/*ÅL*/ Vanliga frågor FAQ inför en resa till Afrika och om Afrikaresor

FAQ – Här får du SVAR på frågor om att resa till Afrika

IMG_0353-150x150

Först några tips vad gäller er planering av äventyret:

Hur hittar jag det som passar oss?

För den som besöker Afrika för första gången är valet av område för viltsafari inte avgörande utan man bör i stället välja det upplägg som passar en bäst och vi rekommenderar därför att ni studerar de olika turerna. Parkerna i norra Tanzania (Serengeti och Ngorongoro) är de mest kända och det är inte utan orsak – de är fantastiska! Parkerna i södra Tanzania har lika mycket vilt och är mindre besökta än de i norr och därför normalt gemytligare. Selous Game Reserve innehåller ”allt” och man bor på stranden av en flod som rinner igenom naturområdet. Nationalparkerna Ruaha och Mikumi är mycket gröna och vackra och trots att inte så många hört talas om dem så är de lika sevärda som de i norr. Ruaha har 18 000 elefanter och är Tanzanias största nationalpark. Den ingår i ett ekosystem som omfattar 40 000 km2, dvs 2,5 gånger så stort som den näst största: Serengeti Nationalpark. Katavi Nationalpark är Tanzanias tredje största men är en femtedels så stort som Ruaha. Trots det hyser Katavi 80% av Tanzanias alla flodhästar! De senare nationalparkerna ligger i det inre och västra Tanzania.

Uganda har fina nationalparker där man lätt kommer nära djuren. Murchinson Falls, Queen Elisabeth, Lake Mburo och Kidepo Valley nationalpark är de mest kända och alla har många djur. Bwindi och Kibale nationalparker är regnskogar med gorillor respektive schimpanser och därför kanske de mest besökta. Uganda är grönt, böljande vackert, har dramatiska bergsområden och är dessutom mycket prisvärt.

Kenya har tidigare haft i särklass flest besökare och slitaget var under president Moi’s tid stort, varför kvalitén försämrades. Det har dock blivit bättre igen och efter 15 år har vi återigen resor till detta land med många nationalparker. Sodasjöar med rosa ibisflockar, storslagna savanner, bördiga bergs- och höglandsområden och intressanta halvöknar är orsaken till att det i decennier var det ledande safarilandet.

Namibia är fantastiskt med sina färger, dramatik i landskapet, färgstarka folkstammar och de unika ekosystemen samt naturligtvis också ”Big Five”, det vill säga djuren i Khaudum, Chobe och Etosha nationalpark. För en sydlig tur gäller Kgalagadi Transfrontier. En stor nationalpark som är allra lättast att nå ifrån Namibia.

Kapstaden är en trevlig stad med en mångfald av kultur, kåkstäder, vingårdar och massor av restauranger. Här finns också många ”hotspots” som nås på dagsutflykter, exempelvis Goda Hoppsudden, Taffelberget, Waterfront, Lion Head, vingårdar och Robben Island.

Försök inte hinna med alla parker

Enda orsaken till att på samma resa besöka fler än tre nationalparker är för att rekognosera. Det gör vi när vi undersöker status på hotellen och det är ingen ”nöjesresa”. Vi har tillbringat mycket tid i parkerna för att bland annat undersöka hur resor bör ordnas för att transporterna inte skall bli för betungande. Vi har träffat flera resenärer som gått på försäljningtricket att köpa ”allt på en gång” och ingen av dessa resenärer har varit nöjda. Ni skall ha kvalitet för era pengar, i varje detalj, på alla nivåer och därför är våra paketresor optimerade för att ni ska få bästa möjliga upplevelse.

Allmän info om att resa till Afrika:

Afrikas kultur

Ni kanske i första hand lockas av den sagolika naturen i Tanzania, Uganda och Namibia men vi vill också rekommendera er att uppleva Det genuina Afrika där ni får möjlighet att uppleva vardagen i exempelvis tanzaniska hem. Resenärer som inledde sin resa med att besöka landsbygden har uttryckt sig som att ”resan är redan värd varenda krona”. De fick lära sig att fattigdom kan vara rikt efter att de besökt några tanzaniska hem. De fick en unik inblick i Det Genuina Afrika och de fick en ökad livsvisdom. Vi erbjuder denna extra bonus i flera av våra turer. Resorna är planerade med fingertoppskänsla för att ni skall få ut så mycket som möjligt av era respengar.

I valet o kvalet?

Tvekar ni mellan några alternativ så är det ett nöje för oss att få hjälpa er hitta det som passar er bäst – mejla till info@afrikaresor. se

Varför välja Afrikaresor?

Trygghet, allt är optimerat av oss med mångårig erfarenhet, prisvärt:
– Vi har ingen dyr försäljningslokal
– Vi har bakgrund inom både IT, reklam och ekonomi så vi gör allt själva (utom den årliga revisionen)
– Vi startade Afrikaresor med syfte att ge alla möjlighet att uppleva Afrika. Både för lyxig safari och för budget ser vi till att det blir mest värde för pengarna.
– Vi arbetar med licenserade guider.

Vi vet i minsta detalj vad vi säljer och har stor kunskap om länderna. Allt är noga planerat och kvalitetssäkrat av oss själva. Kihansi Afrikaresor har funnits i snart 20 år som resebyrå med 5000 nöjda kunder. Av oss får ni ett säkert och optimalt upplägg utan extra kostnader. Ni blir personligen omhändertagna ifrån det ni landar.

Mer om fördelen med AFRIKARESOR?

Vi tillhör inte jättarna inom resebranschen men just det ger dig en hel del fördelar och det har gett oss nöjda kunder.
Safarispecialist: Vi detaljplanerar varje paketresa för att du som resande skall få ut så mycket som möjligt av den och dina semesterdagar. Vi är ett resebolag som specialiserat oss på Afrika där vi bott och har ingående kunskaper om. Grundaren Åke har högskoleexamen i naturturism och är utbildad naturguide men framförallt är han en globetrotter med blick för mervärden i resandet.
Vi kan förverkliga dina drömmar: Vi förstår att för många är en Afrikansk safari deras ”livs resa” och det ställer höga krav på oss – högsta kvalitet oberoende av val av standard.

Kunskap: Våra medarbetare har bott och arbetat i Afrika och vi besöker länderna flera gånger årligen för att utbyta erfarenhet med våra lokala medarbetare och undersöka nya resmål och hotell. Vi har besökt eller bott på alla de hotell vi rekommenderar. Våra lokala medarbetare har utbildning och decennier med erfarenhet vad gäller turism och vet att kunden måste alltid sättas i första rummet.

Prisvärt med kvalité: Tack vare lokala kontakter kan vi förhandla oss till ett bra pris för dig och vi hittar de mest prisvärda alternativen oberoende om du väljer lyx eller budget. Trots detta håller vi oss småskaliga och du slipper den stora charterturismens nackdelar. Normalt har vi inte fler än sex resenärer i varje grupp. De områden vi besöker klarar dessutom inte massturism utan att påverkas negativt.

Lägsta prisgaranti: Sådant vill vi som konsument gärna ”gå på” fast vi vet att det saknas möjlighet att jämföra. Trots det korrupta i detta påstående nämner vi det. Vi håller oslagbara priser på grund av lång tids samarbete med boenden och våra medarbetare på plats. Det kan aldrig bli billigt på en safari så mest värde för pengarna gäller – inte att söka lägsta möjliga kostnad så vi kan konkurrera med lägsta pris på bekostnad av kvalitén.

Vi är rätt säkra på att vi bland landets lägsta paraplykostnader (lokal-, bokföringskostnader etc) och därför kan vi ge er bästa möjliga pris. Vi har förlorat kunder på grund av att vi varit för billiga – att det vi offererar är billigare beror inte på att det har sämre kvalitet. Tvärtom, boendena vi väljer är aldrig nödlösningar med extra transporter utan optimalt i alla avseenden. Mest värde för pengarna gäller.

Fair Trade
Med rötter inom biståndsverksamhet och med en del av vårt hjärta i Afrika är detta självklart. Avtalsenliga löner och ingen korruption är absoluta grundkrav. Kihansi Afrikaresor AB startade med huvud-policy/affärsidé att visa upp det Afrika vi älskar, det Afrika så skiljt från den svartmålning som oftast görs i massmedia.

Människor skall mötas på lika villkor för ömsesidig respekt. Vi ser det som mycket negativt att dela ut godis, pengar etc. Då har man inte en chans att få respekt. Hjälpverksamhet är mycket svårt så väl fungerande sådana skall stödjas – enskilda initiativ kan vara bra men också bryta ner. Man måste vara på plats – det är grundregeln för att biståndsprojekt skall fungera.

Dina behov kommer först: Vi väljer aldrig samarbetsparter utifrån vad som ger oss största möjliga vinst utan i första hand kommer resenärernas behov och önskemål samt att sprida kunskap om det besökta landet enligt ekoturismens grundkrav. När resebyrån startades var det ur en längtan att dela med oss av den kärlek vi har till Afrika och kunna ge den intresserade möjlighet att uppleva det riktiga Afrika, också utanför turiststråken. Policyn i företaget är fortfarande att i första hand visa glädjen och framtidstron som finns i Afrika: det vi kallar Det Färgstarka Afrika.

Vi arrangerar resor för 10 000 kronor till över 100 000 kronor per person inklusive flyg och oberoende av resenärens budget skall allt vara optimalt planerat. Det är vårt jobb att se till att ni får ut mesta möjliga för era pengar och att resan anpassas efter era önskemål. Detta är det mest primära för alla våra medarbetare.

Tillhandahåller ni referenser från tidigare kunder?

Vi har vid förfrågan frågat de som senast gjorde den resa ni valt om de kan ställa upp med objektiv information och hittills har ingen nekat detta utan erbjudit direktkontakt.

Hur väljs hotellen?

Alla hotell är kontrollerade och godkända av oss, oavsett om ni väljer ett enklare eller lite lyxigare alternativ. De flesta vill bo lite enklare ibland, då dessa hotell kan upplevas genuinare men då kan det vara skönt att alternera med något lyxigare boende ibland under safarin.

Observera att det finns två olika typer av dubbelrum med en bred respektive två separata sängar. Den bredare sängen är i särklass vanligast så säg till vid inbokningen om ni vill ha separata sängar (ej garanterat att det finns). De som har bred säng måste säga till om ett extra lakan annars får man dela på ett.

Frukosten varierar från kontinental till buffé. Ofta ingår ägg mm. även om det är kontinental frukost.

Myggnät ingår alltid eller också har rummet tättslutande fönster och ventilation. I det senare fallet kan ni be om sprayning av rummet innan kvällen.

 

Hur är camping och Tented Camps?

En så kallad ”tented camp” består av rymliga stugor av kraftig canvasduk med egen toalett, dusch och rymlig säng. Det finns också lyxcamping med allt vad det innebär av service och mat. Tented Camp innebär det bästa av två världar: ett vanligt rums komfort och ändå campingens äventyr med safarifeeling. Renodlad camping blir inte billigare utan medför mer umbärande och mer personal, varför den oftast inte rekommenderas. Det kan dock vara ett äventyr i Namibia där standarden på campingplatserna är väldigt hög – Kontakta oss för mer info.

Vilka arrangerar/guidar under en safari?

Våra medarbetare i Afrika är noga utvalda, stabila och seriösa med kunskap om skandinavers krav på resande. Vi har tagit emot mer än 5000 resande så kunskapen och erfarenheten hos de lokala guider vi har är idag stor. Susanne i Tanzania, Vuaa på Zanzibar, Monica i Namibia och Tony i Uganda hjälper oss och er på plats. Åker ni med någon av våra lokala guider kommer ni att imponeras av deras kunskap. Vi i Sverige har i detaljplanerat alla resor under fliken VÅRA RESOR för att få en så väl anpassad safari som möjligt med de krav av upplevelser vi har i Norden.

 

Vem ser efter oss och ansvarar för oss när vi väl kommit till Afrika?

Under en gruppsafari ansvarar er guide/chaufför för er. Han eller hon har god lokalkännedom och tar väl hand om er. Hen har också kontakt med er värd/manager i landet som har det yttersta ansvaret för er på plats. Huvudansvaret har vi i Sverige så ni behöver aldrig argumentera med er värd i landet om problem skulle uppstå. Om inget annat överenskommits möts ni vid varje anhalt av någon representant. De är till för att hjälpa er med bekräftelse av biljetter, hjälpa till om något oförutsett skulle upstå och få er att känna er välkomna till landet.

Får vi möjlighet att träffa och samtala med lokalbefolkning

Att skapa förståelse för varandras olika kulturer är ett starkt skäl för oss att bedriva reseverksamhet. Östafrika är ett segregerat samhälle men där olika religioner lever i samspel. Det ges många tillfällen att få träffa lokalbefolkningen och vi försöker så mycket som möjligt att hålla oss på sidan av de stora turiststråken. En del turer har extra mycket kulturinslag som t ex lokal dans, vandring bland bönder, shamba etc. Vi rekommenderar varmt dessa turer.

Deltar Afrikaresor i något miljöbevarande projekt?

Vår VD i Norden är aktiv i Svenska Naturskyddsföreningen och har stort intresse och kunskap om olika miljöproblem och tar varje tillfälle i akt till att sprida kunskap till lokalbefolkningen i Afrika om vikten av att bevara och värna om naturen. Vi stödjer och rekommenderar VI Skogen www.viskogen.org som är ett agro forestryprojekt (lär ut vikten av att plantera träd i jordbrukstrakter) som med stor framgång verkar runt Victoriasjön. De når nästan 1 miljon människor idag. Musoma Children Home är en av våra mesta bidragstagare. Lisbet och Daniel hjälper barn upp till 3 år vars moder dött i födseln att få en bra start i livet.

Köper jag flygbiljett av er / Var skall jag köpa flygbiljett?

Vi ordnar förstås biljetterna om ni vill det och Uppsala@bigtravel.se sköter alla våra flygbokningar sedan drygt 10 år tillbaka. De är alltså väl insatta idag och ger bra priser. En del vill boka själva t ex på webben – det är ok för vår del.

SÄKERHETEN – är det säkert att resa i Afrika

Vi följer naturligtvis alltid UD’s rekommendationer. http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/vad-innebar-avradan/

Afrika är världens näst största världsdel och där finns länder lugnar o säkrare än Skandinavien!

Att vara turist i främmande land

Överfall på gatan och ficktjuvar förekommer i städer likt i övriga världen. Som turist har man dessutom ögonen på sig och besökare skall iaktta normal försiktighet. T.ex. håll uppsikt över bagage, håll värdesaker dolda och lämna smycken hemma. Se upp för de mycket skickliga ficktjuvarna, uppträd lugnt och värdigt, bli inte berusad på offentlig plats, gå inte ut med penningbälte synligt, förvara värdesaker i hotellets kassaskåp. Fråga våra representanter på plats om ni är oroliga över något speciellt. Ingen av de allvarliga virussjukdomar som ibland härjar i Afrika har något fäste i de länder vi erbjuder. Det är oftast längre till Östafrika och till Namibia än till London från de av krigshärjad områdena.

Är det säkert att besöka Tanzania eller Uganda?

I Tanzania och Uganda är det lugnt och politiskt stabilt. De saknar helt de annars så vanliga stammotsättningarna som finns i Afrika. Man klagar ofta på varandra och beskriver de andra stammarnas egenheter men det hålls på samma mer skämtsamma nivå som t ex då vi ironiserar över våra grannar i Europa (och grannkommuner i Sverige). Uganda tar emot och behandlar de flyktingar som kommer från det ibland krigshärjade Sydsudan på ett mycket seriöst sätt. Sverige och svenska kyrkan bidrar.

HÄLSOVÅRD

Sjukvården varierar i kvalitet beroende på vilken läkare man träffar. När det gäller vanliga åkommor är de dock mycket effektiva och professionella. Generellt kan man säga att en malariatest tar 10 minuter och ofta får man medicin utskrivet och levererat direkt. Allt kan ta så snabbt som 20 min totalt. I Sverige skall man när man äntligen fått lämna blodprov vänta i dagar på resultatet, sedan få recept, gå till apoteket.. Detta har vi själva råkat ut för. På Zanzibar tog det 20 min, i Sverige 3 dagar (båda gångerna var det negativt dvs vi hade inte malaria). Läkare finns i princip i varje större by.

Myggnät
ingår alltid eller också har rummet tättslutande fönster och ventilation. I det senare fallet kan ni be om sprayning av rummet innan kvällen. Myggnät skall alltså inte tas med på våra resor.

Vilka sprutor skall man ta och vilka mediciner?

Kontakta er läkare eller vårdcentral för information och rekommendation. För mer info gå in på: http://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/malariatabletter.asp

Malaria

Honmyggan av arten anopheles sprider malaria (myggan finns också i Sverige). Parasiten förekommer i fyra arter: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae och Plasmodium ovale. Malaria kan vara svår att diagnostisera då symptomen kan vara influensalik: feber, rysningar, yrsel, muskelsmärtor, huvudvärk och/eller ibland illamående, diarré eller hosta. Endast Plasmodium Falciparum kan vara livshotande. Den formen måste behandlas så snart som möjligt.

Åtgärder vidtas så ingen skall vara rädd för att åka till Östafrika på grund av Malariarisken.
– Malaria ger  inte livslång symptom. Du behandlas och blir frisk på ett dygn
– Kunskapen om Malaria i de trakter du åker är mycket stor. Var uppmärksam på symptomen ovan. Du får vård mycket snabbt.

Följande skall göras för att minska riskerna:
– Använd långärmat och byxor samt strumpor på kvällen till middagen (behandla strumporna med myggmedel)
– Använd myggstift/spray
– Ät rekommenderad malaria profylax
– Se till att inte ligga mot myggnätet på natten

Zanzibar är mindre Malariadrabbat men hör med vårdcentral/läkare om profylax behövs. Vid ett samhälle på 30 000 invånare fanns endast ett fall år 2015, 2017 inte ett enda. Så malariaparasiten är numera sällsynt där. Samma gäller i Arusha.

För mer info gå in på:

http://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/malariatabletter.asp

Ebola och pandemier

Helt naturligt har vi tidigare fått frågor om Ebola. En allvarlig sjukdom som naturligtvis skall göra oss vaksam. Tyvärr var mediastormen lika upphaussad som vid Fågelinfluensan för 15 år sedan. Något som påverkade ”våra” länder negativt utan att riskerna där var större än i Sverige. Smittan sprids ju endast med kroppsvätskor. Inget en turist bör/kommer att utsätta sig för, speciellt inte i ett smittat område!

Man var i Afrika mycket mer noga vid gränserna än vad vi är och flyg från de drabbade länderna stoppades. Vi hänvisar till att läsa information om Ebola och hur det sprids på www.folkhalsomyndigheten.se Här skriver man bl a: ” OBSERVERA att i Afrika stängs gränserna mellan smittade länder och övriga Afrika. De stängs mer effektivt än i Europa!!” 

När vi landade i Windhoek då Ebola härjade togs hudtemperaturen på oss alla. Hade vi feber hamnade vi i karantän om vi inte kunde bevisa att vi aldrig varit i det smittade området.

Märk också att Afrika är stort – London ligger t ex både närmare och har långt fler flyganslutningar än vad östra och södra Afrika har  till det 2014 Eboladrabbade området.

Så grumla inte era resplaner med oro kring detta – hör gärna av er om ni har ytterligare funderingar. En semester börjar ju ofta hemma, när man planerar och ser fram emot allt man skall uppleva.

 

Är inte de vilda djuren farliga?

Jo, buffel, lejon, leopard, elefant, hyenor, krokodiler och flodhästar i synnerhet. Detta är också en del av äventyret. Ni kan dock vara helt trygga för djuren undviker människans närhet och guiden håller er informerad och tar inga onödiga risker. Ni sitter tryggt i bilen. På viltsafari är guiderna utbildade och ”beväpnade” med kunskap om djurens beteende. 500 invånare blir krokodilmat varje år i Tanzania men ni behöver inte som de bada, fiska, tvätta eller hämta vatten i floderna så ni löper ingen risk. Flodhästarna dödar också många men det beror på att bönderna måste försvara sina grödor. För camping får man noga instruktioner på plats. I en del fall följer beväpnad ”ranger” med på vandringen.

MAT o DRYCK

Kan man äta och dricka det som erbjuds?

Man kan äta all mat som erbjuds på lodger under safarin. Eftersom vi nordbor lätt råkar ut för turistdiarré bör ni ändå vara försiktiga så undvik sallad, is i drinkar, frukt utan skal etc. Tvätta alltid händerna före maten. På en del ställen får ni en tallrik med vatten med citron att tvätta er i – ta inte det för soppa!
I Namibia och Sydafrika är maten av mycket hög klass. I Tanzania, Uganda och Kenya varierar den.

Vad får man för mat under viltsafarin?

Övervägande bra mat med buffé eller trerättersmiddagar. Vid vistelse utanför turiststråken serveras ofta intressant och nyttig lokal mat: Ugali (en sorts gröt som äts tillsammans med sovel), kokbanan, mchitcha (spenatliknande), bönor, fisk, kött, kyckling etc. Picknicklunchen är ofta enkel bestående av en kycklingbit, ett ägg, bröd, juice etc. Vatten finns alltid att tillgå. Gourmetmat serveras på många av hotellen i parkerna. Även de 3 – 4 stjärniga har bra mat – ofta är det buffé till middag så man hittar alltid någon egen favorit: Soppa, sallad, kallskuret, pastarätter, kött, fisk och bröd är standard. Innan eller efter en mycket tidig safari serveras frukost eller snarare brunch med flingor, frukt, bacon, ägg, korv, toast och kaffe eller te.

Vad gäller angående speciella behov (vegetarian, diabetiker, okryddad mat)?

Det finns oftast så mycket att välja på att detta oftast inte är något problem.

Vad finns det för drycker?

Vatten finns i varje by att köpa. Öl är billigt och kan t o m vara billigare på restaurang än i affären (utom i parkerna och på Zanzibar). Vin finns på alla turist- och affärshotell och kostar från 100 kr per flaska. Spriten är billigare i landet än i taxfreebutikerna på flygplatserna. Coca-Cola etc. finns överallt. När ni befinner er utom turistorterna kan ni serveras varm läsk och öl så säg till om barridi (kall) när ni beställer. Pombe, lokal brygd gjord på ris och lokala sädesslag (millet), finns att köpa och smakar som eter vilket ni också luktar om ni dricker det.

Elektricitet, tvätt, kläder o bagage

Vad bör jag ta med / vilken typ av bagage bör jag ha? Kläder?

Bagaget bör vara packat i en mjuk väska. Hårda väskor kan vara svåra att ta med på safari – kan t o m vara farliga för er guide. Lokala flyg tar endast 15 kg bagage.
Tag med bekväma kläder som är svala men som kan kombineras för att hålla dig varm på den lite svalare kvällen. Här kommer det primära:
Någon T-shirt, finare skjorta för kvällen, shorts, ett par långbyxor/kjol, underkläder, strumpor (endast för att smörja in med myggmedel på kvällen, en varmare tröja, fotriktiga sandaler, solglasögon och hatt som skyddar mot solen – det är allt som behövs (förutom kamera, tandborste och medicin). Vid gorilla-trekking kan man ta med en liten ryggsäck att ha sitt vatten etc i.

Lite allmänna tips från de ultimata proffsen, dvs kabinpersonalen.

Går det att få tvättat även under vilt safarin?

Det kostar ca 20 kr per plagg att få tvättat – mindre än hälften om ni bor på enklare hotell utanför parkerna. De flesta lodger och hotell erbjuder denna service men lämna in i tid. Det är också bra att ha med sig lite eget tvättmedel för akutbehovet. Torkningen går dock långsamt pga luftfuktigheten – lägg i solen.

Finns det alltid elektricitet?

I parkerna kan man stänga av elverket mitt i natten så ta med er en liten ficklampa. Det förekommer ofta kortare (och sällan men ibland längre) avbrott i Östafrika.
Man har ofta Europakontakter i parkerna. I Östafrika gäller annars tre stift system med flatstift. Det är samma avstånd som mellan stiften i Sverige. I Sydafrika är det också trestiftsystem men med de grövre runda stiften.
Spänningen är som i Sverige så omvandlare behövs ej.
I bilen finns växelriktare så man kan ladda.

PASS OCH VISUM

Passet måste vara giltigt minst sex månader ifrån hemresedatum. Det finns inga undantag från denna regel. Vart femte år har vi haft någon som missat att förnya – bli inte en av dem. Låt oss slippa den statistiken. Det gör också ont i oss då delar av en familj inte fått checkat in utan tvingats stanna hemma.
Visum är en uppgörelse mellan dig och landet så det kan vi inte inkludera.

Visum:
Uganda, Rwanda och Kenya: Måste ansökas via deras ambassads hemsida, kostar ca 50usd/person för ett land respektive 100usd/person för multipel entrance (in/ut ur flera av länderna)
Det finns transfervisum att köpa för Kenya. Skall erläggas vid t ex safarin Det Genuina Afrika. Kostar ca 25 usd/person
Namibia och Sydafrika: f.t. gratis för skandinaver.
Tanzania: 50usd/person. Kan ansökas om innan ankomst eller på plats.

Normalt går det alltså åt 50usd för visum, 25 + 50 om man landat i Nairobi och skall in i Tanzania och sedan till Zanizbar

OBSERVERA att reglerna kan ändras mycket snabbt utan vår vetskap. Det är din skyldighet att hålla dig uppdaterad med vad som gäller innan avresa. Visum är en överenskommelse mellan dig personligen och landet.

Att passera gränser

Ankomst med flyg innebär att ni fyller i ett ankomstkort med era data (får ni på flyget) som ni sedan lämnar över i passkontrollen. Visum till Kenya och Uganda måste lösas via nätet i förväg, innan ankomst till landet!

————–
I Namanga vid kusten (sydost), riksvägen mellan Nairobi och Arusha och riksvägen mot Musoma väster om Masai Mara är de enda ställen man kan köpa visum till Tanzania förutom på flygplatserna. Kenya har ett transfervisum för 25 usd/person som gäller 3 dygn (är det sagt). Vanligt visum gäller 3 månader. Naturligtvis hjälper er guide er att fylla i allt men ni måste ofta personligen infinna er hos tjänstemannen. Vid passage gäller att först skall ni stämpla ut er ur gällande land t ex:

(Bilarna tar lite längre tid att klara av men allt går mycket snabbt idag – på 80 talet kunde det ta 5 timmar)

Samma procedur gäller vid Uganda men obs att här får man inte åter passera gränsen utan att köpa ett nytt. Detta är kritiserat och kanske försvinner. Ett problem när ni reser med oss är detta bara om vi väljer att ta Gorilla-trekkingen i Rwanda.

Hur mycket kontanter behöver man ha med sig?

Förutom visum – se ovan – (och parkavgifter om ni tar någon extra safari som vi inte ordnat) betalar ni allt i inhemsk valuta. Mat inkl dryck kostar från ca 12usd/person och dag så länge man äter i turistorterna, utflykter på Zanzibar: ca 120usd/person (snorkling, delfinsafari och kryddtur) men detta kan ni alltså betala i tanzanianska shilling som man tar ut på automat (finns i ”alla” städer).

Ni måste dock ha en viss buffert i USD utifall ni inte kommer åt någon fungerande automat. Ca 150usd/person.
Reser ni hem från Zanzibar måste ni erlägga 30usd/person i extra avgift. Kom ihåg att ha detta i beredskap.

 

Hur bokar man?

Via mejl eller via telefon el brev för de som inte har internet. Se Kontakta Oss ovan.
Man betalar normalt anm.avgift 2000,-/person vid bokningen och sedan resterande ca 45 dagar innan avfärd. läs mer om våra villkor på Resevillkor.

Hur färdas man i Afrika?

Generellt med båt, på väg (bil, buss) eller med flyg.
Safaribilen är utrustad med öppningsbart tak så ni kan studera djuren bättre. Flyg till Zanzibar är oftast med större plan. Flyg till Mafia Island sker oftast med 12-sitsiga propellerplan. Tåg finns i Tanzania och fungerar utmärkt mellan Dar Es Salaam och Udzungwa . I övrigt är tåget mer kuriosa än transportmedel. Bussar finns det gått om men endast vissa är rekommenderbara. Flyg till/från parkerna sker oftast med 6 – 10-sitsiga plan.

Vilken typ av bil används på viltsafari?

Oftast höjda Toyota Hi Ace med fyrhjulsdrift som tar 7 passagerare (teoretiskt 9) men också Land Rover med plats för 5 eller 6. Normalt är det enklare bilar i Uganda för att hålla ner total kostnaden – upplevelserna är ju ändå desamma. Bilarna har oftast löstagbart tak så att man kan stå upprätt utan att behöva huka sig när man studerar djuren. I Selous och Uganda förekommer också båtturer varifrån djuren kan studeras.

Vad kan man köpa?

Fina träsniderier, marmorfigurer, böcker, kläder, tyger, postkort, masker, trummor, jade och fina vasskorgar etc. Försök att stödja de lokala hantverkarna när ni är ute i byarna. Köp t.ex. fina snören av sisal på marknaden eller autentiska pilar, båge och hölster, kryddor etc. Shopping under safarin är begränsad. Lodgerna har ofta en liten butik där man kan handla. På de marknader som är anpassade till turisterna kan priserna vara hutlösa. Ibland kan chauffören stanna vid något ställe som säljer hantverk för att han skall få bonus – detta kan gå till överdrift och förklara då detta för honom. OBSERVERA att ni ej köper sådant som enligt lag är förbjudet att ta ut ur landet (eller ta in i Sverige), elfenben, snäckor mm.

Hur mycket pengar behöver man ta med sig? Kontanter eller resecheckar? Går det bra med kreditkort?

För er budget lämnas följande information: mycket lite fickpengar går åt jämfört med andra resmål. Under badveckan kan det gå åt lite extra om ni vill kosta på er någon utflykt. Räkna med 150-250 SEK per dygn för mat och dryck de dagar ni bara har frukostpension. Shopping: något batiktyg eller hantverk kan vara trevligt att ha med hem: ca 200 SEK. Utflykter under badveckan kan gå på 350 SEK per person och gång. Hyra av snorklingsutrustning, cykel etc kostar 50-70 SEK per dygn. Egna taxiresor kan medföra utgifter på några hundra. Drycker och fika ca 20-50 SEK per dag. Enklast tar ni ut lokal valuta med VISA eller Mastercard. Reservkassa med USD är bra att ha med. Se till att ha dollar till visumet och flygplatsavgiften på vägen hem (50 + 45 $). Kortautomat finns i Nairobi, Arusha, Musoma, Mwanza, Dar Es Salaam och på Zanzibar och på de flesta städer i Uganda
I Namibia och Sydafrika är det så gott som till 100% kreditkort som gäller men obs att ibland är det Mastercard ibland är det Visa som fungerar bäst! Tag ändå ut namib-dollar respektive Sydafrikanska Rand vid ankomst på flygplatsen.

Dricks

Är inte lätt för oss skandinaver. Att vi betalar i förskott är inte till respekt för kulturen. Dricks-systemet är väl utbrett i hela Afrika så ”gilla läget” – och man vänjer sig. Men som sagt är det svårt för oss skandinaver så ni får ”manual ”efter att ni har beställt. Generellt gäller: Förare och guider förväntar sig totalt ca 20usd per dag. Ex: Om ni är på safari i 7-9 dagar bör guiden få totalt 200usd om han skött sig och det är full bil. (Om ni är bara 2 räcker det med 100.)
Efter utförd klättring på Kilimanjaro gäller ca 120 – 180 $ per klättrare som skall fördelas mellan bärare, guider och kock. Är det någon guide som inte utfört sina åtaganden på ett bra sätt skall detta meddelas vår representant på plats och någon dricks skall denne inte ha. Var dock uppmärksam på ert eget humör så att er guide inte blir lidande av att ni är trött av syrebrist och därför stingslig vilket är mänskligt och vanligt. Guiderna är ofta beroende av dricks-systemet och det kommer att ta många decennier innan det är lika avskaffat som i Norden. Att betala i förväg gäller inte i Afrikas kultur och fungerar därför dåligt känns fel för båda parter.

Reseförsäkring

Ni skall i tid se till att ni har fullgott reseskydd. Mycket ingår i er hemförsäkring så kontakta ert försäkringsbolag för information.
Avbeställningsskydd utöver våra allmänna regler ingår ej – kontakta ert försäkringsbolag även i denna fråga. (Betalning på bank med kreditkort kan medföra viss försäkring).

Vi vill åka hela familjen. Är det tryggt att ta med barn och får de följa med på safari?

För barnen är ju viltsafari ett ännu större äventyr och inga restriktioner finns. Vi rekommenderar er att ta med barnen och hjälper er att anpassa resan för hela familjen. Rådgör alltid med läkare om ni reser med riktigt små barn. Zanzibar är Malariarisken liten. För vandring upp på Kilimanjaro gäller särskilda bestämmelser – läs om detta under Våra Resor.

Hur är vädret i Östafrika?

Kenya och Tanzania har torrperiod i juni till oktober och har två regnperioder: De långa regnen runt april – maj (Masikan) samt de korta regnen som kommer i slutet av oktober och fortgår till mitten av december. Under regnperioderna förekommer ytterst sällsynt dagsregn utan endast skurar och spektakulära åskväder på nätterna eller kvällen. Dessemellan är det soligt. Det regnar mer i Uganda speciellt i och nära regnskogsområdena. Temperaturen är skön hela året. Vid den mer tropiska kusten är det alltid varmt medan kvällarna är skönt svala (16 – 22°C) i övriga Östafrika. I bergen över 1500 meter nivå kan det vara kyligt på morgonen och på kvällen. I slutet av februari och mars (innan masikan) kan (ibland – ej alltid) temperaturen kännas tryckande pga den höga luftfuktigheten på Zanzibar och i Dar Es Salaam. Då är det bra med AC på rummet.

När är bästa tiden att åka till Afrika för att se vilt?

Högsäsong i parkerna är från jul till början på mars och juni till mitten av oktober men det har sina fördelar att åka på andra tider: Parkerna är grönare och ni kan få vara helt ensamma ibland. Vissa parker har sina ”perioder”: Tarangire är t ex bäst efter torkan i augusti till oktober. Serengeti har sin migration som kan vara spekulativ men den är inget att jaga då den är mycket nyckfull och parken har så mycket djur i alla fall. Udzungwa har för mycket regn i april och i början på maj. Klättring på Kilimanjaro äventyras i april – maj pga regnen. Sodasjöar besöks av hundratals rosa flamingos ibland men kan bli en bonusupplevelse då de inte är förutsägbara.

DJURLIVET / VILTSAFARI

Vad kan man få se för djur?

Tanzanias parker har så mycket vilda djur att det inte spelar någon roll när man åker. Under regnperioden är parkerna gröna med massor av fåglar, blommor och djur. Under torrperioden är de större djuren mer koncentrerade runt vattenhålen och lättare ett se. Guiderna vet var man skall åka för att få se så mycket som möjligt. Vi garanterar att ni ser minst hälften av de ”nio stora” och mängder av gaseller, fåglar och reptiler. Tag inte Serengeti och Ngorongoro som ett måste. De andra parkerna är mycket vackra och ni får vara mer enskilda under högsäsong.

Hur är det med fågelskådning?

Fågelskådning i Östafrika är spektakulär. Under norra halvklotets vinter hyser området ca 1300 fågelarter. Från den stora strutsen till den lilla kolibrin. Afrika är ornitologens paradis och de som aldrig tidigare ägnat något speciellt intresse åt fåglar fascineras ändå av de många färggranna och intressanta arterna: sunbirds, lovebirds, praktstarar, rovfåglar i mängder, massor av svalor, kungsfiskare och förstås strutsen med sin majorska, major och äggproducerande underlydande.

Värt att veta som turist i Tanzania och Uganda

Klimatet

Är subtropiskt med skön värme året om.

Juni – augusti: Mindre än en dags regn per månad, största torrperioden, djuren samlas mer och mer i de fuktigare områdena. I Serengeti innebär detta: Floderna i centrala delarna, Västra korridoren, i norr – Masai Mara.

September – december: Lilla regnperioden- ca 4 dagars regn per månad. Gräset gror på de stora slätterna i Serengeti i öst. De stora flockarna av gräsbetare dras mot det proteinrika nya gräset.

Januari – mars: Lilla torrperioden, ca 2 dag regn per månad. Allt är grönt, djuren har mycket mat och kan fördela sig över markerna.

April – maj: Den stora regnperioden, ca 8 dag regn per månad, nu växer det så det knakar. Den period som är livgivande för hela Östafrika.

Obs att det är generaliseringar/genomsnittssiffror ovan. Verkligheten ser ofta annorlunda ut: år 2007 kom regnen i februari, år 2008 uteblev nästan regnen etc. Viltsafarin är alltid bra så man bör planera sin resa utifrån sina egna behov, inte med tanke på t ex var djuren befinner sig eller hur mycket regn det väntas bli för det är aldrig förutsägbart.

Regnmängden varierar mycket. Exempel: Östra Zanzibar får t ex hälften så mycket regn som västra, i Ngorongoro Conservation Area får bergen 10 gånger mer regn än området i nordväst som är halvöken och de östra delarna i bergsområdena har ofta bergsregnskog medan de västra delarna har gles torrskog med inslag av suckulenter pga mycket torrare klimat. Länderna kan besökas också under regnperioden men man får då uppleva häftiga regnskurar (vackra åskskurar) någon dag, regnen kommer oftast på kvällen.

Valuta

Mynt Shilling: Tanzania: 1000 TZS = knappa 5 SEK. I Kenya är shillingen värd ca 10 gånger mer alltså 100 KSH = ca 5 SEK. I Uganda är shillingen värd något mindre än i Tanzania. VISA/Mastercard och resecheckar går bra i städerna men man måste ha en buffert i form av USD med sig på resan. Visum och avgifter betalas i USD. Allt inhemskt är mycket billigt, såsom mat, träsniderier och annat hantverk. Prisvariationerna är dock stora mellan enkla och dyra restauranger.

Kläder

Komfortabla bomullskläder är bäst under safarin och kom ihåg att ta med badkläder. Solhatt och solglasögon är ofta nödvändigt. Varm tröja skall tas med då morgontemperaturen kan gå ner till 15 grader i inlandet pga att stora delar ligger högt över havet. Regnskydd är nödvändigt vid besök i bergsregnskogar.

Hälsa

Gula vaccinationskortet är bäst att ta med. Malariaprofylax tillsammans med vaccination i form av grundskydd är det enda ”nödvändiga”. Gula febervaccination är obligatorisk från och till, rådgör med sakkunnig läkare.

Säkerhet

Tanzania, Uganda och Kenya är lugnare än de flesta andra länder i världen men i storstäderna och på de stora turistorterna krävs som vanligt försiktighet. Lämna värdefulla smyckena hemma. Ficktjuvarna är oerhört effektiva – fördela kontanterna och lås in ”överflödet” på hotellet.

Hjälpverksamhet/Tiggare

Vi är skeptiska till att ge pengar, allra helst till barn som tigger. Genom att ge direkt kan man bidra ni till att öka antalet gatubarn. Stöd i stället olika hjälporganisationer som jobbar med dessa barn. Har ni med er sådant ni vill ge bort så skänk dem till någon organisation, något barnhem eller liknande som ni besöker. Man får inte skänka något under de bybesök ni gör. I vissa städer har organisationer gett gatubarn möjlighet att sälja saker – Köp gärna, även om ni inte direkt behöver det.

Det finns äldre och handikappade tiggare. Dessa kan man ge en slant. Speciellt på fredagar ser man tiggare i städerna. Detta tillhör det sociala systemet så skänk gärna en slant då (ej till barn): 2 – 5 SEK i inhemsk valuta är ok.

Packning

Stora och hårda resväskor är besvärliga att ha med då de är svåra att hantera i bilen. Bagageutrymmet är begränsat så planera väl. Flyger ni inrikes gäller max 15 kg. Underkläder, T-shirt, tröja, ett par kortbyxor, ett par långbyxor, medicin, tandvård etc, ficklampa, badskor, ev. cyklop, bra sandaler är allt som behövs.

”Allt” ni behöver veta om KAPSTADEN / SYDAFRIKA / NAMIBIA

Ovan är mer specifikt för Östafrika – även om info förekommer om södra Afrika så det bör läsas igenom också. Men här följer snabbinfo om Sydafrika och Namibia som resmål. Obs att detaljrikare instruktioner skickas efter bokning.

Är det säkert att besöka Namibia?

Med endast drygt 2 miljoner människor är Namibia ett av de lugnaste länderna i världen. Säkrare än att resa i Skandinavien. Men som turist skall man naturligtvis vara försiktig där som här.

Är det säkert att besöka Kapstaden?

Bra säkerhetsläge i Cape Distrikt, speciellt i jämförelse med övriga Sydafrika. Som turist skall man naturligtvis vara försiktig.

Är det säkert att besöka Sydafrika?

Sydafrika är kaotiskt. Med 40 miljoner människor och hög arbetslöshet skapas problem. Det vi ordnar är förstås säkert – så säkert det går att få. Det är upp till var och en att inte chansa utan följa de direktiv som finns och t ex inte gå ute ensam, speciellt inte efter 18:00. Cape distrikt är så gott som lika säkert som Namibia – se ovan.

Folket är genuint varma i både Sydafrika och Namibia, hjälpsamma och tar sig tid för att hjälpa till.
Pga 40% arbetslöshet och folkmängden finns det dock många crocs och desperata.
Som alltid gäller sunt förnuft som turist. Lämna t ex guldet hemma! Det gäller i Kapstaden såväl som i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Rundresor i Sydafrika eller Namibia

Vi skräddarsyr efter önskemål ibland, t ex till Kruger-parken. De flesta tar dock hyrbil några dagar – se detta.
Till de som är intresserad av safari dvs att åka runt och uppleva mycket av landet rekommenderar vi NAMIBIA i stället – gärna i kombination med Kapstaden om man vill uppleva den. Av två orsaker: Säkerhetsläget (Namibia har endast 2 milj invånare och är 70% större än Sverige) samt att Namibia är oerhört vackert, unikt och med ett varierat landskap med många vackra vyer och slutligen förstås ”Big Five” i Etosha nationalpark eller andra nationalparker i Namibia. Se längst ned på vår sidan under Namibia för våra safari där.

Behöver man vaccinera sig? Hur är det med magproblem?

Gulsot kan vara säkrast att ha tagit. (De kan kräva att du har det). Malaria finns bara österut. Där krävs malariaprofylax. Kontakta din närmaste vaccinationscentral för mer information.
Ingen större risk för magsjuka. Även om vi nordbor är känsliga så är risken inte mycket större än i Sverige.

Elektriska apparater/ att ladda mobilen?

Sydafrika har samma spänning och frekvens som i Sverige, d.v.s. 220 volt 50 herz. Däremot så passar inte stickkontakterna i uttagen vilket de gör i Östafrika. Det är tre stift systemet med de stora runda stiften så här behövs adapter.

Hur är prisläget i Kapstaden och Namibia?

Mycket billigt, om man jämför med Europa. Priserna ligger generellt 30-70% lägre än i Sverige. Elektronik samma pris. Namibiska dollarn är fast knuten till Sydafrikanska Randen.

Glöm inte Tax Refund på flygplatsen!

Allt som ni handlar och som ni för ut ur landet, får ni tillbaka momsen på (c:a 14%). Detta gör att t.ex. viner, kläder, diamanter och inte minst skinnvaror (hög klass) helt plötsligt blir 14% billigare.
Viktigt att tänka på är att ni måste samla på er samtliga inköpskvitton, samt kunna visa upp alla artiklarna på flygplatsen innan incheckningen!

Mat och dryck?

Maten håller en fantastiskt hög kvalitet – inte minst köttet som nog är ett av världens mest högkvalitativa. Prova gärna antilop. Skaldjur och fisk kan man också frossa på pga den kalla men näringsrika Humboldtströmmen i Atlanten. I Namibia finns farmer som gått över till köttproduktion av dessa då de smakar ypperligt och klarar predatorerna bättre. Kapstaden har förstås all världens mat liksom de två stora städerna i Namibia. Varning för att boka tre rätter från menyn – normalt behöver ni en stor doggy bag.
Ölen i Namibia har vunnit flera internationella priser och vinet kommer förstås från Sydafrika vilket knappast behöver någon vidare presentation.

Hur reser man till Kapstaden? Behövs visum?

Visum utfärdas vid ankomst till Sydafrika och Namibia (gäller skandinaviska medborgare) och är gratis. (Kan förstås ändras snabbt så man måste kontrollera innan avfärd).
Alla kända bolag flyger på Sydafrika varav ett par mellan landar i Dar Es Salaam för de som vill ta bad och eller viltsafari i Tanzania/Zanzibar. Totaltider brukar ligga på runt 16-20 timmar.

Tidsskillnaden är +1 timme under vår vintertid.

OBS att man reser mycket inom landet under sommaren, speciellt jul/nyår förstås så var ute helst minst 6 månader i förväg.

När är bästa tiden att åka till Kapstaden? Hur är klimatet?

Kapstaden har medelhavsklimat men med omvända årstider förstås. Svalt på vintern och varmt på sommaren. Dagstemperaturer runt 25 grader och uppåt från oktober – april.

Oktober är också en populär tid för valskådning. Oftast från stranden vid Fish Hoek.

Under vinterperioden (maj-september) kan det som lägst gå ned till 10 grader, men kan också vara upp till 20 grader varmt. Det är inte onormalt med 25 grader under maj och juni, det är framförallt juli och augusti som är det kallaste och blötaste perioderna. Under vinterperioden faller största delen av årsnederbörden. Under perioden november-mars faller inte nästan inget regn vilket ger tillfälle till strandliv.

Sommarklimatet är som en svensk högsommarvärme (upp till 35 grader) och svala nätter (c:a 20 grader). Luftfuktigheten är låg.

Allmänna kommunikationsmedel?

De allmänna kommunikationsmedlen typ buss och tåg finns men är inte fullt utbyggt förutom Hop On-Hop Off som håller världsklass. Taxi finns alltid att få tag på och är billigt. I Fish Hoek finns dock bra tågförbindelser till Kapstaden.

I Sydafrika finns världens lyxigaste tåg – Rovos Rail. De har många olika safaris i Afrika. Se tåg på vår hemsida under Våra Resor.

Att hyra bil

Tänk på
– Vänstertrafik – Hög snitthastighet. Vägar som är 70-skyltade i Sverige har ofta maxhastighet på 100km/h
– Händer något får du som har pengar betala – många lokala kör oförsäkrade. Du måste teckna full försäkring
– Pga värmen, de ibland enorma raksträckorna och långa avstånden som inbjuder till hög hastighet händer många dödsolyckor
Men annars är det både billigt och mycket smidigt att hyra bil i Sydafrika. På flygplatsen finns 1000 tals hyrbilar som väntar på er och alla kända hyrfirmor är representerade. Vill ni ha hjälp att boka så ordnar vi detta!
Vägarna håller hög standard, är väl-skyltade och det går utmärkt att köra bil i Kapstaden.

Under sommarperioden är många hyrbilar bokade, var ute i god tid.

Namibia.
Hett på dagen och med ibland långa dagsetapper gör att olyckor förorsakade av turister är alltför många. Ta guide – kostar inte så mycket mer och ni får ut mycket mer av er safari i landet.

Kombinera Kapstaden med Safari?

Om det är första trippen till Afrika, ska man naturligtvis inte missa att se The Big Five i det vilda.
Alternativ
1: Safari i Namibia, dvs ta några dagar i Kapstaden före eller efter men huvudsakliga safarin blir i Namibia inkl Big Five. Man får fantastisk safari i Namibia med finfina boenden. Läs mer om resor till Namibia
2: Enklare men ok viltsafari i någon av de privata parkerna som ligger strax utanför från Kapstaden.
3: Mellanlanda i Dar Es Salaam på vägen hem och ta viltsafari i Tanzania = äkta vildmark. Se Stor Safari i Södra Tanzania samt Safri i Selous på vår hemsida. Där ingår bad på Zanzibar men kan förstås tas bort eller skräddarsys helt efter era önskemål.
4. Port Elisabeth-området har mer avancerad safari än de nära Kapstaden. Dock är det ca 80 mil att åka dit från Kapstaden.

5 . Östra Sydafrika: Krueger-parken eller parkerna som gränsar till den. Nästan en världsdel skiljer mellan Kapstaden och Kruger så det är långt. Därför tycker vi detta är sista alternativet. Men många vill dit förstås pga att det är så namnkunnigt. Då flyger man hem från Johannesburg. Obs dock att Kruger är relativt buskigt och man behöver flera dagar på sig för att vara säker på att få se djur. Oftast är de privata parkerna som gränsar till Kruger ett bättre men dyrare alternativ. Kruger är utmärkt för de om tycker om att ta hyrbil, handla mat själv och ha t ex BBQ (”brai”) på kvällarna

 

ORDFÖRKLARINGAR

Big Five

Ett begrepp som uppstod under storviltsjaktens dagar under kolonialtiden. Dessa var de mest värdiga motståndarna att slakta – för jakt var det inte:   leopard, lejonelefantnoshörning och afrikansk buffel.

Big Nine

Är ett mycket bättre begrepp idag då fotografering gäller. Det tillkommer zebra, giraff, flodhäst och gepard

Little Big Five / Little Five

En liten ironi eller parafras över Big Five men en påminnelse om att också det lilla kan vara minst lika intressant:
Elephant shrew: Springnäbbmus – stor, livlig och intressant näbbmus som sällan kan ses. Vi fick nöjet att studera den under vår hydda i Selous.
Buffalo weaver: Vanlig fågel som ofta sitter på ryggen av buffel. Svart vävarfågel.
Leopard tortoise – den vanligaste landsköldpaddan i Afrika. På svenska: Leopardsköldpadda.
Ant Lion – myrlejonet dvs den insekt som gräver en grop i sand för att fånga och äta myror. Vanlig.
Rhino beetle – Mkt stor (upp till 1,5 dm) skalbagge där hanen har hornliknande utväxter. Ofarlig, kan ej bitas, vanligt förekommande.