/*ÅL*/ Zanzibar, Pemba MafiaIsland, paradisöar i Indiska Oceanen

Palmbeströdda stränder, azurblått vatten.. Zanzibar ingår i de flesta av våra safari. Alternativen är många: Pemba, Mafia, Fanjove, Pangani. Vi har kvalitetssäkrat allt. På denna sida får du klar och koncis information om de olika resmålen.

Klicka här för hotellinformation o. priser på de olika öarna.

Studera alla alternativen nedan eller gå direkt till ditt val genom att klicka:
Pemba Island – den något mindre Zanizbarön norr om Unguja
Mafia Island – 10 mil söder om Unguja ligger denna ö som har en marin nationalpark
Fanjove – söder om Mafia och tillhör SongoSongo arkipelagen. Barefoot paradize.
Fastlandets stränder – 200 mil att uppleva.

ZANZIBAR

Unguja heter huvudön – i denna text menas Unguja när vi skriver Zanzibar. Här följer allt du behöver veta om skillnaderna mellan de olika stränderna på Kryddornas ö Zanzibar

Badstränder på Zanzibar

Norra Zanzibar – Nungwi

I de Norra delarna finns ett större utbud av barer och hotell. Nungwi som byn heter har mycket aktiviteter. Hotellen ”mitt i smeten” passar för de som ofta vill sitta på krog och samtala med folk från alla länder. Här finns också flest antal fiske-, dyk- och snorkling-arrangörer. Under högsäsong är här ett för Zanzibar ovanligt rörligt folkliv. Folk kommer och går, sitter på pubarna och restaurangerna samt ägnar sig åt aktiviteter. Nungwi var tidigare backpacker-stället nr 1 men idag finns hotell för alla smaker. Även fina hotell med ostört läge. Nungwi anses ha den bästa beachen på Z men det ryktet är 30 år gammalt.

Zanzibars Östkust

har de vackraste och längsta stränderna. I norr är vattnet alltid mellan 26 – 28 grader medan det på östkusten kan gå upp till 35 på eftermiddagen om lagunen pga tidvattnet är avskild havet och därför blir uppvärmt.

Trots grunt vatten vid ebb är östkusten mest populärt. Vid ebb kan man istället vandra ut till korallreven på skattjakt och se kvinnorna skörda alger. Här finns lugna byar med några restauranger och hotell. Öst har massor av fiskebyar med hotell i varje. Här finns något för alla. Småskaliga – stora; inhemskt – internationellt management; enklare men ofta gemytliga guesthouse till 5 stjärniga – valet är ert.

På senare år har kite seglare “tagit över” vissa strandpartier. Vi bokar inte dessa områden – såvida man inte ber om det förstås. Många provar kite segling för första gången och eftersom man kan komma upp i avsevärda hastigheter är det farligt även för de badande… och kan upplevas störande med alla snören på stranden.

Nordvästra Zanzibar – Kendwa

Tidningen Vagabond har rankat Kendwa som en av världens 15 finaste stränder och skriver: ”Få stränder har så vit sand att man nästan måste ha solglasögon om natten. Dess sand både knarrar och bländar ljuskänsliga ögon dygnet runt. Här likt runt hela Zanzibar finns fantastisk snorkling bara en kort båttur ut och frodiga kryddplantage en kort bilresa in. Turister blandas med moderna massajer som arbetar som vakter och lokalbefolkning som letar krabbor i strandkanten”. Vagabond har dock inte skaffat sig helhetsbilden:

Obs att Kendwa inte lämpar sig för andra än ungdomar och pga dess populäritet är priserna höga och management ibland uselt. Östkusten är för de flesta det självklara valet. Vi gör t ex inte om misstaget att skicka barnfamiljer hit.

Södra Zanzibar

De södra delarna är minst exploaterat. Byn Kizimkazi är en rätt orörd landsbygd med traditionell folklore från Zanzibar. Den har tidigare bara haft dag-gäster som åkt hit för att få simma med delfiner som jagar bl a bläckfisk ute vid reven. Här finns bra fiske, snorkling o dykmöjligheter samt mer ostörda hotell där man kan ”ladda batterierna”. Under lågsäsong och även en del av högsäsongen kan hotellen ha rätt få gäster. Det är en fördel för en del, nackdel för andra.

Stonetown

har massor att erbjuda av god mat, vacker arkitektur och historiska byggnader. Här kan man bo för att insupa mystiken, ta det lugnt, studera arkitektur, äta gott, umgås med alla nationaliteter som besöker ön. Ett “måste” är att äta en middag på någon av takrestaurangerna medan solen går ned över hamn och stad. För de som har 7-8 nätter på Z brukar vi rekommendera att ta sista 1 – 2 nätterna i Stonetown. Att sola går dock dåligt i Stonetown så vill man bara ligga och “bränna” gäller beach.

AKTIVITETER

De palmbeströdda stränderna är det primära förstås  på Zanzibar men många vill aktivera sig efter någon dag på stranden:

På paradisön Zanzibar kan man bada, sola, skattleta på korallreven vid ebb, simma bland delfiner, åka på kryddtur, shoppa och studera swahilikulturen i Stonetown samt snorkla, dyka, fiska och sist men inte minst lata sig under en palm på stranden med en god bok.

Zanzibars Geografi

Zanzibar som tillhör Tanzania ligger 15 mil från fastlandet, strax norr om Dar Es Salaam. Zanzibar är inte en enskild ö utan en arkipelag och består av öarna Unguja (= huvudön som ofta kallas Zanzibar) och Pemba samt ca 50 öar inom territorialvattnet. Längst i söder, 65 km från Unguja ligger Latham som är obebodd,. (Ytterligare 40 km söder om den ligger en annan paradisö som tillhör Tanzania men ej Zanzibar arkipelagen: Mafia Island – se nedan)

Unguja ligger 36 km från fastlandet där sundet är som smalast och 216 km från Dar Es Salaam. Den är 85 * 39 km och med sina 1660 km2 den största ön i Östafrika. (Jmf Gotland = ca 3000 km2). De centrala och östra delarna består av lågland med endast liten nederbörd. Här fanns endast ett fåtal fiskebyar ursprungligen. Västra delen är bördig, med mer regn och tätbefolkad. Högsta punkten på ön är Masingini Ridge 120 möh. Ön Pemba ligger 40 km norr om Unguja. Är 67 * 23 km och med en yta på 985 kv.km. En kartbild visar tydligt att de båda öarna är olika geologiskt. Pemba bildades vid en tidig förkastning medan Unguja avskiljdes från fastlandet under senare tid. Troligtvis pga att mellanliggande landremsa sjönk.
De två andra bebodda öarna är Tumbatu n.v. om Unguja samt Uzi vid Ungujas sydvästra strand. Uzi är förbunden med huvudön med en bro genom mangroveträsken. Ön Latham är en utlöpare av en korallklippa som är 275 * 155 m och endast 3 m hög. Här finns mycket litet växtlighet men ett rikt fågelliv (sjöfågel och en del flyttfåglar).

Prisnivån på Zanzibar är mycket lägre än hemma, För varmrätt betalar man 5 – 12000 TZS vilket motsvarar 30 – 90 SEK. Lokalt kan man äta för någon tia. En stöl kostar 10 – 15 SEK, ett glas vin 15. Zanzibar är mycket mindre exploaterat än man kan tro men Unguja som huvudön heter är stor så det finns rätt många hotell. Ofta är hotellen byggda lokalt och saknar all känsla för detaljer och funktionalitet – dvs kvalitet. Vissa större hotell är också helt baserat på italienska turister med t ex menyn helt på italienska. En stor kvalitetshöjning och bredd har skapats senaste åren. Tursitnäringen är idag Zanzibars största inkomstkälla.

Historia

Zanzibars historia är både mycket brokig och gammal. Den har varit centralort för ett omfattande handelssystem som till stor del styrts av araber och indier. När de första europeerna kom till Zanzibar för första gången (1300 talet) möttes de av en mycket högstående kultur. Portugiserna regerade sedan i ca hundra år innan “de vita jävlarna” kastades ut av araber och swahilikulturen blomstrade åter. Tyskland resp England tog över på 1800 talet och Zanzibar blev sedan fritt 1964 då en för området rätt blodig revolution medförde att Zanzibar gick ihop med Tanganyika och skapade unionen Tanzania under Nyereres ledning. Zanzibar är självstyrande på många sätt idag. Fria val har införts och man väljer sin egen “ö”president som dock sorterar under Tanzanias president.

Unguja har använts som centralort för handel i ett mycket stort område: Indien, Kina, arabvärlden, Mauritius, Seychellerna, Kongo, Kenya, Tanzania, Uganda, Moçambique och övriga Afrika. I början av 1800 talet startades kryddodling. En näringsverksamhet som fortfarande är omfattande på Pemba även om den inte har samma vikt som i början på 1900 talet.

Zanzibar är en arkipelag men huvudön Unguja kallas ofta Zanzibar då den med med sina långa vackra stränder är mest populär som turistort. Zanzibar har fördubblat sin befolkning sedan 1980 till ca en miljon i dag. Befolkningen består av afrikaner 75%, araber 17%, indier 6%, komorianer, goaner, europeer, somalier m fl. Zanzibars ursprungsbefolkning är de sk shirazerna (sing. Mshirrazi, plur. washirazi). De är ett bantutalande (swahili) folk som alltid varit ovilliga att kalla sig afrikaner. De flesta var jordbrukare och fiskare men många också anställda som sjömän och i kopra och kokosfibertillverkning. Washirazi delas in i tre nationer: Wapemba på Pemba, Watumbatu på ön Tumbatu som anses vara det äldsta av de swahili talande folken samt Waunguja i södra och centrala Unguja samt på ön Uzi. Många waunguja med aristrokratiskt ursprung bor på Mafia idag och kallar sig washirazi. De tre nationerna styrdes av olika kungadömen. Wabara kallas de afrikaner som har sitt urssprung från fastlandet och är ättlingar till frigivna slavar. De delas in i wahuru (ej urspungligen swahilitalande) eller mahadimu som vill identiefera sig som washirazi eftersom de är swahilitalande immigranter från Kenya och Tanzanias kuster. En stor del av afrikanerna idag är nyligen invandrade från central- och öst-Afrika.

Till skillnad från fastlandet nåddes öarna mycket tidigt av epokgörande uppfinningar såsom ångmaskinen, telegrafen och telefonen pga sitt rika utbyte av folk och handel. Trots detta uteblev industrialiseringen. Sjögräs odling (konsistensgivare till bl a tandkrämsindustrin), nejlikproduktion och inte minst turism är de viktigaste inkomstkällor för öarna. Kistmakare är ett konstärligt yrke på ön och mycket vackra sjömanskistor kan köpas. Kryddproduktionen är störst på Pemba men många nejlikoträn finns också i nordvästra Unguja. Det är blomknoppen man skördar och sedan torkar. Nejlikan försämras inte vid lagring och är därför lätthanterad. Mesta delen gick åt till kryddning av cigaretter i Indonesien. För 100 år sedan kom 80 % av värlsdhandelns nejlika från Zanzibar och nejlikproduktionen utgjorde 95 % av öns exportinkomst. Idag är nejlikproduktionen av mycket lägre ekonomisk vikt.

Dykning och snorkling

Dykning i Östafrika är av hög klass och pga att man ser mycket även på grunda vatten passar det både nybörjare och vana dykare.
Provdykning för dig som inte har certifikat är populärt och ger dig möjlighet att uppleva en ny värld.
Certifikat kan ordnas: Populärt är att ta teorin hemma och sedan klara av praktiken dvs själva dykningen på dessa paradisöar.

De större hotellen har egna dykcenter men det finns flera fristående. Zanzibar är stort och reven utanför ännu större. Dykningen är bra överallt och oftast avgör hotell och badstranden i stället för dykningen val av plats. Bästa dykningen tycker vi är i söder och i nordost.

Dykning på Mafia Island

På Mafia Island finns en av Tanzanias tre marina nationalparker. Koraller, fiskar och sköldpaddor gör att dykningen blir fylld av äventyr varje dag. Paradisö är kanske ett slitet begrepp men Mafia Island uppfyller kravet för att kallas så: Endast ett fåtal bilar finns och en enda väg som åtminstone ibland rättas till av den gamla vägskrapan som finns på ön. Kvadratmil med korallrev omger ön som ligger i Indiska oceanen 60 sjömil söder om Zanzibar. “Absolut bästa dykningen i världen” sa ett tyskt filmteam vid sitt besök på Mafia Island nyligen.  Ni bor mitt i den Marina Nationalparken med halvpension (3 rätters) och AC på Mafia Island Lodge. I priset ingår 6 st dykningar med modern och full utrustning och med ledare. På Mafia finns ett välutbildat och bra dykcenter. Vårt dykcenter anordnar allt från snorklingsturer till kurser med PADI eller NAUI certifikat. All utrustning kan hyras. Det ingår tank, vikter och guide.

Dykning på Pemba Island

En helt annan geologisk bildning än huvudön Unguja gör ön Pemba i arkipelagen Zanzibar till dykcentret nr 1. Vi har samarbete med ett par bra hotell med dykcenter där. Kontakta oss så får ni dagsaktuell info om detta dykparadis.

 

Fiske på Zanzibar

klicka om ni är intresserade av fiske i Afrika

Pemba Island

Huvudön i arkipelagen Zanzibar är Unguja och det är ofta denna man menar när man säger Zanzibar. Pemba är den glömda sagoön. Den passar för den som vill uppleva något utanför allfartsvägarna. Här är mer bördigt och Pemba har den egentliga kryddproduktionen i arkipelagen Zanzibar . En helt annan geologiskt bildning mellan fastlandet och ön medför ett rikare marint liv. Extra värdefull snorkling och dykning.

Mafia Island

Tillsammans med Pemba har Mafia Island de bästa dyk/snorkelmöjligheterna i denna del av världen. Ta er en funderare på om inte detta är vad ni vill ha!  är som Zanzibar var för 20 år sedan. Två 3-stjärniga hotell samt några 4 – 5 stjärniga. Inrikesflyg till ön krävs.

Fanjove Island

är ett av dessa barefoot paradis som blir alltmer ovanliga och unika i världen. Den är 1 km lång och 300 m bred med en enda småskalig Tented Camp på. Trots litenheten finns här mycket att se. Korallrev förstås men också sköldpaddor  och fåglar som häckar. Fanjove ligger 15 mil söder om Zanzibar i Songa songa arkipelagen. Ett måste för de som vill ha det där riktigt unika. En enda camp med ca 10 bekväma och rätt lyxiga tält.

Fastlandets stränder

Zanzibars 200 mil långa stränder bjuder på både marina nationalparker, swahili historia och förstås palmbeströdda stränder. Pangani, Bagamoyo, Kilwa .. har vi besökt och skickat soldyrkare till. För de som har någon dag över vid Dar Es Salaam rekommenderas Butiama Beach och ett barefoot paradize, en Private Island norr om staden.  Kontakta oss för mer info.