/*ÅL*/ Tanzanias nationalparker från Serengeti i norr till Selous i söder

Nationalparker i Norra Tanzania

Arusha Nationalpark

Ofta beskriven som en av Afrikas ädelstenar. Den ligger ca 32 km från Arusha och täcker en area av 137 kv.km. Parken är berömd för Ngurdoto kratern som är ett reservat inom reservatet, de sju Momella sjöarna och för sitt spektakulära fågelliv. Parken erbjuder en härlig stillsamhet, ett livgivande lugn som den som gör sig tid kan helas av. Parken erbjuder vandringar med assistans av guider. Vid Rhino Crest och Mikindani kan man i klart väder se Kilimanjaros snöiga topp. Denna park ger en mycket bra naturupplevelse och det med enbart en halvtimmes resa ifrån Arusha. En utmärkt och högkvalitativ dagsutflykt.

Mount Meru

Meru kan bestigas på 3 dagar med assistens av guider och bärare. Meru är 4565 meter högt och Tanzanias andra högsta berg. Bergets vulkaniska utbrott har bildat sjön Momella. Det anses av geologer att för 25 miljoner år sedan var Meru högre än Kilimanjaro. Berget är magnifikt än idag. Vid klart väder utgör det en fantastiskt syn ifrån staden Arusha.

Kilimanjaro Nationalpark

Kilimanjaro har tre toppar, som alla tre kan bestigas. De två, som ligger längst mot väst, Shira och Mawnzi, är dock mest lämpliga för erfarna bergsklättrare. Att bestiga Kilimanjaro är en fascinerande och överraskande erfarenhet. Alla som är frisk och över 12 år kan klara detta (den äldsta var 84 år). Kilimanjaro högsta punkt är Kibo = Uhuru peak som är 5895 m, Mawenzi är 5749 m samt Shira 4160 m.ö.h. Tio möjliga rutter finns. De normal rutterna tar 5-6 dagar i anspråk. Toppen är täckt av snö vilket är sensationellt då berget ligger endast några mil från ekvatorn. Avstånd till Arusha är 120 km och från Moshi 40 km. Bestigningen är en fantastisk upplevelse på många sätt. Man passerar unika och mycket varierande växtzoner som täcker bergets sluttning: Tropisk regnskog, hedlandskap och alpin öken med snö och is. Växterna är unika då de anpassat sig till ett klimat som året om varierar mellan -5 på natten och + 25 i solen på dagen. Man upplever lavapartier, rasbranter, kratrar m.m. Masaislätten ser man kilometrar från ovan liksom byarnas nattljus långt där nere. Mount Meru i väster är majestätisk ifrån Kilimanjaro och ändå är den en km lägre.
Mycket är skrivet om Kilimanjaro varför vi mycket kortfattad redogör för rutterna och ber er återkomma med detaljfrågor. Ni får både karta och litteratur såsom packtips innan resan. Kihansis medarbetare har vid flera tillfällen vandrat på Kilimanjaro och även nått toppen så ni får “direktinfo”. Kort kan sägas att det är tufft över 4000 möh för den som är ovan men om man är förståndig och tar det mycket lugnt (swahili: pole pole) så når man toppen och känslan när man står där uppe är “inte så dum”. Vi har ett par paketresor som inkluderar Kili men man kan ta vandringen som tillägg till alla turer. Högsäsong: Runt jul/nyår och sommarmånaderna
Mest regn: mars – maj och i viss mån november. Det går att vandra även dessa månader och man får ha berget “mer ifred” men vädret är nyckfullt och det kan t o m bli snöstorm även om det är ovanligt. Rongai (Rungai) kan vara att föredra.

Från Öster
————
Machame 6 dar
Den som upplevs som vackrast. Denna rutt är den vanligaste idag. Man ligger i tält.
Marangu 5 dar
Den näst vanligaste rutten och den “enklaste” för att nå Uhuru peak. Man sover i hytter med 6 – 8 personer i varje. Denna rutt har blivit mindre vanlig varför man lättare kan rekommendera den idag. Måste ändå bokas tidigt då hytterna tar slut ganska snart under högsäsong.
Från Nordost
———–

Rongai (Rungai) 5 dar
Lätt som Marangu men här ligger man i tält. Vägen upp är ibland dåligt underhållen så lyssna först med oss om den är lämplig för tillfället. Denna är något vackrare än Marangu.
Från Väster
————-
Shira 6 eller 7 dar
Jämförbar med Machame men färre går här pga att det är något brantare. Kräver extra bärare och vägen upp är längre så den kostar något mer än Machame. Det är vanligt att man lägger en extra dags vandring uppe på platån vilket medför 7 dagars vandring.
Lemosho 8 dagar
Också mindre vanlig och går genom skog och hedlandskap och genom Shirakratern. På fjärde dagen går den samman med Machamerutten.
Via Arusha Nationalpark 9 dagar
Nio dagars vacker vandring som börjar i mer viltrika omgivningar i nationalpark. Den kostar naturligtvis mer pga löner till guider och bärare, park och campingavgifter men har också mervärden.
Special/klättring
——————-
Mawenzi
Mawenzi Peak kräver mer erfarna klättrare då många fått sätta livet till på Mawenzi’s sluttning.
Umbwe
Svårvandrad med klättringsinslag. Dyrare då den kräver större säkerhetsarrangemang. Om du inte är erfaren bör du inte ge dig på den.
Western Breach
Western Breach är inte en färdig rutt utan ett alternativ, att nå toppen från väster i st för från öster (via Barafu camp). Krävande och farlig för den ovane.

Kontakta oss för detaljinformation. Vi har varit upp på toppen ett par ggr och har mycket erfarenhet. Ingen kan dock klå våra guider när det gäller detta. Så vilka frågor du än har så har vi svaret/svaren vad gäller att vandra på Kili.

Ngorongoro och Serengeti i Tanzania
Världens mesta naturområden bjuder på en vilt safari som saknar motstycke, Storslagenhet och de stora flocklarna av gräSbetare är det som skiljer Serengeti mot de andra nationalparkerna i Afrika. Ngorongoro är en kolapsad vulkan som innehåller nästan alla Östafrikas naturtyper.

Ngorongoro Conservation Area

Det unika Ngorongoro ligger 190 km från staden Arusha. Berömd för sin koncentration av djur t ex den “svarta” noshörningen eller spetsnoshörningen. Ngorongoroanses med rätta vara världens åttonde underverk. Området ligger från 1350 till 3600 m över havet och är utan tvekan ett paradis. Ngorongoro [Ngo:roNgo:_ro] kratern är egentligen en kaldera (kolapsad vulkan) med en diameter på 22,5 km. Den ligger i västra kanten av The Great Rift Valley (Östafrikanska riftsystemet som delar Afrika i två delar) i norra Tanzania. Den 270 kv.km stora och ca 700 m djupa kalderan rymmer ett stort och varierat djurliv och är kärnan i Ngorongoro Conservation Area (hela 8 290 km2), vilken 1979 togs upp på UNESCO:s världsarvslista. Den öppna grässlätten inne i kalderan får utnyttjas som betesmark åt massajernas getter och kor. Namnet Ngorongoro är lånat från ett masai ord (Ikongoro) som vissa masai krigare kallas. Kalderan Ngorongoro var en gång en enorm vulkan, större än Kilimanjaro. För 8 millioner år sedan blev den till slut så hög av all utströmmande lava att kylan i toppen stelnade lavan så snabbt att ett lock bildades. Lavan letade sig till slut ut på sidan och och tömde vulkanen så den kollapsade och lämnade efter sig en krater, eller mera språkriktigt/geologiskt en kalder, 610 m djup, 16 km i diameter. Andra kratrar som hör till Ngorongoro naturvårdsområde är Olmot och Empakai. Här finns också en aktiv vulkan O’ldoinyo Lengai (Guds berg) som det alltid ryker från. Den hade utbrott 1966 och senast 1983. 2013 när vi besökte området lyste det från dess krater på natten och på dagen syntes askmolnet från den. Lodgerna runt kraterkanten ger fina vyer men även från “Grzmeks minnesgrav” kan kraterns storslagenhet beskådas. Vandring utanför lodgerna får ej ske utan guide då ingen talat om för lejonen att de inte får finnas där – inga stängsel finns i Östafrikas nationalparker och naturvårdsområden. Det är också pga tidigare problem endast tillåtet med fyrhjulsdrivna fordon att åka ner i kratern (vilket naturligtvis Afrikaresor tillhandahåller).

Serengeti Nationalpark

Serengeti började i mitten av 1920-talet utnyttjas av vita jägare. Delar av området blev nationalpark 1951. och parken utökades 1959 till sin nuvarande storlek. år 1981 utsågs den av UNESCO till världsarvsområde och jämte Ngorongoro till biosfärreservat. S. ligger på en högplatå som sluttar från drygt 1 800 m ö.h. i öster till drygt 900 m ö.h. längst i väster. De norra delarna av S. är mera kuperade och täcks av gles skog, medan landskapet i väster utgörs av en mosaik av skog och grässavann. Inom det ekosystem som bildas av Serengeti med omnejd finns jordens största och mest spektakulära koncentration av stora däggdjur. Parken är också välkänd för sina rovdjur, bl.a. ca 2 000 lejon. Serengeti är ett ord från masaierna (siringet) och betyder ändlös slätt. Ett epritet et verkligen gör rätt för. Står man i västra kanten av Ngorongoro och ser ut över Pale slätten kan man se att jorden kröker sig i horisonten. Parken täcker ett område av 14763 kv. km. och är en av de största i Afrika. Temperaturen kan gå ner till 15 grader på natten under den kalla perioden. På dagen är det alltid ca 30 grader.
Serengeti är mycket känd för sin migration sina vandringar av gnu, zebror och antiloper. Generellt gällar att den börjar i maj eller juni (mot nordväst) resp vid december/januari (från Kenya mot sydost) och styrs av regnen vid Ndutu och Naabi gate dvs Pale slätten. Här sker också kalvningen i jan/feb. I maj – juni korsar betarna lutsjön vid Ndutu och formar långa karavaner längs Simiyu River innan de rör sig norrut efter Mbalageti River. Under juli – september rör sig stora hjordar efter västra korridoren. Obs dock att allt styrs av regnperioden som är nyckfull – ej 100%igt förutsägbar. Mycket djur finns alltid i Serengeti oberoende av “årstid”. Vi har alldrig fått något klagomål att någon sett för lite djur – därmot en gång att det var “för mycket djur” av en som kom in i värsta koncenterade migrationen.

Runt Serengeti ligger ett system av sex andra områden med något lägre skyddsstatus, t ex Ngorongororeservatet och (i Kenya) viltreservatet Masai Mara.

Sevärdheter nära Arusha i Tanzania

Tarangire Nationalpark

Det enorma antalet baobabträn är det första man möter när man kommer in i Tarangire National Park. Parkens böljande savann präglas av dessa majestätiska träd, som får de gräsätande djuren under träkronorna att likna miniatyrutgåvor. Namnet är hämtat från Tarangire River som rinner genom parken och ger permanent vattentillgång åt parkens viltstam. Tarangire är 2600 km2 stort, ligger 120 km från Arusha, söder om de öppna ändlösa gräss-slätterna i masaiernas södra rike. Parken är som bäst under den torra perioden dvs juli till oktober då traktens alla djur samlas i närheten av parkens vattenhål. Parken är också känt för fågellivet och för den trädklättrande pytonormen.

Lake Manyara Nationalpark

Lake Manyara, en av de unika ställen där du kan se trädklättrande lejon ligger 130 km från Arusha och vid kanten av “great rift valley”. Parken är 9322 kv.km stort. Redan vid porten ses små hjordar av zebror, gnuer, och giraffer. Flodhästarna kan ses i de större vattensamlingarna formade av Simba River och de ger utmärkta tillfällen till fotografering. Många fåglar knutna till vatten delar vattnet med flodhästarna. Den rosa flamingon färgar vattenytorna i sjön. Ytterligare en attraktion i Manyara är dess heta källor (swahili: maji moto) vid Endabash River. Parken anses av många som den vackraste i Tanzania och i alla fall gäller detta för ornitologer pga träskområdena med mängder av vadare och annat.

Oldupai Gorge

Mellan Ngorongoro-kratern och Serengetiparken ligger den 50 kilometer långa Olduvairavinen, som är ett av de ställen där man hittat de äldsta spåren av människoliknande varelser på jorden. Detta namn är liksom Ngorongoro lånat från masaiernas språk och är deras namn på den vilda sisalen (succulent eller fetbladsväxt som man gör rep av) som växer här. Olduvai är verkligen mänsklighetens vagga där den ligger på det korta gräsets masaislätt. Mest är den känd för det berömda fynd som dr. Lovis och Mary Leakey gjorde: Skalle av Australopithecus zinjanthropus boisei som har uppmätts vara 1,7 millioner år gammal. Förhistoriska djur levde i lag med våra förfäder: Mer än 150 arter har identifierats i denna dalsänka och en del av dem var gigantiska. Olduvai ligger inom Ngorongoro’s naturvårdsområde. Besök vid museet kräver en avstickare ifrån vägen på 30 min. Knappt värt sin tid. Det räcker att gå ur vid “stora” vägen där dalsänkan är och insupa det historiska. Att vi har vår “födelse” här kräver en andakt. Söder om området fann Mary Leaky år 1976 tre fotspår i vulkanisk aska, som visade sig vara 3,6 miljoner år gammalt: troligen efter två föräldrar och ett barn.

Nationalparker i mellersta Tanzania

Ruaha Nationalpark

Namnet kommer från Ruaha river, Efter att nationalparken utökades 2005 är det Tanzanias största och täcker 21 000 kv.km. Parken ingår i ett ekosystem som är på 40 000. Här finns endast ett fåtal lodger och camps. De har stor mysfaktor där man kan sitta och se ut över ett fantastiskt landskap. Parken är mycket besöksvärd och har ändå tämligen få besökanden. Pga Avstånden från Dar Es Salaam och Arusha är parken svårare att nå. (Dock enkel att nå om man tar en Flying Safari). Ruaha river tillhör ett av världens största flodsystem. Den byter namn i Selous Game Reserv till Rufiji River och är ett tillhåll för krokodiler och flodhästar även i Ruaha 100 mil upp från havet. Ruaha är en stor tillflyktsort för elefanter, ca 18 000 finns. Men parken har förstås en mängd andra större däggdjur inkl mängder av vackra antiloper, giraff, vårtsvin, predatorer såsom gepard, leopard, den nu så sällsynta afrikansk vildhund, hyena och förstås lejon. 400 fågelarter lever i parken varav en del endast finns här (endemiska) t ex eleonorafalk och turakoer.
Ruaha National Park ligger 620 km väster om Dar es Salaam, är en stor och till stor del oexploaterad park. Så gott som alla safarier görs i dess sydöstra del, där två flodarmar passerar. Resten av parken utgörs främst av otillgängliga berg och högplatåer, dvs totalt orörd vildmark.
De flesta upplever parken på en s.k. flying safari. Dvs man flyger till o från ofta via ytterligare någon svåråtkomlig nationalpark såsom Katavi och Mahale men även via Selous G.R. Afrikaresor har också vid flera tillfällen kört med safari bil Dar – Mikumi N.P med viltsafari och övernattning där innan man andra dagen fortsätter till Ruaha N.P. En lång sträcka på två dagar men med mervärden då rutten går genom ett vackert landskap och helt utan turister. Även om man måste betala ändå för bilens retur till Dar har vi rekommenderat att flyga tillbaks pga avståndet. All detaljplanering och optimering hänger naturligtvis på budget. Tar man bilen tillbaks kan man ta § – 2 nätter i Udzungwa Mountains för att njuta av dess bergsregnskog inkl vattenfall och primater.
Ruaha N.P. nås från
• Dar med bil eller flyg
• Zanzibar lämpligt endast med flyg (Normalt tar man Ruaha först för att avsluta med bad på Zanzibar el annan ö i Indiska Oceanen ss pemba, Fanjove och Mafia)
• Arusha endast flyg – dvs i kombination med Kilimanjaro och Serengeti/Ngorongoro på väg t ex till Zanzibar
Ruaha kombineras med fördel med
• Zanzibar förstås
• Mafia, Fanjove, SongoSongo eller Pemba Island för de som vill ha alternativa bad, korallrev och palmbeströdda stränder. Norr om Dar finns Bagamoyo med två fina bad bl a Lazy Lagoon.
• Selous G.R. och boende vid Rufiji River för viltsafari i den artrika miombo skogen och längs floden
• Katavi – än mer svåråtkomliga med många lejonklaner där en del t o m är specialiserade på flodhäst! Flodhästar och krokodiler i mängd men också gräsbetare i enorma antal och förstås dess predatorer.
• Mahale än längre västerut. Schimpanser och andra primater i vacker regnskog. Boende på sluttning ner mot Tanganyika sjön – ”en av Afrikas vackraste lodger”

Mikumi N.P.

Utgör norra delen av det stora Seleous Game Reserv och är nationalpark. Här finns alla “the big nine” och speciellt kan nämnas den gula babianen, vildhunden och 370 arter av fåglar varav många är eurasiska och många inte förekommer i norr. Mikumi är också en viktig plats för utbildning i bl.a. ekologi. I jämförelse med Tanzanias många nationalparker kan Mikumi tyckas liten med sina 3 230 kv.km. men de som beger dig dit kommer inte att finna Mikumi liten med sina 50 * 60 km. Parken är viltrik, vacker och mycket grön. Norra delen består huvudsakligen av gräs- och busksavann med omgivande kullar. Här trivs Zebra, gnu, lejon, giraffer och elefanter. Söder om landsvägen är landskapet mer bergrikt och skogklätt och här hittar man mer ovanliga (och vackra) arter som sabelantilop och större kudu. Andra arter som förekommer är antiloper, kaffer buffel, Lichtensteins koantilop och leopard. Parken ligger ca 290 km väster om Dar Es Salaam på vägen mot Zambia.

Udzungwa Nationalpark

Udzungwa är ett skogsbeklätt bergsområde från 300 m.ö.h. till 2800 m.ö.h. Den tillhör en serie med mycket gamla bergsområden som ligger som ett pärlband i Tanzania från södra Kenya till gränsen till Mocambique. Eftersom de är bördiga men ligger avskilda med rätt torra områden runt ikring har de utvecklat många endemiska/unika arter. Dessa tretton bergsområden kallas därför för Afrikas Galapagos.
Skogen har varit helig och en kultplats för dyrkan, regnmakeri, healing m.m. för stammarna i trakten. Det var därför lätt att få dem att acceptera att skydda skogen genom att göra den till nationalpark 1992. Befolkningen anser att ju tätare den är desto blidare är dess gud Mboto som härskar över dem och i berget. Skogen är alltså unik då den är helt orörd. I stora delar har aldrig någon människa satt en fot. Berget består av 6 st vegetationzoner: kulturlandskapet nedanför nationalparken, låglänt bergsregnkog, bergsregnskog, höglandsplatå på 1800 m.ö.h med bördigt gräs där buffel och andra gräsbetare trivs, bambuskog vid ca 2000 möh och alpint område över 2500. Västerut är berget i stället torrt med många suckulenter och dylikt som hör till halvöken. En vandring här saknar motstycke naturmässigt. Dussintals med endemiska arter (arter som inte finns någon annan stans i världen) har upptäckts och ändå är stora delar av regnskogen fortfarande inte inventerad och undersökt ordentligt. Den biologiska mångfalden är enorm: Skogen hyser mer primater än någon annan – 4 är endemiska, fjärilar i mängd, den är en av de tio fågelrikaste i Afrika – 16 endemiska. Av större däggdjur kan nämnas buffel, elefant, leopard och den köttätande hjorten duiker, insektslivet är naturligtvis stort och de som bjuder på färgprakande skådelspel är naturligtvis mängden fjärilar. Här finns magnifika träd många med frukter som lockar bl.a. arter av apor t ex de vackra colobus. Örter finns i mängd då sluttningarna medför att solen kan nå backen bättre än normalt i en tät regnskog. Mer än 160 arter är registrerade som läkeväxter och det är nog bara början. (Biologisk mångfald är viktigt. Man vet aldrig vad som en “obetydlig” art kan skänka oss i framtiden.) Afrikaresor ordnade resor hit redan i början av 2000 talet. Udzungwa kombineras med Mikumi nationalpark som måste passeras på vägen dit men även med Ruaha nationalpark och förstås Selous G.R.

Gombe Stream Nationalpark

När man närmar sig Gombe Stream Nationalpark, som ligger vid Tanganyikasjön i den västliga delen av Tanzania, blir man mer och mer överväldigad av parkens skönhet. Parken är en av Afrikas minsta, men innehåller ett mycket varierat växt- och djurliv. Det var bland annat här som Jane Goodall studerade chimpanser. Parken ligger 16 km norr om Kagoma, Är 52 km2 stort och täcker ett bergigt område med ca 200 chimpanser men även andra primater såsom röd colobus och rödsvansad och blå apa. Området är kraftigt skogsbeväxt och därför en obekväm miljö för större predatorer (t.ex. lejon).

Mahale Mountains Nationalpark

Tanzania’s mest älskvärda park är 1600 kv.km stort. Det består mestadels av skogsbeväxta berg samt bergiga grässtäpper. Här växer alpin bambu. Parken är berömt för sina mer än 1000 chimpanser som lever i familjer med ca 50 individer i varje och för sina andra arter av apor och sällsynta fåglar. Här finns också leopard, buffel, lejon och två arter av mungo.

Saadani N.P.

Detta viltreservat har en yta på 1000 kv.km, har nyligen utökats. För den som är intresserad av tropiska träd är den extra intressant. Saadani ligger strax norr om Bagamoyo på fastlandet direkt väster om, innanför ön Zanzibar. Saadani är det enda viltreservatet på kusten. Området har typisk savann, stäpp och här finns mycket orörda stränder. Saadani är hemvist för många olika arter såsom elefant, leopard, lejon, bufflar, giraffer, gnuer, zebror, colobus apa och den sällsynta Roosevelt sobel.

Södra Tanzania

Selous Game Reserve

Afrikas största naturskyddsområde och det näst största i världen! Området är enormt och inte särskilt välbesökt. Ytan är 55.000 kv.km. Pulsådern är floden Rufiji’s vattensystem som delar in reservatet i två delar: Större delen av parken består av miomboskog, dvs lövfällande torrskogar, och öppna gräsmarker samt flodområdet i norr som hyser alla lodger och camper och är upplåtet åt fotografering i st för jakt som i övriga Selous. Detta reservat erbjuder stora naturupplevelser. Om det är vilda djur och outforskade områden man är intresserad av är det hit man skall resa. Reservatet delas av den mystiska Rufijifloden, som är en av Afrikas vattenrikaste floder. Game Reserv = viltvårdsområde så naturskyddet är inte lika benhårt som i nationalparkerna (t ex Serengeti), varför aktiviteter som viltsafari nattetid, safariturer till fots och fiske är tillåtna. Ändå har Selous en enorm mångfald: 2000 arter växter, 350 fågelarter, stor koncentration av elefanter, bufflar, krokodiler, flodhästar m.m. Här finns den numera sällsynta vildhunden. Dessutom kan nämnas Lichtensteins koantilop, sabelantilop, större kudu, elefant, giraff, lejon och hyenor. Bland de 300 arterna fåglar finns t ex turako, struts och näshornsfåglar. Även träden och palmerna har stort skönhetsvärde: här finns ebenholts, fikus, amarulla (vars frukt elefanterna blir berusade av) mm mm. Selous kan besökas hela året utom under senare delen av mars – maj då områden kan vara översvämmade eller på annat sätt svårframkomliga till följd av regn. Två vägar finns in till området idag varför man inte längre är nödgad att flyga in. Vägarna i sig är intressanta då de går genom typisk afrikansk landsbygd. Man kommer in i parken österifrån via vägen till Mozambique och väster om parken via vägen till Zambia där man tar av i Morogoro och åker söderut. Vägarna är inte lätta att hitta utan guide.

Miombo Forest

En skogs-savann bestående av ett flertal arter träd där akacia inte dominerar utan i stället ofta arter av Brachustegia (familj tillhörande ärtväxter som alltså ofta är kvävefixerande). Artrikedomen är relativt stor med inslag ofta av ebenholts och amarulla och ytterligare ca 300 träd arter. Miombo är kiswahili (ett bantuspråk och det mest utbredda språket i Östafrika) för just Brachystegia träd.

Typisk Brachystegia men sina stora frökapslar / ärtskidor.
Miombo skogen är ett av världens största biotoper. Den dominerar östra och södra Afrika: Tanzania, Malavi, stora delar av Kongo, Burundi, Angola, Zambia, Zimbabwe och ända ner till norra Namibia. Även Mocambique har miombo skog. Totalt utgör den en yta av ca 3,6 miljoner kv.km (200 * 180 mil!). I området finns en rik biologisk mångfald med en av Afrikas största elefantpopulationer, svart och vit noshörning, afrikansk vildhund, många antiloper förstås, ett rikt fågel- och växtliv. Förbuskning hotar miombo skogen men elefanter och även bränder utgör ett naturligt hinder till detta. Bebyggelse och kolonisering påverkar skogen och styr de vilda djurens rörelsemönster och människorna bränner för att jaga småvillt men också för att få bete. Detta påverkar på sina ställen alltför mycket så skogen aldrig hinner återhämta sig med jorderosion som följd. Lokal alltför intensiv träkolstillverkning påskyndar denna negativa process.

Städer och andra hotspots i Tanzania

Dar es Salaam

“Fridens boning” var för hundra år sedan en stökig fiskeby som hette Mzizima. Staden tog över efter Bagamoyo som Tanzanias viktigaste stad då den senare inte kunde ta emot mer djupgående fartyg. Dar är landets huvudsakliga hamn och dess kommersiella centrum men är inte längre Tanzanias huvudstad även om den är det i praktiken.Här ligger också alla statliga ministerier. Ca 3,5 milj invånare men ett centrum som man kan undersöka på en enda dag. Dar Es Salaam av idag är en blandning mellan modernism och gammalt, arabiskt, indiskt, europeiskt och afrikanskt. Dar har fina stränder dock något “slitna” i norr.
Kusten söder om Dar Es Salaam är mycket fin. För att nå dit får man ta en färja i hamnen. Staden i sig är mycket trivsam med många restauranger, hamn, fiskmarknad m.m.
Village Museum, som ligger nio kilometer norr om Dar es Salaam, består av 14 olika hyddor i naturlig storlek, som var och en är byggt och inrett som de lokala stammarna normalt etablerar sig. Museet är öppet mellan 9.30 och 18.00.
Mwengemarknaden = Makonde Wood Carvers är besöksvärt men var utvilad så du orkar pruta.
Mwengemarknaden ställer ut och säljer bl a träskulpturer, som framställs av Makondefolket.
I Dar es Salaam finner man på nationalmuseet några av världens äldsta lämningar av mänskligheten. Där finns bland annat imponerande arkeologiska utsställningar av fynd från Olduval-ravinen och vulkanen Laetoli.

Bagamoyo

75 km norr om Dar es Salaam ligger denna fascinerande småstad. (Vi tolkar den nog mer som större by). Staden är ett monument för Östafrikas stormiga förflutna då det en gång i tiden var en centralort och utslusshamn för slavhandeln. Bagamoyo har också varit huvudstaden för det tyska Östafrika. I staden kan man skåda ruiner med olika arkitektur från dessa epoker. Den har ett “slavmuseum” och två stycken konstmuseer finns här – sök på tingatinga på webben. Idag är Bagamoyo ett konferensställe för Dar Es Salaam men stora och rätt fina hotell. Här är lämpligt att bo några dagar om man t ex väntar på sitt flyg och inte vill bo i Dar. Många kända upptäcktsresande startade sina färder här, bla a Burton, Speke, Grant, Stanley och Livingstone. I dag är Bagamoyo ett viktigt kulturcentrum med konstskolan som centrum.

Kilwa

På den lilla ön Kisiwani, två kilometer från kusten, ligger en gammal historisk ruinstad från 13-1400-talet. Den var då ett centrum för en swahili-dynasti som sträckte sig långt ner i Mozambique och upp i Kenya. Här låg en av Östafrikas viktigaste hamnar, Kilwa Kisiwani, där man handlade med guld, silver, pärlor och parfymer. I dag kan man se resterna av staden. Ett av UNESCO:s världsarv.
I dag en gemytlig by med ruiner från glansdagarna. Här finns fina hotell som inte nyttjas av den normala turisten. Aktiviter finns och stranden är vacker.
Titta gärna på denna film för att få mer information om Kilwa: https://vimeo.com/192092789

Öar och Hav

Zanzibar

Zanzibar är oftast det självklara valet för de som aldrig varit i Östafrika och vill ha bad. Även i kombination med andra länder i Afrika såsom Namibia, Botswana och Sydafrika är en mellanlandning i Dar Es Salaam och sedan båt (2 tim) eller flyg (20 min) över till Zanzibar att rekommendera framför alternativen.

Klicka här för Boende och aktiviteter på Zanzibar

På paradisön Zanzibar kan man bada, sola, skattleta på korallreven vid ebb, simma bland delfiner, åka på kryddtur, shoppa och studera swahilikulturen i Stonetown samt snorkla, dyka, fiska och sist men inte minst lata sig under en palm på stranden med en god bok.

Öns östra del har riktigt bra stränder trots grunt vatten vi ebb. Då kan man istället vandra ut till korallreven på skattjakt. Här finns lugna byar med några restauranger och hotell. De flesta hotell är mycket småskaliga.

I de Norra delarna finns ett större utbud av barer och hotell. Nungwi som byn heter har mycket aktiviteter. Hotellen “mitt i smeten” passar för de som ofta vill sitta på krog och samtala med folk från alla länder. Här finns också flest antal fiske-, dyk- och snorkling-arrangörer. Under högsäsong är här ett för Zanzibar ovanligt rörligt folkliv. Folk kommer och går, sitter på pubarna och restaurangerna samt ägnar sig åt aktiviteter. Nungwi var tidigare backpacker-stället nr 1 men idag finns hotell för alla smaker. Även fina hotell med ostört läge. Nungwi anses ha den bästa beachen på Z och på ett sätt är det riktigt pga sin mindre påverkan från ebb och flod men de flesta anser Östkusten bättre pga sina långa svepande stränder. I Nungwi är vattnet alltid mellan 26 – 28 grader i vattnet medan det i Paje på östkusten kan gå upp till 35 på eftermiddagen då lagunen är uppvärmd. Tidningen Vagabond har nyligen rankat Kendwa (nordväst) som en av världens 15 finaste stränder och skriver: “Få stränder har så vit sand att man nästan måste ha solglasögon om natten. Kendwas sand både knarrar och bländar ljuskänsliga ögon dygnet runt. Här finns fantastisk snorkling bara en kort båttur ut och frodiga kryddplantage en kort bilresa in. Turister blandas med moderna massajer och lokalbefolkning som letar krabbor i strandkanten” . Tyvärr har de inte all kunskap: Kendwa passar inte familjer då stränderna svämmas över av ungdomar som röker och gör det mesta på stränderna. Kendwa har varit tillhöll för “måndyrkare” i deccennier. Pga populariteten kostar backpackers hotell lika som 3 stjärnigt där.

De södra delarna är minst exploaterat. Byn Kizimkazi är en rätt orörd landsbygd med traditionell folklore från Zanzibar. Den har tidigare bara haft dag-gäster som åkt hit för att få simma med delfiner som jagar bl a bläckfisk ute vid reven. Här finns mycket bra fiske, snorkling o dykmöjligheter samt mer ostörda hotell där man kan “ladda batterierna”.

Stonetown har massor att erbjuda av god mat, vacker arkitektur och historiska byggnader. Här kan man bo för att insupa mystiken, ta det lugnt, studera arkitektur, äta gott, umgås med alla nationaliteter som besöker ön.

Pemba Island

Huvudön i arkipelagen Zanzibar är Unguja och det är ofta denna man menar när man säger Zanzibar. Pemba är den glömda sagoön. Den passar för den som vill uppleva något utanför allfartsvägarna. Här är mer bördigt och Pemba har den egentliga kryddproduktionen i arkipelagen Zanzibar . En helt annan geologiskt bildning mellan fastlandet och ön medför ett rikare marint liv. Snorkling och dykning är förstås nr 1 men det småskaliga gemytet passar alla som vill ha beach semester utan motorsporter.

Vi har rest runt Pemba flera gånger men det har varje gång slutat med att konstatera att Manta Resort är det enda prisvärda. Flera bra hotell har hittats men de har inte varit prisvärda. Manta Resort kostar mycket men där ingår också mycket: förutom All Incl också t ex SPA behandling varje dag.

Manta Resort har ett rum ute i havet, nersänkt på ca fem meters djup. Vi har provat detta och det marina livet är helt fantastiskt. Många fiskarter lockas av ljuset från rummet och på kvällen inleds jaktens timme då havets predatorer kommer in mot korallrevet. Från rummets tak (där man också kan sova) är det bara att hoppa i om man vill snorkla. På kvällen kommer det roende en liten båt med middagen som består av havets läckerheter – förstås. Kostar drygt 10 000 pp men kostnaden att bygga och få tillstånd att bygga motiverar väl priset.  (Svenskt bygge&arkitekt).

Utflykterna förutom de marina är ganska enkla baserat på inhemsk outbildad men engelsktalande personal. Kan ändå rekommenderas då de har en mer spontan genuin prägel.

Mafia Island

Karta Mafia Island

Tillsammans med Pemba nog de bästa dyk/snorkelmöjligheterna i denna del av världen.  Dessa öar är som huvudön Zanzibar var för 20 år sedan.

Mafia är den största ön i en liten ögrupp strax söder om Zanzibar. Paradisö är kanske ett slitet begrepp men Mafia Island uppfyller kravet för att kallas så: Endast ett par bilar finns och sandig väg som åtminstone ibland rättas till av den gamla vägskrapan som finns på ön. Kvadratmil med korallrev omger ön som ligger i Indiska oceanen 60 sjömil söder om Zanzibar, 30 minuters flyg från Dar es Salaam. Dykparadiset Mafia är trots namnet ett vänligt och avslappnat ställe.
Fakta:
– 46 000 invånare
– Stor som halva Gotland, 394 km2 (60 * 15 km på bredaste ställena)
– Fiske, kokosnötter, turism och cashewnötter är inkomstkällorna
– Tanzanias första marina nationalpark ligger här Snorkling, dykning, bad och havsfiske har här ett eldorado. Ön är definitivt ett paradis för soldyrkare och de som gillar att dyka och snorkla. Jämfört med Zanzibar är denna ö mera orörd och med mycket färre turister. Man bor inom en Marin Nationalpark som hyser massor av koraller, fiskar och havssköldpaddor. Möjlighet till många planerade och spontana utflykter bland befolkningen finns t ex till skolor och båtvarv där man bygger havsgående träbåtar enbart med handverktyg. Utflykter till de närliggande öarna kan kombineras med snorkling över de vackra reven. De flesta rev ligger på ett djup av bara 3 – 6 m vilket gör att även den riktiga nybörjaren har lätt för att njuta av prakten. Mångfalden gör att reven är ett paradis också för de professionella dykarna.
Upptäck ön du också! Vi öppnade upp med resor hit redan juni 2004 kombinerat med äventyrssafari i södra Tanzania.

Endast fyra småskaliga lodger/camps finns på ön. Alla håller hög klass. Hårddrar man så passar PolePole bäst för bröllopspar, Kinasi de som gillar engelsk wellcare, Butiama Beach och Mafia Island Lodge de som vill komma undan billigast. (Pga extra flyg och att alla är minst 3 stjärniga blir det dock aldrig någon budget semester att åka till Mafia. Men de som vill kosta på sig lite mer än enkla guesthouse är ändå vistelsen prisvärd.)

Fanjove Island

är ett av dessa barefoot paradis som blir alltmer ovanliga och unika i världen. Den är 1 km lång och 300 m bred med en enda småsklig Tented Camp på. Trots litenheten finns här mkt att se. Korallrev förstås men också Turtle nest och fåglar som häckar.  Fanjove ligger 15 mil söder om Zanzibar i Songa songa arkipelagen. Ett måste för de som vill ha det där riktigt unika.

Pangani, Tanga och Amboni Caves

Dessa ligger på fastlandet norr om Dar. Pangani är en mycket vacker plats speciellt under soluppgången. Här finns vattensportaktiviteter såsom dykning, båtturer, djuphavsfiske. Ett alternativ eller komplement till Zanzibar. Men också i kombination med Zanzibar. Man kan bo på trevlig lodge vid havet och sedan färdas över med båt till Zanzibar.
Efter Dar es Salaam är Tanga, som ligger söder om gränsen till Kenya, den viktigaste hamnen i Tanzania. Den sömniga staden med de dammiga gatorna är berömd för sandstränder och faktiskt även lite nattliv, som går igång efter skymningen. Inte långt från staden ligger Amboni grottan, som är de största kalkstens grottorna i Östafrika.

Mnazi Bay – Ruwuma Marin Nationalpark

Inivgdes 1 juli 2000. Parken ligger i Mtwara i det allra sydostligaste hörnet av Tanzania nära Mozambique. Mangrove skog, två öar och korallområden ingår och täcker 650 km2 varav 430 ligger under vatten. Ca 30.000 människor bor i området vilka alla är mer el mindre beroende av havet. Innan parken bildades var bruket av miljövidriga fiskemetoder såsom fiske med dynamit på korallreven vanligt.

Tanzanias FOLKSTAMMAR

I Tanzania finns cirka 200 olika stammar. De flesta är bantutalande folkslag dvs de kommer ursprungligen från nordväst. De flesta tanzanianer (åtminstonde männen) talar även kiswahili, som är Östafrikas lingua franca. Det är ett bantuspråk med inslag av mycket arabiska. Engelskan är mycket utbredd och all högre undervisning sker på engelska liksom i Kenya och Uganda. Mätt med svenska mått är Tanzania ett fattigt land men utvecklingen går snabbt framåt. Idag är det inte ovanligt att bonden talar i sin mobiltelefon på fältet. Den är ett bra mått på att cashflödet är åtskilligt större än vid milleniumskiftet. I städerna syns också att utvecklingen inom bygg och industri har tagit fart. Detta gäller också tyvärr biltrafiken i städerna.
Huvuddelen av befolkningen livnär sig dock som självförsörjande bönder.

Massaj / masai

Den mest kända stammen i Tanzania är massajerna men de utgör endast drygt en procent av befolkningen. Sukuma är den största stammen (16%, ca 6 miljoner). Nyamwezi är näst störst. Massajerna lever i de populära safariområdena i norra Tanzania och många safariresenärer kommer i kontakt med dem på lodger eftersom de ofta anställs som vakter. De var förr ett fruktat krigarfolk och omges än i dag av en stolthets-, styrke- och skönhetsromantik – den vackra sidan av ett patriarkaliskt ålderdomligt sätt att leva. Massajerna kommer ursprungligen från områden kring Nilen i norr och slog sig ned i Masai Mara och andra områden i gränslandet mellan nuvarande Kenya och Tanzania för ett par hundra år sedan. De spred sig söderut men stoppades för gott i centrala Tanzania av en inhemsk lika duktigt krigande folkstam. Massajerna används ofta som vakter, inte minst på Zanzibar.