/*ÅL*/ Namibia - södra turen * Afrikaresor

Namibia – södra turen

• Kgalagadi Transfrontier N.P. – De stora katternas nationalpark ligger i Sydafrika och Botswana så vi checkar in i parken med våra pass. Böljande röda sanddyner, akaciaskogar och grässavann skapar ett vackert ekosystem som hyser mycket av afrikas vilt.
• Fish River Canyon – världens näst största kanjon är både magnifik och ett fantastiskt motiv för ögat och kameran med sina skiftande färger. Djupt nere i botten rinner Fish River söderut
• Sossusvlei sanddyner – Världens högsta sanddyner. Med den röda sanden som skiftar i kulör med dagens timmar är de också ett färgrikt skådespel av olika röda nyanser.
• Sesriem Canyon – En mindre kanjon som skapats av den säsongflod som förser Sossusvlei med vatten. Var femte år skapas en sjö där – något man har svårt att inse då man besöker detta sandrika halvöken område. Kommer ni efter ett sådant regn – ta världens unikaste simtur!
• Kolmanskop – nog världens mest unika spökstad. Här har öknen och dess djur tagit över en av världens rikaste städer på sin tid. Man kröp på knä och plockade diamanter.
• Luderitz – Trevlig fiske och hamnstad. Omgivningens kust är vild och dramatisk.
• Vildhästar – Mitt i Namid desssert finns vildhästar. De är en gåta, både att de överlever och var de kommit ifrån. En extra bonus att uppleva.
• Jättarnas lekplats – stora stenar och klippor skapar labyrinter och ett vackert, så unikt, dramatiskt landskap
• Quiver Tree Forest – skog av en trädart härstammande från dinosauriernas tid. Ta fram kameran även här.
• Namib Desert national park och
• Kalahari Desert national park – dessa båda 100tals miljoner år gamla halvöknar och öknar är allt annat än sterila. Miljoner år har skapat unika ekosystem. De är också vackra i sig med sitt varierande landskap skiftande i olika jordfärger.   Mycket upplevelser.
Pris 49.700 sek + flyg t o fr Skandinavien.

RESEBERÄTTELSE SÖDRA NAMIBIA

Dag 1
Ankomst Windhoek. Ni möts, blir omhändertagna och får information om er kommande upptäcktsresa och om Namibia. Elegant Guesthouse eller motsvarande. Vi bokar in er Joe’s Bar som är en unik restaurang i närheten av ert boende. En bra start på Namibias utbud av ypperlig gourmet mat.

Dag 2
På morgonen börjar er safari. Ni åker genom mikro-städerna Rehoboth, Uhlenhorst, Stampriet och Aranos genom det stora Kalahari Semidessert. En lång dags körning, men intressant till Kgalagadi Transfrontier National Park. Ni ser säkert vilt redan denna dag Denna park ligger i Sydafrika och Botswana. Kort safari innan en härlig middag i vildmarken. Kalahari Tented Camp.

Dag 3
Ut för att spåra lejon, leopard, gepard och andra predatorer, förutom alla ståtliga antiloper. Här finns ett överflöd av vilt inklusive Afrikas alla stora katter. Vyerna är vackra med de av akacia och gräs övervuxna böljande röda sanddynerna. Övernattning i fina stugor i Kalahari Tented Camp.
Dag 4
Åter en spännande dag med foto-jakt efter Kalaharis alla vilda djur: springbuck, gemsbok, gnu, den största antilopen av dem alla dvs eland samt den blå topi strömmar i ofta stora flockar över den här unika parkens slätter och böljande sanddyner. Gräsbetarna föder en mängd lejon, leopard, gepard och andra predatorer. Utmärkta fotograferingstillfällen ges. Kalahari Tented Camp.
Dag 5
Man vaknar till lejonens rytande och efter frukost åker vi åter in i Namibia för att nu fortsätta vår safari i södra Namibia. Vi åker vidare åt sydväst. Vägen böljar sig fram över de vackra dynerna i Kalahari och skapar motiv för fotografering. Efter många timmar når vi första delmålet denna dag: En skog av helt unika träd: Quiver Tree eller Aloe dichotoma växer endast i Södra Afrika och ett särskilt stort antal finns här i ett skyddat område nordöst om Keetmanshoop. Detta förhistoriska träd med sin unika stam med invecklade mönster skapar fina fotomotiv. Efter att vi lärt oss mer om detta träd och för all del de pigga rock hyrax (klippdassar) som pilar ut och in bland stenarna på marken fortsätter vi västerut och når snart Jättarnas Lekplats – Giants Playground, ett imponerande gytter av massiva stenar som skapar ett dramatiskt och spännande landskap; Vi har tid att fotografera och undersöka de omfattande labyrinterna och öar av stenformationer.
Övernattning i mysiga bungalows i Der Alte Kalkaufen – den Gamla Kalkugnen – en sevärdhet i sig och en del av Namibias historia.

Dag 6
Genom staden Keetmannshoop vidare söderut genom ett allt torrare landskap med en karg skönhet. Vårt mål idag är den vackra och storslagna Fish River Canyon, världens näst största kanjon. Ytterligare ett unik landmärke i Namibia med fantastisk utsikt från olika utsiktspunkter. Man behöver inte vara naturälskare för att slås av det storslagna.
Övernattning i en svit med chalets på Canon Lodge eller motsvarande.

Dag 7
Njut av skönheten och de snabba förändringarna av landskapet på vägen till Orange River som bildar gränsen mellan Republiken Sydafrika och Namibia. Ruten följer Orange River med sina starka kontrastrika landskap mellan himmel, vatten och sand till byn Aussenkehr vid floden. En sundowner planeras vid eller på floden.
Övernattning i stugorna vid floden vid Norotshama i naturparken Aussenkehr,

Dag 8 & 9
Vi vänder nu men tar en västligare rutt norrut först följande Orange River.
Ett hav av ljusa blommor i de stora slätterna i södra Namib är en unik attraktion i Gondwana Sperrgebiet Rand Park i närheten av Aus. Blommorna kommer runt nov. Vi har lämnat Kalahari Semidesert och trätt in i Namib Desert. Men inte ens denna torrare öken är steril: Zebror, eland och andra antiloper syns efter vägen. Vi får också uppleva Namibiens vild hästar som hur de uppkommit är en gåta liksom att de kan överleva i öknen. En dagstur till kuststaden Luderitz med besök på den berömda spökstaden Kolmanskop och den dramatiska kusten är en del av höjdpunkterna för besöket i denna region.
Övernattning i stugorna i Klein-Aus Vista Desert Horse Inn.

Dag 10
Halvvägs mellan Aus och Sesriem, mitt i det natursköna Tirasbergen i utkanten av Namib-öknen ligger Koiimasis Ranch. Koiimasis betyder ”mötesplats” och härstammar från San-folket som levde på öknen i tidigare tider. Landskapet varierar från röda sanddyner till skogar mellan röda granitblock.
Övernattning i bungalows på Koiimasis Ranch med utmärkt möjlighet för en avkopplande naturvandring och studier av södra halvklotets natthimmel.

Dag 11
Norrut. Landkspaet skiftar lika dramatiskt som alltid. Den gula torra halvöknen är prickad med buskar och ensamma akacia. Avlägsna bergskedjor visar olika nyanser av lila och blått. Antiloper visar sig ofta på slätterna eller bergssidorna.
Övernattning på Hoodia Desert Lodge.

Dag 12
Mycket tidigt avresa till Namib Naukluft National Park för att besöka en av Namibias signum det natursköna Sossusvlei med världens högsta sanddyner. Med sina färgskiftningar en lisa för ögat och kameralinsen. Färgerna ändras dramatiskt när solen går upp mot.
Dead Vlei är en extra bonus. Det är en säsongs-sjö som för 1000 år sedan skars av helt från vattenförsörjning skapande en skog av uråldriga acacia trädstammar som förtvivlat sträcker sig mot himlen.
Sesriem Canyon är en annan attraktion som är ett måste på vägen tillbaka till campingen. En kort vandring för er till en liten vattensamling djupt nere i kanjon – i vattenpölen vimlar det av fisk som försöker överleva till nästa regnskur i bergen som skapar en kraftig flod genom dalen. Det kan dröja flera år. Övernattning på Hoodia Desert Lodge.

Dag 13
Rutten tar oss norrut via vackra Kuiseb Canyon till Swakopmund. Höjdpunkter på vägen inkluderar en körning till ”Moon Landscape” och till ännu en av Namibias signum ”Welwitschia mirabilis” – ett ”underjordiskt träd” inte lika uråldrigt som öknen men en miljoner år gammal växt och trots sitt utseende lite släkt med tall.
Ni anländer sedan till den pittoreska ökesstaden med sin gammaldags charm och avslappnad atmosfär helt avskilt av öknen och havet, färgad av frodiga gröna gräsmattor och palmer.
Övernattning på Central Guesthouse eller liknande på bed and breakfast basis.
Dag 14 Båtkryssning och sedan eftermiddagen på egen hand.
Central Guesthouse eller liknande med frukost

Dag 15 Färd Swakopmund – Windhoek flygplats för departure Europa.

Options: