/*ÅL*/ Sydafrika / Kapstaden * Afrikaresor

Kapstaden

är det stora ”måstet” med Godahoppsudden, Prison island, Taffelberget, vindistrikten, Waterfront, shopping, hela världens matkultur mm. Man kan ta en vilt safari i någon av de lättåtkomliga privata parkerna i närheten. Klicka här för intresseanmälan De närliggande kan dock inte jämföras med Östafrikas nationalparker som i motsats till dem är ren vildmark. De är ändå bra om man vill ta en dag, två nätter för att uppleva Afrikas djur i en afrikansk miljö.

Kapstaden / Cape Town / Mother City

Cape Town betyder staden mellan klipporna. Namnet Mother City har den fått pga att den var den första stad som skapades i södra Afrika.

1862 stadsfästes staden och tjänstgjorde då mest för att skaffa förnödenheter för sjöfarten till det rika Indien och Kina. Det platta Taffelberget samt intilliggande bergstoppen Lion Head var en välkommen syn för alla sjöfarare på den tiden.

Ett större handelsvärde fick staden några decennier senare i och med först och främst det vita guldet dvs elfenben. Handelsvägar in i Afrika upptäcktes och skapades bl a av våra som vi med fog tycker allra största upptäcktresande John Andersson och Axel Eriksson. Dessa upptäcktsresande är tämligen okända i Sverige men är utan tvekan våra två största. I Namibia är de mycket kända  – så kända att i en av Afrikas största nationalparker, Etosha är den största infarten/gate’n  uppkallad efter Andersson. Eriksson som var lärling till Andersson var senare med att skapade ett av världens största bryggerier: SAB South African Breweries.

Engelsmän och holländare grundade tillsammans Kapstaden men då värdet av handeln ökade startade en långvarig blodig tid. Ursprungsbefolkning bjöd också motstånd mot inkräktarna och vann en del blodiga slag men förlorade till slut mot övermakten. Andra folk boatte sig också i södra Afrika såsom hugenotter ifrån Frankrike. Vortrekkers var holländare som drog inåt Afrika för att muta in nya jordbruksmarker.

RESMÅLET KAPSTADEN

eller CAPE DISTRICT som omfattar hela Västra Sydafrika.

Den mångkulturella blandningen har tillsammans med det perfekta klimatet för vinodling skapat en matkultur som erbjuder kanske de mest spännande och varierande matupplevelserna i världen.

Klicka Sydafrika/Kapstaden längst ned på sidan för att se vad Cape District har att erbjuda vad gäller sevärdheter.

 

VÄDRET I KAPSTADEN

Kan jämföras med Danmarks klimat men omvänt dvs snö kan komma i de högre regionerna under vår sommar. Dagstemperaturen på vintern är dock stabilare än i Norden med rätt skön temperatur på dagen. F.n råder stor vattenbrist i hela Cape District  pga ElNinjo året 2016 som medförde svår torka i hela södra Afrika (och översvämningar i Östafrika).

Är man inte i behov av att sola i het sol är Kapstaden ett utmärkt resmål året om.  Atlanten är kall så även om många fyller de fina stränderna som finns är det få i vattnet.

 

Kombinera gärna Kapstaden med

BOENDE i KAPSTADEN

Vi förordar de mer gemytliga guesthouse’n i st för banala hotell med rum i en korridor. De flesta guesthouse är likt små hotell men med större charm och framförallt med mer omhändertagande och service inte minst i forma av information om vad som är ongoing i Kapstaden, hur man når hot spots på bästa sätt mm. Guesthouse finns från 2+ till 5 stjärnigt med priser från 400 pppnatt till 1200. De dyrare har förstås större pool o lyxiga rum. Vi har säkrat ett 10 tal guesthouse dvs som vi ansett ger mest värde för pengarna och som har bra ägare / manager.

Ett färdigt förslag finns här: http://www.afrikaresor.se/safari-resor/kapstaden_sydafrika/resa-till-kapstaden/

GOLF

Är stor i Sydafrika och det gäller bara att välja budget/klass på boendet samt ort så fixar vi det också. Rovos Rail’s golfturer med tåg är något riktigt extra. Bör bokas drygt ett år i förväg.

ALTERNATIV TILL BOENDE CENTRALT

Cape District har många gemytliga samhällen som utgör ett mer än fullgott alternativ till att bo i centrala Kapstaden. Här följer information om några.

Hout Bay Kapstaden

En mysig del av det så vackra Cape District. Här finns fina och personliga hotel och restauranger varav 2017 följande utmärkte sig: La Colombe (vid Constantia Nek) – rankad som den 12e bästa restaurangen i världen!!  Quentins – ett härligt kulinariskt alternativ. Cheynes med sin kreativa chefskock serverar tapas  inspirerade mer av Asiens kök än det Spanska. Pescarne – fiskens och de smaskiga stekarnas krog. Kitima – enda restaurangen som vunnit pris som Sydafrikas bästa asiatiska krog två gånger. Serverar mestadels Thai food men med influenser från hela Asien. Massimos – rustikare miljö med italienskt kök inkl “the best pizza in Cape Town”. Fler restauranter finns förstås och era hotellvärdar håller sig gärna uppdaterade vad som är bäst för dagen. Harbour House Restaurant serverar fisk och Polana – tapas.

Constantia

Ligger 5 -10 min från Hout Bay och samma gäller här. Fler utmärkta restauranger och boenden.

Waterfront

Är ett mysigt shoppingcenter som ligger i Kapstadens hamnområde.  Restaurangerna är bra men mer prisvärda finns i Cape Districts övriga omåden.

och andra utmärkta italienska rätter. Många andra restauranger i och runt byn – över 35 totalt. Det nyaste tillägget, som öppnas i oktober, kommer att bli den tredje hamnen House Restaurant i Kapstaden för utmärkt fisk och polana en något lägre prissatt tapas stil restaurang som ägs av samma personer.

 

Hermanus   –  Cape District

Valskådning

Sydkapare eller Southern Right Whales kan bli 18 m och väga 80 ton. De tillhör rätvalarna, har barder och lever av kräftdjur, småfisk och plankton i de rika vattnen vid Sydpolen under större delen av året. Efter dräktigheten som varar i ungefär ett år föder honan på våren el senvintern (juni till november). Kalven är 5 till 6 meter lång och väger 1000 till 1500 kg vid födseln. Den växer snabbt, cirka en meter per månad och dias i 4 till 6 månader.

Inför födandet söker honan sig till skyddade vikar på södra halvklotet där bukten Walker Bay vid Hermanus 25 mil från Kapstaden är den mest kända. Valarna börjar alltså samlas i början på juni för att föda och dia sina kalvar i den breda havsviken Walker Bay. Säkraste tiden att skåda dem från land är mellan augusti och november då man kan stanna efter den klippiga kusten och se valarna nästan var som helst på den 12 km långa klippiga kusten runt Hermanus. Att se dem blåsa, skjuta upp sina enorma kroppar ur vattnet, rulla eller slå sina enorma stjärtfenor så nära som några meter från klipporna är mäktigt så Hermanus erbjuder den bästa valskådningen i världen. Som mest är antalet valar i bukten närmare 200.

Totala antalet sydkapare är ca 2000 och lyckligtvis ser de ut att öka i antal i motsats till sin nära släkting nordkaparen som är starkt hotad.

De vanligaste sätten att skåda valarna i samband med boende i Kapstaden el Hermanus:

 

I slutet av september / början av oktober varje år äger Hermanus Whale Festival rum. Tusentals besökare kommer för att fira valsäsongen. Men också för att frossa i musik och allehanda aktiviteter och som alltid, alla årstider njuta av god mat och vin som staden Hermanus erbjuder.

 

Great White Shark Cage Diving  / HAJEXCURSION

Att komma ansikte mot ansikte med en stor vit haj i dess naturliga livsmiljö måste vara en av de mest spännande möten du kan uppleva. Det är lätt att förstå varför hajburdykning är en så populär turistaktivitet i Sydafrika.

Utanför Gansbaai, bara 40 minuters bilresa från Hermanus hittar du världens högsta koncentration av den stora vithajen. Här jagar hajarna främt sälar i de rika vattnen utanför kusten.

Du kan åka ut på en hajbursdykning. En aktivitet alla kan njuta av eftersom man inte behöver dykutrustning eller tidigare dykerfarenhet. All utrustning finns på båten såsom våtdräkt och cyklop. Du tittar på hajarna under vattenytan genom att hålla andan skyddad av en speciell stålbur vid sidan av båten. En kvalificerad och erfaren besättning finns där för att hjälpa dig. Om du inte känner för att komma in i buren kan du alltid titta på dessa urgamla rovdjur från båtens däck.

Hajarna finns där året runt så hajburdykningsturer avgår dagligen från Kleinbaai hamn i Gansbaai men är förstås beroende av vädret. Observera att denna aktivitet bör absolut bokas i tid.

 

Hermanus Vin distrikt

I utkanten av Hermanus ligger den pittoreska dalen Hemel en Aarde . Här mellan bergen hittar man Hermanus alla vinfält och vingårdar.

Höjden säkerställer svala vindar från havet, vilket skapar ett unikt mikroklimat som gör dalen till en idealisk plats för ädla sorter som Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Flera prisbelönta viner produceras i dalen och det finns många utmärkta restauranger för att komplettera provsmakningen. Så gott som alla vingårdar erbjuder gratis provsmakning 7 dagar i veckan. Någon vinflaska kan alltid få plats i resväskan på hemvägen så hittar man ett favoritvin så är priserna mycket överkomliga.

I  Hemel en Aarde  ligger också en av Sydafrikas absolut bästa affärer för vin – the Wine Village – som har troligen den största samlingen av Sydafrikanska viner under ett och samma tak. Mer är 700 vingårdar är representerade och varje dag erbjuds olika viner att smaka på. Den professionella butikspersonalen informerar dig med glädje vad som är bra val och om de olika vinernas karaktärer.

 

ATT RESA i SYDAFRIKA

Hyrbil i Sydafrika är enkelt och  billigt. 1000-tals hyrbilar ”väntar” på dig på flygplatsen och vägarna är mycket bra i Sydafrika. Men trafiken håller högt tempo och det är vänstertrafik så extra försiktighet krävs. Som de flesta länder i Afrika är det helt omöjligt att ”göra” hela landet under ett enda besök.

Landet rymmer en dramatisk historia, bördiga vinodlingar, fuktiga regnskogar, intressanta öknar, vidsträckta kuststräckor, riviera liknande badorter med mycket (motor-) aktiviteter och shoppingstråk, glänsande storstäder och fattiga kåkstäder.
Av landets 47 miljoner invånare är 70% av befolkningen svarta, främst bantutalande folkslag. Förfäderna till dagens vita sydafrikaner kom för mer än trehundra år sedan till den holländska handelsstationen vid Kapstaden. De tog med sig sitt hemlands språk som med tiden utvecklades till afrikaans. De officiella språken är engelska, afrikaans samt nio mindre bantuspråk. Arbetslösheten är stor – vilket är grogrund till många problem.
Sydafrika är den ekonomiska jätten på den afrikanska kontinenten, med storindustrier och mäktiga gruvföretag, men med den vackra naturen alldeles runt knuten. Landet gränsar till två hav, Atlanten och Indiska oceanen, och till fem länder: Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique och Swaziland. Dessutom ligger det lilla självständiga kungariket Lesotho omgivet av sydafrikanskt territorium på alla sidor.
Årstiderna är praktiskt omkastade, när det är vinter här, är det sommar där. Jul/nyår är ”peak season”, inte bara tycker europeer om att tillbringa tiden här utan det är också högsäsong för inhemsk turism i dubbel bemärkelse: jul&nyår och dessutom högsommar.

Krugerparken

En av de mest kända parkerna i Afrika, 19 485 kv.km (mellan Ruaha & Serengeti N.P. – se Hotspots i Tanzania), asfalterade vägar, stora campingar med grillplats utanför varje tältplats. Många av campingarna har också massor av hytter för tämligen billig hyra. Därför är Kruger lämplig för resa på egen hand. Rätt buskig och svårt att se djur så flera dagar krävs för att vara säker att få uppleva tillräckligt. För de som vill bo på lodge är de privata parkerna gränsande till Kruger lämpligare.

Mer info om Sydafrika på Wikipedia:  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sydafrika

Klicka här för intresseanmälan el. ring 08-55922344