/*ÅL*/ Information om gorilla trekking, enbart vandring gorilla och chimpans

Skräddarsytt? inga problem! För t ex er som enbart vill besöka en gorillafamilj eller en schimpansflock ordnar vi naturligtvis detta. Tänk på att det är stora avstånd mellan Kampala/Entebbe till Bwindis Nationalpark. Kontakta oss och ange vad ni tänkt er, hur många ni är, när så skickar vi förslag. Vi utför också gorillavandring i Rwanda men den betydligt mycket dyrare.

Studera gärna de olika safari vi har i Uganda för att få en uppfattning om landet och vad det har att erbjuda. Se längs ned på sidan under Uganda.  Klicka här för intresseanmälan eller frågor


Allt om Gorillavandring

Gorilla – allmän info

Djungelns konungar utgörs inte av lejon utan av gorillor. För 100 år sedan var gorillan spridd över hela ekvatoriala afrika dvs  skogarna i Kamerun, Gabon, Kongo, Rwanda Burundi och Uganda ända till gränsområdet mot Tanzania där den torrare skogssavannen och miomboskogen inte lämpade sig för dem.
De två arterna som finns Västlig gorilla (Gorilla gorilla) och östlig gorilla (Gorilla beringei) har vardera två underarter. Den västliga gorillan, som främst lever i Gabon och Kamerun är klassad som akut trotningshotad. Den minskar i antal på grund av jakt och sjukdomar inkl ebolafeber.
För Gorilla berengei graueri som som lever i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo är situation inte fullt så kritisk. Beteckningen låglandsgorilla som ofta används för dessa har visserligen viss ekologisk relevans, men beteckningen buntar ihop underarter som inte är närmare släkt med varann. ”Bergsgorillan”, G beringei beringei, lever idag endast i Virungabergen mellan Rwanda och Uganda. Det finns ca 750 individer av bergsgorillor så den anses hotad av utrotning.

Gorillavandring i Uganda eller Rwanda

Gorillarna bor i Virungabergen. I Uganda heter delen Bwindis Ogenomträngliga Nationalpark. Att stå öga mot öga med den muskulösa silverryggen och hans familj är en stor upplevelse – större än vad man innan kan tänka sig och som kommer att finnas med i ditt hjärta för alltid.

Innan en gorillafamilj kan besökas måste de vänjas med människor. Ranger med statlig specialutbildning lever nära familjen tills en avslappnad relation med människor uppstått. De vänjs med fler och fler människor innan turister kan besöka gorillafamiljen. En gorillavandring är noga reglerad och ett mycket begränsat antal tillåts besöka varje familj. Enbart ett tillstånd kostar 1500 USD i Rwanda och 600 USD i Uganda (från och med juli 2020 höjs priset för gorillavandring i Uganda till 700 USD/person).

Virungabergen – De Dimhöljda Bergens Gorillor

Demokratiska republiken Kongo är politiskt kaotiskt och ett besök där avråds av UD. Virungabergen sträcker sig in i alla tre länderna men det är alltså Rwanda eller Uganda som gäller för gorillatrekking. Bergskedjan tillhör Great Rift Valley och är vulkaniskt aktiv med åtta stora kratrar. Högsta altitud är över 3000 möh.
Berggorillorna tillbringar större delen av sin tid i regionen, känd som Hagenia Forest, som ligger mellan 2400-2800 möh där de kan hitta ett överflöd av Galium vines att äta. Färska bambuskott är en favorit så under den säsongen håller de till i den lägre nivån. Djupare in i bergen och högre upp växer den gigantiska Senecio Tree som också är en favorit.

Vilket land är bäst för att se gorillorna?

Båda länderna är utmärkta ställen att se gorillorna. Absolut ingen skillnad finns i kvalitet på själva vandringen. Max 8 personer får besöka den familj som valts. En sak att tänka på är att tillstånden i Rwanda på $ 1500 är mycket dyrare än de $ 600 du än så länge betalar i Uganda. Utöver det är det vanligtvis lättare att få tillstånd i Uganda. Enda fördelen med Rwanda är om man har endast två dagar på sig så kan man nå bergen samma dag man landar. På grund av stora avstånd i Uganda krävs tre eller oftast fyra dagar för att ge bästa kvalitet.

Hur går det till att besöka en gorilla familj?

Er guide som kör er till bergen ordnar med det administrativa vid ankomst till nationalparken. En specialistguide tar sedan över och ni får information hur ni ska bete er vid ankomst till gorillorna. Det är viktigt att lyssna noga och följa regelverket. Ni vandrar sedan iväg upp i bergen. De som har svårare att röra sig skall i tid säga till om detta så att en familj som befinner sig närmare starten kan väljas för denne. Det kan sedan ta flera timmar att hitta familjen även om rangers sökt upp dem tidigare på morgonen för att lokalisera. Gorillorna kan flytta för att hitta nya betesmarker så ibland blir vandringen lång. Rangers med radio håller lite koll var de är och hur de förflyttar sig.
För de flesta räcker det med en timme även om den timmen går mycket fort när man väl träffat på sin utvalda familj. Gorillaungarna kan vara mycket underhållande. Det finns även ett 4-timmars tillstånd att boka i Uganda också. Kostnad det dubbla.

Vilken tid är bäst att besöka gorillorna?

Det är möjligt att se gorillorna året runt. Kvaliteten i upplevelsen skiljer sig inte åt. Själva vandringen kan förstås vara lite mindre lerig under de torrsäsongerna: dec – feb och juni – sept. Det är dock regnskog så regna kan det göra året om. Det blir då ofta halt så rejäla och grovmönstrade skor krävs. På grund av den likriktande informationen på webben är torrperioderna mycket belastade och tillstånd måste sökas långt i förväg. Vi har dock ännu inte misslyckats med att ordna tillstånd till någon av våra resenärer men det är förstås en fördel att vara ute i god tid.

Är det farligt att se gorillorna i naturen?

När man valt ut en ny gorillafamilj lever rangers i upp till ett år med dem så att de blir vana vid människor. Gorillor är inte aggressiva såvida de inte hotas. Viktigast är att ni följer er guides instruktioner. De är experter på att läsa av gorillorna och så länge ni gör som de säger så ska ni inte vara i någon fara. Vi är oerhört mycket mer farliga för gorillorna en vi är för dem.

Vad ska jag ha med till en gorillatrekking?

Även under den torra säsongen kommer du att upptäcka att det regnar ofta i Virungabergens högländer, så förbered dig i enlighet därmed. Det är bäst att ha kläder som är lätta eftersom det oftast är ganska varmt. Bra att ha långärmad tröja och långbyxor för att undvika repor och bett. En lätt typ regnjacka eller poncho är bra att ha med även om solen skiner på morgonen. I Virungabergen förändras vädret på ett ögonblick. Grovmönstrade skor eller stövlar är definitivt ett måste. Bra även att ha med handskar så skyddar händerna mot taggiga buskar och snår. Dessa går även att hyra på plats. De som vill får låna vandringsstav.