/*ÅL*/ Safari i Uganda * Afrikaresor

Resor till Uganda

Uganda är mycket vackert och prisvärt. Det är lätt att se mycket djur och komma dem riktigt nära. Man får också en varierad safari med både safaribil och båtsafari. Priser med del i dubbelrum vid fyra eller fler. Tillägg endast 590 SEK/person/dag vid två personer med egen bil&guide.

Klicka på resorna nedan för mer detaljer om varje safari eller
kontakta oss för frågor eller intresseanmälan.

Stor safari i Uganda

 • Afrikas Pärla Uganda – Safari i Uganda är mycket prisvärt och ger fina upplevelser i ett vackert landskap
 • Schimpanser – skogens pajaser
 • Mäktiga Murchinson Falls
 • Viltsafari i Queen Elizabeth’s nationalpark
 • Lake Bonyoni – en vacker kratersjö
 • Båtsafari på Nilen och i Queen Elizabeth
 • Tillägg: gorillavandring, Zanzibar eller avsluta med boende med pool vid Victoriasjön
 • Nationalparker: Lake Mburo, Bwindi, Queen Elizabeth, Kibale och Murchinson Falls

Pris 23.900 sek +  6300 kr (gorillapermit)/pers. Tillägg endast 4.000 sek/pers om ni är två. Då får ni egen bil och guide.
Går alla dagar året om.

Resan har också startdatum för enskilda och par som vill åka i grupp. Grupperna är små 2-8 pers: 19/1 2020

Klicka här för intresseanmälan eller frågor Läs mer

Gorillor och Lejon

 • En unik resa, en upptäcktsresa genom Ugandas vackra bergsområden och Tanzanias mest kända naturområden
 • Kampala – de 8 kullarnas stad
 • Schimpansvandring
 • Gorillavandring
 • Båtsafari med mycket djur i Queen Elizabeth National Park
 • Vackra Victoriasjön
 • Safari på den “ändlösa slätten” – Serengeti
 • Ngorongoro Conservation Area – Världens 8:e underverk
 • Avslut på Zanzibar, Pemba eller Mafia Island – som tillägg

Pris 41.900 sek/pers eller 35.000 sek/pers utan gorilla-trekkingen. (tillägg + 7.900 sek/pers vid två personer). Går alla dagar året om. Klicka här för intresseanmälan eller frågorLäs mer

Safari i Uganda för familjer

 • Bybesök, vandring, cykling, träskvandring,skolbesök, marknadsbesök mm.
 • chimpansvandring för de som önskar
 • Nationalparker; Queen Elizabeth, Lake Mburo
 • Vackra kratersjöar
 • Små grupper (4-8 pers/bil)
 • Tillägg: gorillavandring
 • Fotostopp vid ekvatorn

Pris från 12.800 sek/pers     Klicka här för intresseanmälan eller frågor    Skräddarsys gärna. Förslag nedan.Läs mer

gorilla och eller schimpans treekking

Skräddarsytt? inga problem! För t ex er som enbart vill besöka en gorilla familj eller en schimpans flock ordnar vi naturligtvis detta. Obs dock att avståndet från Kibale/Entebbe till “de dimhöljda bergen” är mycket stor. Kontakta oss och ange vad ni tänkt er, hur många ni är, när.. etc så optimerar vi. Vi utför också gorilla trekking i Rwanda men den är åtskilligt dyrare.

Studera gärna de olika safari vi har i Uganda för att få en uppfattning om landet och vad det har att erbjuda. Se längs ned på sidn under Uganda.  Klicka här för intresseanmälan el frågor

Allt om Gorilla Trekking

Gorilla – allmän info

Djungelns konungar utgörs inte av lejon utan av gorillor. För 100 år sedan var gorillan spridd över hela ekvatoriala afrika dvs  skogarna i Kamerun, Gabon, Kongo, Rwanda Burundi och Uganda ända till gränsområdet mot Tanzania där den torrare skogssavannen och miomboskogen inte lämpade sig för dem.
De två arterna som finns Västlig gorilla (Gorilla gorilla) och östlig gorilla (Gorilla beringei) har vardera två underarter. Den västliga gorillan, som främst lever i Gabon och Kamerun är klassad som akut trotningshotad. Den minskar i antal på grund av jakt och sjukdomar inkl ebolafeber.
För Gorilla berengei graueri som som lever i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo är situation inte fullt så kritisk. Beteckningen låglandsgorilla som ofta används för dessa har visserligen viss ekologisk relevans, men beteckningen buntar ihop underarter som inte är närmare släkt med varann. “Bergsgorillan”, G beringei beringei, lever idag endast i Virungabergen mellan Rwanda och Uganda. Det finns ca 750 individer av bergsgorillor så den anses hotad av utrotning.

Gorilla trekking i Uganda eller Rwanda

I Virungabergen sker gorilla trekkingen. I Uganda heter delen Bwindi N.P. Att stå öga mot öga med den muskulösa silverryggen och hans familj är en stor upplevelse – större än vad man innan kan tänka sig.

Innan en gorilla familj kan besökas måste de vänjas med människor. Ranger med statlig specialutbildning lever nära familjen tills en avslappnad relation med människor uppstått. De vänjs med fler och fler människor innan turister kan besöka gorilla familjen utan risk. Gorilla trekkingen är noga reglerad och ett mycket begränsat antal tillåts besöka varje familj. Enbart permit kostar 1500 resp. 600 usd i de två länderna (2018).

Virunga bergen – de dimhöljda bergens gorillor

Demokratiska republiken Kongo är politiskt kaotiskt och ett besök där avråds av UD. Virunga bergen sträcker sig in i alla tre länderna men det är alltså Rwanda eller Uganda som gäller för gorilla trekking. Bergskedjan tillhör Great Rift Valley och är vulkaniskt aktiv med åtta stora kratrar. Högsta altitud är över 3000 möh.
Berggorillaerna tillbringar större delen av sin tid i regionen, känd som Hagenia Forest, som ligger mellan 2800 och 2400 möh där de kan hitta ett överflöd av Galium vines att äta. Färska bambuskott är en favorit så under den säsongen håller de till i den lägre nivån. Djupare in i bergen och högre upp växer den gigantiska Senecio Tree som också är en favorit. Bergen är besöksvärda utan gorillorna med fina vyer och stor artrikedom.

Vilken är bäst Uganda eller Rwanda för att se gorillorna?

Båda länderna är utmärkta ställen att se gorillorna. Absolut ingen skillnad finns i kvaliten på själva trekkingen inkl den ranger/guide din lilla grupp får med er. Max 8 personer får besöka den familj som valts. En sak att tänka på är att tillstånden i Rwanda på $ 1500 är mycket dyrare än de $ 600 du än så länge betalar i Uganda. Utöver det är det vanligtvis lättare att få tillstånd i Uganda. Enda fördelen med Rwanda är om man har endast två dagar på sig så kan man nå bergen samma dag man landar. Pga avstånden i Uganda krävs tre eller oftast fyra dagar för att ge kvalitet.

Hur går det till att besöka en gorilla familj?

Vår chaufför tillika guide som kör er till bergen ordnar med det administrativa vid ankomst till nationalparken. Gorillaguiden tar sedan över och ni får information hur man skall bete sig vid ankomst till familjen. Det är viktigt att lyssna noga och följa regelverket. Ni vandrar sedan iväg upp i bergen. De som har svårare att röra sig skall i tid säga till om detta så att en familj som befinner sig närmast gate’n kan väljas för denne. Det kan sedan ta flera timmar att hitta familjen även om rangers sökt upp dem tidigare på morgonen för att lokalisera. Gorillorna kan flytta för att hitta nya betesmarker så gruppen av besökare kan nödgas följa efter dem i flera timmar innan kontakt sker. Rangers med radio håller lite koll var de är och hur de förflyttar sig.
För de flesta räcker det med en timme även om den timmen går mycket fort när man väl träffat på sin utvalda familj. Gorillaungarna kan vara mycket underhållande.
Det finns ett 4 timmars tillstånd att boka i Uganda också. Kostnad det dubbla.

När skall man besöka gorillorna?

Det är möjligt att se gorillorna året runt. Kvaliten i upplevelsen skiljer sig inte åt. Själva vandringen kan förstås vara lite mindre fuktig under de torrsäsongerna: dec – feb resp juni – sept. Det är dock regnskog så regna kan det göra året om. Det blir då ofta halt så rejäla / grovmönstrade skodon krävs. Pga den likriktande informationen på webben är torrperioderna mycket belastade och permit måste sökas långt i förväg. Vi har dock ännu inte misslyckats med att ordna permit men det är förstås en fördel om man är ute i tid.

Är det farligt att se gorillorna i naturen?

När man valt ut en ny gorillafamilj lever rangers i upp till ett år med dem så att de blir vana vid människor. Gorillor är naturligtvis inte aggressiva såvida de inte hotas. Som sagt gäller det att följa er guides instruktioner. Vi är oerhört mycket mer farliga för gorillorna en vi för dem pga smittoriskerna.

Vad krävs att ta med vid en gorilla trekking?

Även under den torra säsongen kommer du att upptäcka att det regnar ofta i Virunga bergs högländerna, så förbered dig i enlighet därmed. Det är bäst att ha kläder som är lätta eftersom det är ganska varmt men inte varmt. Däremot krävs långärmat och byxor för att undvika repor och bett. En lätt typ regnponcho är nödvändigt att bära med sig om man inte vill riskera att se ut som en dränkt kattunge efter ett regn. Grovmönstrade skor eller stövlar är definitivt ett måste. Stövlar kan köpas i en stad i Uganda innan färd till bergen. De kostar inte mycket och kan skänkas bort sedan.

Exempel på och pris / kostnader för gorilla trekking

Absolut minimum är
Dag 1 Ankomst tidigt till Uganda eller hämtning ert hotell i t ex Kampala om ni redan befinner er i Uganda. Mot Bwindi National Park och inkvartering.
Dag 2 Gorillatrekking. Övernattning.
Dag 3 Åter Entebbe/Kampala för flyg hem eller vidare äventyr.
Pris för ovan är ca 11.600,- pp vid fyra personer, 14.300,- pp vid två.
En två dagars gorillatrekking I Rwanda kostar 22.000, pp om man är två, ca 20.000,-pp vid fyra.
Flyg till o från Uganda el Rwanda kostar från ca 5000 pp men normalt ca 7000. Det varierar beroende på när.. och bolag.

(obs priser är ca – de beror på dollarkursen)