/*ÅL*/ Tanzania, att resa i Tanzania, Tanzania som safari land

Om att resa till och i Tanzania

Information om Tanzania som safariland. I norr ligger savannernas savann och världens åttonde underverk med flera nationalparker inkl världens högsta berg relativt omgivningen Kilimanjaro. I södra Tanzania ligger Afrikas största naturområde Selous: artrikt med mycket varierad safari pga den stora flod som rinner där. I det inre av Tanzania finns svåråtkomliga parker, vackra Victoriasjön, världens näst djupaste sjö Tanganyika sjön med regnskogar och schimpanser och mycket mer…
Klicka för Våra Safari i Tanzania uppdelade geografiskt

Fakta om Tanzania

Totalt är landet dubbelt så stort som Sverige till ytan och med ca 45 milj invånare. Parkerna och andra skyddade naturområdena i Tanzania utgör tillsammans en yta lika stort som halva Sverige! Och alla har sina egenheter / sitt unikum som gör dem besöksvärda.   Kan man begära mer? Jo.. att uppleva Afrika långt utanför turiststråken. Möten med människorna och kulturen ger mycket. Sms som vi erhöll från en familj som nappat på en safari med mervärden:  ”två dagar och redan är resan värd varje krona..!!” . Detta sms kom innan de åkt in i första nationalparken dvs innan de fick uppleva det som de egentligen bokat resan för.   Studera nedan och dröm er bort lite. Tveka inte att ta hjälp om ni väljer Tanzania som ert drömmål.

Allmän info om Tanzania / Historia

Tanzania är ett av världens äldsta bebodda länder. Från ”början” fanns här förstås endast ett fåtal samlar och jägarfolk. Immigrerande folkstammar erövrade nya marker.  Fiskebyar uppstod vid de stora sjöarna och längs kusten. Längre in i landet skapades byar som livnärde sig på jakt och småskaligt jordbruk. Tidigt, förmodligen innan Europa befolkades, uppstod en rik blandning av folkgrupper som lärde sig leva och arbeta tillsammans. Byar med hövdingar eller olika kejsardömen bildades. Så har Östafrika sett ut i 10.000tals år och så ser det ut än idag. (Kejsardömena existerar fortfarande i Uganda men har liten politiskt makt.)
Det gemensamma språket kiswahili* är ett resultat av invandring. Långt ifrån störst men  är ändå ett av de största språken i världen. I grunden är det ett bantuspråk som alltså har sina rötter i västra, nordvästra Afrika men med en hel del arabiskt inflytande. Oman och andra arabländer gjorde för över tusen år sedan Tanzania och Zanzibar till en medelpunkt för ett livligt handelsutbyte med Kina och Indien långt innan Europa blev mer civiliserat. De viktigaste handelsvarorna var elfenben, guld och slavar. Portugiserna erövrade sedan Swahilikusten på 1300 talet men lyckades inte alltid behålla makten. Före första världskriget blev Tanzania (eg. Tanganyika & Zanzibar) tyskt och efter kriget engelskt som det sedan var till Julius Nyerere tillsammans med revolutionspartiet CCN ”De Gröna” gjorde Tanganyika som det då hette fritt år 1961. Nyerere, som var nära vän med Olof Palme, försökte förhindra att korruptionen bredde ut sig men lyckades dåligt. Den har varit största hindret till att Tanzania utvecklats positivt. (Namnet Tanzania fick landet efter att Zanzibar införlivades några år efter frigörelsen. Zanzibar är autonomt idag dvs med självstyre.) Tanzania är rikt med mycket naturtillgångar men korruptionen har förhindrat en snabb positiv utveckling. Det har dock blivit bättre, men långsamt till år 2015 då dagens president tog över. Han har på mycket kort tid blivit en folkhjälte av stora mått och har tagit itu med korruptionen på ett för Afrika helt unikt sätt. Ett exempel av många är att han avskedat makthavare och konfiskerat egendomar när de inte kunnat redovisa var de fått inkomsterna ifrån. John Pombe Magufuli, född 29 oktober 1959 tillhör liksom alla Tanzanias tidigare presidenter CCM. Han blev president efter valet 5 november 2015. Bakgrund: valdes in i parlamentet 1995 och har haft olika ministerposter 1995-2015 – längst som arbetsmarknadsminister. Han är så ovanligt i politikersammanhang som naturvetare och har en bachelor of science inom kemi och matematik.  (Kuriosa: Pombe är kiswahili för lokalt öl el vin dvs hembränt. Kanske inte så seriöst namn på en president. Tankarna går mot Boris Jeltsin men John Pombe är nog världens mest seriösa nu levande president.)

Mer om historia, politik, befolkning, demografi, geologi, klimat….:  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tanzania

*Kiswahili/swahili: i dagligt tal nämns oftast endast swahili men det är egentligen begreppet för folket/kulturen medan språket heter kiswahili. Jmf mzungo, kizungo ursprungligen ”vandrare”, ”från vandrare” men är idag begrepp för europé (viting) resp europeiska språk (främst engelska). (Kizunguzungu betyder yrsel). Förresten: Biskopen (nära vän till vår Anders) i Tanzania heter ”Mshahara Kesho” ”Lön Imorgon”. Ett inte så dumt namn egentligen = du sår idag vad du får i morgon.

Resmål i Tanzania

Naturvårdsområden, marina nationalparker, palmbeströdda paradisstränder, färgstarka och spännande folkstammar… Tanzania har totalt 16 nationalparker, nära 30 game reserv och dessutom Game Controlled Areas, Wildlife Management Areas och Forest Reserves varav en del erbjuder naturupplevelser av allra högsta klass. Serengeti och Ngorongoro är mest namnkunnigt men övriga nationalparker t ex Ruaha, Katavi, Tarangire, Lake Manyara samt Selous, Grumeti, Ikorongo och Maswa Game Reserves erbjuder Big Five av lika hög klass. Loliondo GCA, Makao GCA, Manyara Ranch Conservancy, Longido GCA (Sinya), Ndarakwai Conservancy och Lolkisale är också besöksvärda.

Safari i Norra Tanzania

Nationalparken Serengeti är världens mest kända naturområde tillsammans med Ngorongoro C.A. Kända för sina vandringar av gnu, zebror, antiloper och alla de rovdjur som följer dem.  Ngorongoro kratern  räknas som världens åttonde underverk. Ett paradis med stor koncentration av djur. Här kan man bland annat se (spets-) noshörning. Tarangire och Lake Manyara erbjuder också härliga vyer och fin viltsafari. Arusha Nationalpark är minst men besöksvärd för sina sjöar och rika fågelliv och utsikten över Afrikas tak: Kilimanjaro.   Mount Meru går att bestiga på 3 dagar och ger en fantastisk utsikt över omgivningarna men Kilimanjaro är förstås den stora utmaningen för den som vill göra en strapatsrik vandring under minimum 5 dagar.

Safari i Södra Tanzania

Tanzanias södra delar har lite mer orörda/okända safari mål där parkerna Mikumi, Selous och Udzungwa ger ett fantastiskt djur- och naturutbud. Området består av två vegetationszoner som är mycket stora. Akaciezonen med inslag av öppen grässavann utgör halva Tanzania och stora delar av Kenya, medan den ännu mer artrika Miombo skogen (lövfällande torrskog) är ännu större – det största sammanhängande vegetationsområdet i världen, fem ggr större än Sverige. Den börjar österut i Selous, täcker områden runt Tanganyikasjön, går in över till Kongo och fortsätter söderut.  Alla dessa naturområden är mycket besöksvärda med stor variation i vyerna och djur ser man så gott som alltid så man blir nöjd oberoende vart man åker.

Safari i det inre av och västra Tanzania / svåråtkomliga parker

Sjöarna och parkerna i västra Tanzania är till för de som vill uppleva det där lilla extra och småskaliga. Här har vi Gombe, Mahale och Katavi med sitt oslagbara djurliv (80% av Tanzanias alla flodhästar). Mahale Mountains > är också väl värt ett besök med sina skogsbeväxta berg och många chimpanser.. ”Afrikas vackraste boende” har en del sagt efter att vi skickat dem dit.

I centrala Tanzania ligger Ruaha som idag är Tanzanias största N.P. med sina drygt 20.000 kv.km, Här finns Ruaha Safari Lodge med 5 stjärnig service och inte minst ypperliga guider och service. Se Flying Safari  och Stor Safai i södra Tz. Ruaha kan man nå med bil från Dar (kräver dock övernattning och det är rekommenderbart att flyga från Ruaha i stället för att ta bilen tillbaks den långa vägen). De övriga kräver flyg. Man flyger i små propellerplan ägda av mycket seriösa och dugliga flygbolag helt förskonade från olyckor.

Zanzibar etc – Att besöka öar och kusten

DarEsSalam  – en stad med en blandning av gammalt och nytt, arabiskt, indiskt, europeiskt och afrikanskt. Här finns allt för den shoppinglystne. Pga de senaste årens ekonomiska uppgång är trafiken kaotisk men man når det mesta inom gångavstånd. Några mil norr om Dar ligger staden Bagamoyo med hotell och lugna sköna stränder. Strax söder om Bagamoyo ligger två av enl våra resenärer Afrikas bästa badhotell – ett enklare och ett s.k. barefoot paradize. För den som önskar ostört bad och oslagbar snorkling rekommenderas också ön Mafia söder om Zanzibar samt Pemba norr om huvudön. Här finns ett fåtal bilar och lodger.  Zanzibar med sina svepande sandstränder och vackra korallrev samt den pittoreska staden StoneTown med sin fascinerande historia är enda valet för de flesta. Norr om Bagamoyo ligger Tanzanias nyaste nationalpark: Saadani. Besöksvärd för den som har någon dag över vid kusten. Den är unik pga sin närhet till havet.

Övrigt

Två nationalparker är inte nämnda ovan: Nkomazi i nordost samt  Kitulo N.P. i söder. Den första är besöksvärd och utgörs mest av skog i vackert och unikt bergsområde. Utmärkt område för de som redan varit i Tanzanias mer självklara nationalparker och / eller vill vandra några dagar i utsökt vackra omgivninger.

Kitulo på gränsen till Mozambique är pga sin avskildhet utsatt för illegal jakt. Pga inrikes flyget blir det inte prisvärt att åka dit. Endast för den som absolut inte vill göra som de flesta andra. Inga problem för oss att fixa men tältning krävs och räkna med ca 40 000 för 4 nätter inkl flygcharter.

Hotspots i Tanzania – mer fakta

Klicka här för att få ännu mer information om Tanzanias nationalparker och öar mm eller klicka nedan får att gå till specifik.

Obs att alla nationalparker har sitt unikum , sin egenhet, som gör att de skyddats. Det går inte att säga att den ena är bättre än den andra. Det finns så mycket att uppleva och alla är besöksvärda. Studera och diskutera dem men tveka inte att kontakta oss för att få hjälp och diskutera vad som passar er bäst.

Södra Tanzania

Västra Tanzania

Zanzibar / Öar och kuststäder

 

Våra Safari i Tanzania uppdelad geografiskt – klicka för att komma till resp. safari

Länkar till våra Safari i Tanzania:

Norra Tanzania

Södra Tanzania

Västra / Det inre av Tz

Svensk guide, 2 länder, exotiska bad, Kilimanjaro