/*ÅL*/ Resa Kenya Samburu N.P. * Afrikaresor

Samburu National Reserve / Samburu Game Reserv

utgörs främst av vild halvöken, av gräs savann med inslag av glesa akacia skogar men i söder rinner en flod som utgör vattenhål för parkens alla djur. Den ligger i Samburu district mitt i the Great Rift Valley som med sin geologiska aktivitet kommer om några miljoner år att separera Östafrika från övriga Afrika. Det mot bosättning skyddade området är litet i jämförelse med andra parker i Östafrika men som alltid i Östafrika finns här inga stängsel utan djuren rör sig på ett mycket större område än själva reservatet som är 104 kv.km stort dvs ca 21 * 5 km. Avståndet till Nairobi är 350 km vilket tar drygt 5 tim att köra. Parken ligger rakt norr om Nairobi, i kanten av det stora torra området i norra Kenya som ofta är halvöken.

SAMBURU TRIBE

Detta är ursprungligen Samburu folkets hemtrakter – en folkstam som lever och har levt avskilt i decennier och därför utvecklat en unik kultur. De är nomadiska boskapsskötare likt masajerna och har också samma ursprung. Likt masajerna kommer de ifrån nordöstra Afrika. En färgrik folkstam med en intressant och ålderdomlig kultur. Stammen har i det torra ogästvänliga området fått vara förskonande ifred från yttre påverkan vilket gör den unik.

FAUNA  – ATT SE PÅ EN SAFARI

Trots det torra klimatet är vegetationen kraftig pga Rift Valleys rika jordmån. Detta skapar ett rikt ekosystem både vad gäller arter som antal individer. Uaso Nyiro <oaså njirå> River som skär igenom reservatet skapar också förutsättningar till mångfalden. Förutom mängden antiloper finns här gepard, leopard, lejon, elefant, buffel, dikdik, struts och flodhäst. Antal (nil-) krokodiler i floden är också stor. Unikt för parken är giraff antilop, Gravys zebra och reticulated giraff. Antalet fågelarter överstiger 350 vilket gör området till ett paradis också för fågelskådare.

ELSA – FÖDD FREE

Många har läst den gripande berättelsen om lejonet Elsa eller sett filmen Born Free. Samburu var ett av de två områden där ekologerna George och Joy Adamson följde lejoninnan Elsas livsöde.

SAMBURU’S KLIMAT

Klimatet är torrt och hett på dagen med sköna svala nätter. Högsta dagstemp är normalt 30 grader och 20 på natten. Regnperioden är mitten av mars till mitten av maj normalt. Korta regnskurar kan komma i november också. Som alltid i Afrika är parken grönare och vackrare med mycket blommor och djuren synbart gladare om regnen har kommit. Under torrperioden är i stället djuren mer samlade runt vattenhålen. Dvs alla ”årstider” har sina fördelar så man skall åka när det passar en själv bäst – vädret är dessutom inte helt förutsägbart utan varierar.
Vilt safari

NÄR ÄR PARKEN BÄST

Som vanligt i Östafrika: Masika = Den stora regnperioden runt april. Mvuli = De kortare regnens regnperiod i slutet av nov. Främst den senare påverkar inte er safari negativt alls. Visserligen kan djuren vara mer spridda om det är ett år med bra med regn då också men det medför att parken blir grönare och vackrare. Djuren blir också mer aktiva. Vissa år kan det regna för mycket i april till slutet av maj men annars skall man åka när det passar en själv och inte anpassa sig efter en väderlek som inte är förutsägbar. Vid extrem torka ser man mycket djur men de lider… de liksom människorna i området. Reser man till Afrika skall man vara medveten om att regn är det mest positiva som finns och startar regnen när man kommer för man mycket tur med sig.