/*ÅL*/ Hur planera safari, välja safari i Tanzania,Namibia,Uganda,Kenya,Sydafrika

Afrika ur ett safari-perspektiv

Att välja safari. Läs om Afrikas länder – de länder som lämpar sig för safari. Här får du en sammanfattning.

Om att välja Tanzania som safari land

Nationalparken Serengeti är känd världen över för sitt karaktäristiska savannlandskap och rika djurliv. Men Tanzania har många flera nationalparker, vilka tillsammans utgör en yta större än halva Sverige. Nationalparkerna och ”game reserves” kan delas in i tre större områden: Norra, södra resp inre/västra Tanzania. Inre och framförallt västra nås bäst med Flying Safari, då får man också fina vyer av det afrikanska landskapet från luften. Norra (t ex Ngorongoro och Serengeti) samt södra (Selous och Mikumi) besöker de flesta via safaribil från Arusha resp. Dar Es Salaam. Norra Tanzanias parker kan med fördel kombineras med Kenya eller Uganda. Alla safari i Tanzania avslutas med Zanzibar, Pemba eller Mafia Island.

Alla safari förslag under Våra Resor ger största möjliga chans att se ”Big Five”. Boendena har bästa läge och safarifeeling.

Det finns nationalparker som bildats tack vare sina primater, blomprakten eller en regnskogs mångfald dvs är besöksvärda av andra orsaker än för att se de stora djuren (Big Five). Resor till dessa nationalparkerna skräddarsyr vi åt er efter era specifika önskemål och intressen. Tanzania erbjuder också klättring eller vandring upp på ”Afrikas Tak” Kilimanjaro.

”Backa” och läs mer under Tanzania.

(Varning: Det är (alltför) mycket som Tanzania erbjuder dvs det är för första gångs resenären så gott som omöjligt att veta vad man skall välja för safari – vilka nationalparker man skall besöka. Vi har 20 års erfarenhet som ”safari arkitekter” och vi medarbetare har tillsammans på Afrikaresor mer än 100 års erfarenhet av Tanzania. Även om det inte är så kreativt som att planera själv så utnyttja vår kunskap.  Det kostar mycket att åka på safari så det måste bli bra).

Att välja safari i Uganda

Uganda är ett mycket bra och prisvärt safari-alternativ till Tanzania och Kenya, inte minst för barnfamiljer. De dimhöljda bergens gorillor och schimpanser lockar extra i Uganda. För att besöka dem krävs att man fyllt 15 år men savannens alla djur räcker fullgott åt de mindre barnen – de båt safari som ingår är mycket effektiv. Båtsafari på Nilen eller kanaler mellan sjöar gör att man kommer riktigt nära och ser mycket djur. Uganda är bördigare, grönare , mer kuperat och man möts ofta av en stor värme och gästfrihet hos befolkningen.

Södra Uganda bjuder på självklarheter som

 

Fortsätter vi norrut möts vi av den

(I Uganda har vi Tony och svenska Anna som ansvarar för er på plats. Ni kommer inte bara djuren nära utan också Ugandas själ.)

Om safari i Sydafrika/Kapstaden

Sydafrika är vackert, stort och ett drömresemål för många. Här finns både stora och mindre privata parker. Landet sträcker sig nästan över en hel världsdel så det går inte att se allt under ett enda besök. Viktigast att uppleva i Sydafrika är Kapstaden med alla sina ”hotspots” såsom Taffelberget, godahopps udden, de böljande vinodlingarna, alla restauranger, Prison Island mm. Till skillnad mot Östafrika är allt inhägnat i Sydafrika.

Krugerparken är ofta efterfrågad. Det är ett bra resmål om man hyr bil i Sydafrika men kräver mycket tid för att man skall vara säker på att få se djur – bushen gör att sikten ofta inte är så bra. För kortare safari (1 – 3 dagar) är de privata parkerna nära Kapstaden mer lämpliga. De håller hög klass.

I Sydafrika finns flera rutter med Rovos Rail som ger en helt unik reseupplevelse , det är också prisvärt och  bedöms som världens lyxigaste tåg.

Namibia med sina vackra vyerna och det varierande fantastiska landskapet är ett bra alternativ till Sydafrika Kombinera gärna Namibia med Kapstaden = enl många inkl oss och NY Times det bästa av det bästa i södra Afrika.

Om safari i Namibia

Detta kontrasternas land lämnar ingen oberörd. Namibia har ett mycket varierat, dramatiskt och unikt landskap och ursprungsbefolkningens kultur har i mycket bevarats. Fotografernas paradis. I nationalparken Etosha ser man oftast mer djur än i Kruger parken med bättre chanser att komma djuren riktigt nära. Vi erbjuder flera turer genom Namibias fascinerande och vackra landskap.

Låt oss landa i Windhoek, huvudstaden som strategiskt ligger mitt i landet – en riktig småstad i jämförelse med Afrikas annars så trafik-kaotiska städer. Shopping och restaurang provning är både förstklassig och mycket prisvärd här. Men vi skall förstås på safari: Söderut ligger Sossusvlei (En sjö som är en öken som är världens högsta sanddyner som innehåller en skelettskog – åk med och ta er en titt så förstår ni). Vi fortsätter sydost över det röda böljande Kalahari till Kgalagadi Transfrontier Park (den enda nationalpark vi sett alla katt-arter i på samma gång, t o m egyptisk katt som ser ut som en vanlig katt. Kgalagadi ligger i Sydafrika och Botswana men det tar bara någon minut att passera gränsen idag). Vi åker tillbaks in i Namibia till Jättarnas Lekplats (stora stenblock skapar en unik natur) vidare till världens näst största kanjon Fish River Canyon som rinner ner i Orange River en grön pulsåder som utgör gränsflod till Sydafrika.

Dags att vända norrut. Vi åker mot Namib Desert N.P. till de gåtfulla Vildhästarna och den så unika och sevärda staden där man en gång kröp på knä och plockade diamanter Kolmanskop. Unikare spökstad finns knappast. Sesriem Canyon är en pyttekanjon i jämförelse med Fish River men att måste att vandra igenom. En flod som är vattenförande vart 5 till 15 år har ur sandstenen mejslat ut en vacker kanjon 30 m djup och 300 m lång. I botten finns alltid en vattenpöl med lungfisk. Efter att ha passerat Månlandskapet där många SF filmer spelats in och skådat ytterligare ett av Namibias många unikum och signum Welwitschia trädet hamnar vi i Swakopmundt vid Atlanten. Dags att tanka magarna med havets alla läckerheter. Och dags att åka hem och smälta allt efter ca 400 mils safari.

Tillbaks nästa år åker vi åter till Sossusvlei och Swakopmund för vi vill se det igen och ta en båttur bland sälar, ostronodlingar, pelikaner och guanao. Fortsätter norrut genom Skelettkustens N.P. sanddyner och vrak och dess enorma sälkoloni. Sedan in i Kaokoland där vi förstummas åter av Namibias dramatik och skönhet. The White Lady är fortfarande en gåta efter 1000 år så dit kan vi göra en avstickare. Men nordligaste målet är Etosha N.P. ett av Afrikas mest kända Big Five nationalparker. Färd söderut till huvudstaden med någon dag där för shopping innan vi åker hem för andra gången. Tripmätaren sa 400 mil igen så det räcker för denna gång!!

NORDOST: Vi har en lika unik rutt kvar:  Caprivi Strip till Victoriafallen och uppleva ytterligare fem nationalparker med akacia skogar, träsk, floder, savann, de röda dynerna i Kalahari, Okawango deltat, Khaudum, Chobe m fl nationalparker. Massor med djur men också mys-boenden och vackra vyer. Se Safarin Namibia + Victoriafallen Här slipper ni åka den långa vägen tillbaka utan ni åker sträckan endast i en riktning och kan som option ta Rovos Rail i stället för flyget till Johannesburg för vidare flyg hem eller till Zanzibar för bad.

En svensk upptäcktsresa var med och skapade det moderna Namibia  – han är känd av alla där men i Sverige vet ”ingen” vem han är!? Vi berättar gärna om du undrar. Klicka Kontakta oss ovan.

Välj alltså mellan en klassisk safariresa med stora djur- och naturupplevelser, safari till Victoriafallen genom Caprivi (”Namibiska fingret” mot öst) och Okawango-deltat eller en safari i södra Namibia där ni färdas ner till världens näst största kanjon ”Fish River Canyon”. 2018 har vi också en professor i geologi som reseledare. Har man varit i Namibia och slagits av det ofta dramatiska, vackra landskapet förstår man varför en geolog har detta land som favoritresmål och varför man själv får så otroligt mycket mer behållning av safarin med en geolog som ciceron.

Om safari i Kenya

Kenya har i decennier varit safarilandet nummer ett tack vare sina många nationalparker och tack vare en väl fungerande infrastruktur. Kvalitén gick ner mycket under president Moi’s vanstyre. Från slutet av 1900 talet raserades turismen mer och mer i Kenya och bröt sedan samman helt efter terrorattackerna 2012.

Idag är den åter bra och nergången har framtvingat en kvalitetshöjning sv allt och dessutom en prissänkning sv både parkfee och boenden. Efter en resa i mars 2017 för att kvalitetssäkra både viltsafarin i de viktigaste nationalparkerna samt boenden och bad i Mombasa öppnade vi åter upp Kenya som safari land. En resa till Kenya är mycket prisvärd idag. Mångfald av boende och parker gör att det finns en resa till Kenya som passar alla.

I Kenya får man idag 5 stjärniga boenden på sin resa till samma pris som för 3 stjärnigt i övriga Afrika. Allt är alltså mycket prisvärt.

Masai Mara är mest kända nationalparken men det finns liksom i Tanzania och Uganda många, många fler än de mest namnkunniga:

National reserves

Några välkomponerade turer till kända nationalparker finns på hemsidan under Våra Resor – Kenya. Klicka

http://www.afrikaresor.se/safari-resor/safari_i_kenya/

Stor Safari i Kenya är det självklara valet om man aldrig varit i Kenya. Det finns också en budget variant. Den Tanzaniska safarin Det Genuina Afrika startar i Kenya och kombineras enkelt med Masai Mara för de som önskar. Med hjälp av vår kenyanske kunnige medarbetare Ngolia, som under många år varit chef för VI Skogen arrangerar vi också skräddarsydda unika resor i detta land – med eller utan kulturinslag.

Bad , stränder i Afrika

Upplev paradisöar såsom Zanzibar, Pemba, Fanjove och Mafia Island med deras spännande historia och fantastiska stränder. Ni kan dyka med delfiner eller åka på safari för att se världens största fisk: den fredliga valhajen. På västkusten med Sydatlantens näringsrika vatten finns rika sälkolonier, pingviner och en än mer kulinarisk fröjd av fisk och skaldjur. För de som önskar ”action” och motorsporter gäller Sydafrikas östkust eller Moçambique.  Snabbinfo:

Zanzibar / Tanzanias kust och öar

Zanzibar, Bagamoyo, Pemba Island, Mafia Island, Pangani & Fanjove Island är fina resmål för de som söker en palmbeströdd paradisstrand. De finns alla i Tanzania. Även efter safari i Sydafrika, Uganda och Namibia rekommenderar vi dessa då det är enkelt att mellanlanda i Dar Es Salaam på vägen hem.

Moçambique

kan vara ett alternativ för de som önskar riktig lyx eller tillgång till motorsporsaktiviteter på vattnet.

Sydafrika

Sydafrikas östkust: Se Moçambique. Västkust/Kapstaden: Atlantens vatten är rätt svalt men själva stränderna vid Kapstaden är fina och ofta välbesökta.

Uganda Namibia

I den trevliga staden Swakopmund finns fin strand med strandliv. Men annars gäller för Uganda och Namibia några dagar med pool eller att mellanlanda i Dar Es Salaam på vägen hem för att kombinera med Zanzibar.

Information om safari i Botswana

I Botswana är Okawango deltat det mest kända området. Den når man även med safari i Namibia (se resan Namibia + Victoriafallet som går delvis genom Caprivi Strip). Botswana är ett relativt rikt land vilket medför att safarin här håller ganska höga priser. Pga Damernas Detektivbyrå fick turismen ett uppsving i Botswana och många ville till huvudstaden – där är dock inget att uppleva – trust us. Det är Okawango ”som gäller”. Vi har f.t. inga resor till Botswana utan upplever Okawango ifrån Namibia i stället (Se Safarin Namibia + Victoriafallen).

Det Färgrika Afrika – avslutning

Afrika erbjuder alltså milsvida savanner, paradisstränder, urskogar och djungel. På savannen och i akaciaskogarna finns världens största populationer av däggdjur såsom elefant, giraff, antilop, buffel, gnu, zebra och de stora kattdjuren. I bergskedjorna trivs primater såsom schimpans och gorilla. Utmed östkusten finns vackra vita stränder med vajande palmblad och azurblått vatten. Matkulturen är spännande. Sydafrikas viner finns att tillgå i hela Afrika till låga priser, Namibias har världens finaste kött, i Atlanten utanför Namibia finns ett rikt och frodigt marint ekosystem med läckerheter i form av skaldjur och fisk…

Spännande kulturer,  vyerna samt möten med Afrikas färgstarka befolkning är det som många minns mest.

(Norra Afrikas stränder som t ex  Marockos och Egyptens beskrivs inte på denna hemsida då de är renodlade bad-resmål. )