/*ÅL*/ Resevillkor * Afrikaresor

Resevillkor för resor till Afrika, främst Tanzania, Uganda, Namibia & Sydafrika

Afrikaresor följer naturligtvis Lagen om Paketresor. Kortfattat säger den att ni minst skall ha det som lovats.

Allmänt

Pris gäller per person för del i dubbelrum med minst 4 deltagare om inget annat anges. Flyg t o fr Östafrika tillkommer annars ingår allt som kan administreras av oss. För er som aldrig varit i Afrika eller på viltsafari dyker det upp många frågor. Läs igenom Vanliga Frågor. Det mesta förklaras sedan i Retips som erhålls efter beställning. Men tveka inte att kontakta oss om ni undrar över något: via epost eller ring 08-55922344 / 0703233537. Våra paketresor/safari är välplanerade och innehåller mycket upplevelser förutom spännande VILT-SAFARI och sköna bad på ZANZIBAR eller andra paradisöar i Indiska Oceanen.

Vi reser i små grupper och ni får därför en mer personlig kontakt med guiden, områdena ni besöker och med deltagarna i gruppen.

Litteratur

Cirka en månad innan avresan skickar vi dig den litteratur som ingår i resans pris. Litteraturen är en del av ert resande och genom att läsa den i förväg ger den er en mycket bra baskunskap för resan. Litteraturen kan utgöras av ett enkelt häfte men vi försöker ge er den information som är viktig för att förstå och lära sig landet. Som turist i ett land krävs respekt för landet. Allmän restips samt mer utförligare info om bl a de stora parkerna och ekosystemen ingår förstås.

Adminstrativt / Att boka

. När vi hittat det äventyr som passar er bäst betalar ni 2.000 kr/person i anmälningsavgift på BG 5358-5170 (Det kan tillkomma andra avgifter som måste betalas långt i förväg t ex gorilla permit i Uganda = 5.400,-).
. Vi kan då säkra allt t ex logi och ev. inrikesflyg.
. Slutfaktura – efter anmälningsavgiften får du en faktura på resterande belopp samt en bokningsbekräftelse. Viktigt att du läser igenom denna ordentligt så det inte sker några missförstånd.
. Fakturan betalas om inget annat uppgjorts 30 dagar innan avresa.
. Dokumentation såsom restips erhålls via mail
. Eventuella inrikesbiljetter erhålls också via mail (södra Tanzania) eller på plats (vid safari i norra Tanzania)
. Väl på plats tas ni emot med namnskylt
/ SAFARI NJEMA – Trevlig resa

Flyg

Det går inga charter till Namibia, Öst- och Sydafrika utan man flyger reguljärflyg. Normalt ingår flyget endast på våra turer med svensk guide. För övriga turer bokar vi gärna och ger er prisalternativ men det är fritt att boka flyg själva var ni vill t ex på nätet. Vi har specialiserat oss på safari dvs resor i Afrika, andra är experter på att fixa flygstolar. uppsala@bigtravel.se tfn 018 692200 sköter allt vårt flyg sedan snart 20 år så de är väl insatta idag och brukar hitta bra “stolar” – speciellt mattias.olsson@bigtravel.se .

Övriga kostnader / info för BUDGET

Det går åt ganska lite “fickpengar”: ni har i Tanzania helpension i parkerna, ni behöver inte kosta på er utflykter eftersom resorna redan har stor upplevelsefaktor och mat och dryck är billigt. Middag kostar från 50 sek inkl dryck lokalt till tre rätters med vin på femstjärnigt hotell för 2-400 sek. Oberoende om ni nyttjar öl kan det vara en bra indikator på kostnadsläget i Tanzania: En starköl kostar ca 10 sek på lokalt ställe och upp till 50 sek på lodgerna i t.ex. Serengeti. Tvätt kostar ca 10 sek/plagg (dyrare på finare hotell). En souvenir i form av tinga-tinga konst eller träskulptur kostar 50 – 200 sek. Taxi en timme 400 sek. För er budget: Anslå ca 100 usd/pers för dricks (beror dock mycket på val av safari och hur många ni är), 250 sek/pers/dag för mat där det inte ingår (det går att klara sig med 50 men då krävs lokala matställen), 350 sek för någon festligare måltid, drycker (stöl ca 25, vin 150, coke/vatten 15). Reglerna för visum måste kontrolleras minst en månad innan avresa: feb 2017 gäller: 50 usd för Tanzania (visum till Tanzania behöver inte ansökas om i förväg – betalas enklast vid ankomst); 100 usd Uganda, 25 för transfervisum genom Kenya. I Namibia & Sydafrika är det f.t. fritt.  Utflykter t ex på Zanzibar ingår inte om inte det begärts(delfinsafari, kryddtur, snorkling, Stonetown ca 30-50 usd, fiske och dykning kostar förstås mer) Övrigt inkl shopping: 1000 sek/pers. (Kostnaderna är generella och varierar förstås beroende på val av tur och klass på logi).

I priset ingår

Er resebeskrivning gäller men generellt så ingår allt som går att administrera av oss:
1. Samtliga transporter som nämns t ex inrikesflyg till Zanzibar. Fyrhjulsdrivna “safaribilar” chaufför/guide på safarin.
2. Riktig Safari bil (ej typ minibuss) med vatten i bilarna i norra Tanzania. I Uganda kan minibuss nyttjas då avstånden inte är så stora där. Även den är ombyggd för safari och fyrhjulsdriven. Safaribilarna är annars av typ Landcruiser, ombyggd för safari med avlyftbart tak för djurskådning. För 4 – 5 personer används standardlängd vilket medför att två av sätena är lite trängre pga hjulhusen (som i en buss). För 6 – 8 personer används extended Landcruiser el motsv. Den är alltså ombyggd, förlängd för att rymma fler.
3. Hotell/Lodger med frukostpension där inget annat anges. Hotellen är optimala vad gäller restider och “mest för pengarna”
4. När ni bor så att ni inte kan välja matställe ingår all mat, t ex i parkerna i Tanzania – se resebeskrivning
5. Obligatoriska avgifter såsom parkavgifter för er, er bil och guide
6. Hämtning vid flyget och övriga transfer
7. Guide under viltsafarin och tolk vid besök i byar (engelsktalande, om inget annat anges)

Följande ingår inte

1. Avbeställningsskydd / reseförsäkring
2. Tvätt (ingår dock på vissa lodger)
3.egna resor med taxi, lokalbuss etc och andra utgifter av privat natur.
4. Dricks till bärare, guider, chaufför etc. (Se nedan)
5. Visum (50 $/land för Tanzania, Uganda och Kenya)
6. Drycker
7: Ej nämnda måltider
8. Vissa lokala flygplatsskatter t ex 5 – 10 $ på mindre flygplatser i Selous – ibland ingår det dock – beror på flygbolag.
9. En “Marin Parkfee” går inte att betala i förskott på Mafia Island. Bor ni på Kinasi och Mafia island Lodge så bor ni inne i den och då tillkommer = 30 usd per person per påbörjat dygn. Kan öka så se till att ha dollar i beredskap. Skall betalas med Visa/Mastercard.
10. Högsäsongstillägg förekommer jul/nyår och på vissa ställen även under augusti. Vi har hittat en del även annars prisvärda hotell på Zanzibar som inte tar ut detta men för parkerna i norra Tanzania bör ni budgetera ca 500 – 2000 SEK extra per person – beror på val av tur och när ni landar.

Dricks

Är vedertaget i hela Afrika. En chaufför / guide förväntar sig ca $5-$10 per person och dag i dricks. Efter en veckas safari bör en chaufför/guide få ca $200 – 300. Det är ok med något lägre om t ex en barnfamilj nyttjar bil/guide.
På restauranger rundar man av uppåt eller ger 500 – 5000 TZS (2 – 25 SEK beroende på klass) och till bärare ca 1-5000. Efter Kilimanjaro klättringen: (fråga inte guiden) räkna med ca 150 till 250 $ per person i dricks som fördelas på lämpligt sätt. Huvudguide bör få totalt ca 3 – 4 ggr mer än varje bärare. Kock 3 ggr mer etc. Fråga gärna övriga vandrare då kutym ändras snabbt. Att inkludera dricksen i förväg fungerar mycket dåligt. Eftersom drickssystemet är så vedertaget känns det fel att lämna guider m fl utan att de får något och det kan dessutom vara svårt att kontrollera “pengaflödet”.

Valutaförändringar

För Sydafrika och Namibia måste vi teckna oss mot kursförändringar mellan Rand och Svenska kronan. I övriga Afrika gäller det för dollarkursens svängningar.

Flygförseningar som påverkar Safarin

I de flesta fall påverkar det inte safarin utan man kan “köra ikapp” så var inte oroliga om ni “fastnat” någonstans på vägen ner. Skulle flyget vara så försenat att första dagarna måste ändras så kommer vi att ta ut avgift för nytt logi – vi kan nämligen inte avboka med kort varsel. För er försäkrings skull är det då viktigt att ni sparar alla extra utlägg. Enklast betalar ni det ändrade boendet direkt på plats.
Det är viktigt att ni SMSar eller ringer och/eller mejlar de kontaktnr ni fått – står på er faktura – vid förseningar. Bli inte rädda om ni blir försenade. Skulle ni bli så försenade att ni helt missar t ex safarin så gäller er försäkring om ni tecknat sådan. Blir ni lite försenade, t ex en dag täcks detta också av er försäkring om ni missar mycket. Vad ni kan vara helt säkra på er att vi gör allt vi kan för att bibehålla kvalitén. Går det förskjuter vi allt ett dygn så att ett ev. bad endast blir kortare annars “kör vi ikapp” så resebeskrivningen från t ex dag 2 stämmer.

Anpassningar / hotellval / skräddarsydd safari

Vi kan ofta förlänga din resa eller hjälpa dig att fortsätta resan till annat resmål. Var ute i tid så går det lättare. Det är också mycket vanligt att vi skräddarsyr resorna. På Zanzibar ingår gemytligt turistklass men det finns förstås mycket att välja på. Även om många tycker det är halva nöjet att forska själva rekommenderar vi – för er säkerhets skull – att fråga oss. Hemsidor är alltid bra och referenser på nätet är inte heller att lita på alla gånger. Det är många lycksökare som försöker driva hotellverksamhet i världen med varierat resultat. Vi skumpar runt Zanzibar minst en ggr per år för att kvalitetssäkra hotellen. Vissa hotell passar inte alls oss skandinaver och det är vårt jobb att se till att ni får valuta för pengarna.

Resplanen kan förändras av tvingande skäl pga ändrade flygtider eller i syfte att förbättra en resa. Planera din ledighet så ändra resplanen med max +/- 2 dagar. (Händer mycket sällan men… Någon gång kan dock flygtiderna ändras någon timme – detta påverkar inte safarin nämnvärt)

Allmänna villkor/Avbeställning

Kihansi följer resegarantilagen. För resorna gäller “Lagen om paketresor”,
1. Anmälningsavgiften betalas direkt efter anmälan. Resterande summa erläggs 30 dagar innan avresa. Vi skickar faktura.
2. Rabatt för barn som ej fyllt 12 år diskuteras i varje enskilt fall.
3. I begreppet ekoturism ingår bl a respekt för lokala sedvänjor och bestämmelser. Resenären är skyldig att under resan rätta sig efter och respektera på platsen gällande lokala regler, lagar och sedvänjor. Resenären är skyldig att under resan visa respekt och gott uppträdande mot såväl medresenärer som personer utanför gruppen. Upprepade och/eller grova brott mot dessa villkor för resan, kommer att leda till att resenären avstängs från resan.
4. Resenären är skyldig att ha en försäkring som ger ett fullgott reseskydd. Lyssna med ditt försäkringsbolag! Ofta ingår detta i eller är ett tillägg till din hemförsäkring.
1. Avbeställning tidigare än 90 dagar före avresedagen: Resenären betalar 680 kronor (för att täcka våra kostnader). Resterande anmälningsavgift återbetalas.
2. Avbeställning 90 dagar eller senare, men tidigare än 59 dagar före avresedagen: Anmälningsavgiften är förverkad.
3. Avbeställning 62 dagar, men tidigare än 44 dagar före avresedagen: Resenären betalar 50% av resans pris.

4. Avbeställning 45 dagar före avresedagen: Resenären betalar 100% av resans pris.

Trots förmånliga avbeställningsregler är det rekommenderbart att ni tecknar avbeställningsskydd, gör detta i god tid innan avresan. Se nedan.

Uppdaterat 20-03-24:

Uppdaterade om/avbokningsregler under Coronaviruset:

I och med den osäkra framtiden så har vi uppdaterat våra av- och ombokningsregler. De gäller tillsvidare under tiden för UD:s avrådan för resor:

För dig som redan har en bokad resa med Afrikaresor:

Slutbetalning för resan framflyttad till 14 dagar före avresa. Fram tills dess så kan du avboka din resa i sin helhet så länge avrådan från att resa kvarstår. Om du avbokar tidigare än 14 dagar gäller våra vanliga avbokningsregler för anmälningsavgifter. Du får tillbaka hela anmälningsavgiften utom 680 kr/person för administrativa kostnader.

Ni kan också välja att boka om er resa. Ni behöver inte bestämma datum förrän ni känner er säkra på att åka. Om ni väljer att åka en annan säsong så kan priset komma att förändras detta gäller även valutaförändringar och eventuella prishöjningar i Afrika.

För dig som funderar på att boka en resa nu, om inte annat för att få något att se fram emot tills när Coronavågen är över så har ni fri ombokning. Vid bokning betalar ni 2000 kr/person i anmälningsavgift. Om situationen med avrådan från att resa fortfarande kvarstår när det börjar närma sig avresedatum så kan ni fritt boka om till annat datum/avboka.

Reseförsäkring / Avbeställningsskydd

Fullgod reseförsäkring för resor utanför EU är ett måste. Rescue dvs ambulansflyg kan kosta er 7 siffriga belopp medan en tilläggsförsäkring där skydd för sådant ingår kostar ngn hundralapp. Så kontakta ert försäkringsbolag. Se till att ta med försäkringen på resan. Ofta finns ett tillägg till hemförsäkringen som täcker rescue men också missade aktiviteter (s.k. ersättningsresa) vid försenat flyg och avbeställningsskydd mm. (Kontokortsföretagen lockar med försäkring – en sådan försäkring är tårta på tårta och duger inte alls eftersom den inte täcker det viktigaste!)