegränsat med vatten i safaribilarna och under cyklingen

Vad som tillkommer:

 • Internationella flygbiljetter
 • Visum till Uganda och Rwanda
 • Gorillavandring: ca 7900 kr/person
 • Chimpansvandring: ca 2300 kr/person
 • Måltidsdryck
 • Dricks till guider/chaufförer

*  Beräknat på dollarkurs: 10,9  *  Minumumantal för att resan ska bli av: 4 personer  *   Mer information om cyklingen  *

Jag finns här för att svara på dina frågor!

Madelene Segelöv

Sandra Attermo

Reseledare

Sandra har bott i Uganda till och från sedan 2015 och är egentligen ekonom till yrket.

Hennes stora passion är dock resor och mountainbike och hon ägnar mycket tid åt att utforska nya områden på cykel. Helst cyklar hon enduro och hon gör sitt bästa för att introducera sporten i Uganda genom att ordna kurser, resor och ett årligt enduro-race.

Under denna resa kommer hon ha sällskap av Dennis som förutom att vara certifierad tour guide också har en bakgrund i det ugandiska juniorlandslaget i landsvägscykling.

 

Välkommen du också!

Boka en oförglömlig resa med oss!

Kenya

Tanzania

Uganda

Kilimanjaro

Sydafrika

Namibia

botswana

Paradisöar