/*ÅL*/ lyxig safari i Kenya, Masai Mara m fl nationalparker

Stora Kenyaäventyret

Finaste nationalparkerna i Kenya med noga valda boenden – absolut maxad safari helt igenom. Avsluta enkelt med Mombasa eller Zanzibar.

Pris 22.800 sek/pers , vid fyra resande. Tillägg för egen bil/guide vid två resande är enbart 2.000 sek/pers (juni – okt, 15dec-5 jan +9.450 sek/pers). Flyg från Sverige tillkommer.

Klicka här för intresseanmälan eller frågor

Safari i Kenya är inget sparat på vad gäller kvalitén på er safari – oberoende av val av boendeklass. Optimeringen ligger inte i lägsta kostnad per dag utan bästa boendena, möjligheten att komma riktigt nära savannens vilda djur och att få uppleva så många som möjligt av de vackra större däggdjuren inklusive Big Five. Boendena har alltid perfekt läge och mycket safarikänsla. Naturligtvis ingår helpension i parkerna.

BOENDE

Vi har noga testat och på sistone uppgraderat rutten med de bästa boendena. Efter lyckad förhandling med Serova fanns inte längre några alternativ. Ni får tack vare detta 5 stjärnigt och bästa läget i parkerna (inga onödiga transporter). Men främst för familjer finns ett billigare alternativ. Då varieras boende från enklare men bra till lite lyxigt – allt för att göra äventyret så mysigt som möjligt. (Vi har förlorat i konkurrens för vi varit för billiga. Tro inte att något är sämre. Allt är verkligen optimerat)

För riktigt billigt boende men med högkvalitativ safari i Kenya klicka här.

Nationalparker och rutt

Länderna i världens näst största världsdel Afrika är stora och Kenya utgör inget undantag. Parkerna ligger dessutom utspridda över hela landet med stora avstånd emellan. Det gäller alltså att kombinera de mest besöksvärda som ligger inom rimligt avstånd ifrån varandra.

Masai Mara

Behöver oftast ingen extra beskrivning då den tillsammans med Serengeti är det mest omtalade naturområdena i Afrika. I Masai Mara ”övervintrar” djuren  den svåra torkperioden i juni till oktober. De väntar sedan på regnen som kommer runt november och får gräset att gro på den stora Pale-slätten i söder. Tack vare alla vattenhål och floder har parken alltid mycket djur så ”Masai Mara gör ingen besviken” gäller hela året.  De minst 200 lejonen som finns i parken året om är nog det mest spekulativa men alla Big Five kan skådas här.

Resebeskrivning:

Dag 0  Nairobi

Ankomst efter 9:00 innebär övernattning i Nairobi, (+900 sek/pers inkl pickup, 4  stjärnigt boende) Det måste vara enkelt att ta sig ut ur staden nästa morgon vilket avgör val av hotell.  Ni välkomnas till Afrika och Kenya av er guide (licensierade och välutbildad), får information om ert äventyr och tillfälle att ställa frågor. De som har tid erbjuds, som extra tillval,  en utflykt till Karen Blixen museum & gourmetmiddag.

Dag 1  Samburu Nature Reserve / Shaba Conservation Area

Ni blir hämtade på hotellet – eller vid flyget om ni landar före 9 på Nairobi Internationell Airport ”Kenyatta”. Resan ut ur staden är intressant. Staden är modern och har utvecklats mycket de senaste åren. På byggnader och stolpar sitter marabustorkar. Vacker färd över savann och genom byar tar dig till Shaba och Samburu National Reserve (ca 6 tim). Väl framme hälsar personalen er välkomna med en svalkande drink av nypressad juice och en väldoftande handduk. Av Kenyas alla nationalparker är Samburu och Shaba vald inte bara för dess skönhet utan speciellt med tanke på flera unika arter: främst den större och vackrare och i övrigt sällsynta  *Grevys Zebra samt den ännu mer sällsynta reticulated giraff.  Parken inhyser många fler unika arter inklusive gerenuk (”giraff gasell/twiga swala” på grund av sin långa hals), östafrikansk  oryx (el. beisa = stor antilop med vacker teckning och horn) och **somalisk struts. Samburu är också ett fågelparadis med en mängd fågelarter, inte minst rovfåglar. Pulsådern i området är Ewaso Nyiro River som ni bor vid. På kvällen njuter ni av en god middag och senare skön säng. Ni somnar till vildmarkens alla ljud. Lodge med pool. middag ingår.

*Burchells Zebra utgör 95% av Afrikas zebrapopulation, samma gäller Masajgiraff vad gäller giraffer. I Samburu finns de mer sällsynta subarterna. Båda är ståtligare med en mycket vacker teckning.
**Skiljer sig inte från den vanliga strutsen mer än under häckningsperioden då delar av kroppen blir blåaktig. Strutshanen som kan bli tre m hög och väga 150 kg tillhör inte the Big Five men är the real big bird.

Mer info om Samburu: klicka här.

Dag 2  Shaba och Samburu

Hela dagen ägnas åt Samburu, Shaba och eventuellt också Buffalo Springs Game Reserve (de ligger intill varandra och man passerar gränserna utan extra avgifter). Allt optimeras beroende på var djuren är. Leoparder ses ofta i skymningen. Hela regionen har en magisk skönhet. Att vid solnedgången se leoparden starta sin nattliga jakt längs floden med palmernas siluetter mot den röda himlen är minnen som består. Helpension.

nät giraff samburu Kenya Samburu Zebra Kenya
Nätgiraff med sin vackra teckning, gravys zebra samt den vanligare burchells zebra.

Option: Samburu är namnet på regionen och har fått sitt namn av folkstammen i området. Samburu tribe är niloktisk dvs de är ”släkt” med masajerna, genetiskt och språkligt men har utvecklat en avvikande, än färgstarkare och unik kultur. Vi kan besöka en Samburu Manyatta (by) för att se hur stammen lever i den stundtals hårda omgivningen med långvarig torka. Viss ”contribution” till byn är brukligt.

Dag 3: Mount Kenya, Chimpanser och Noshörning

Ni hinner med lite viltsafari på vägen ut ur parken och åker åter söderut mot områdena vid Kenyas högsta berg. Små byar där man säljer mängder av grönsaker och frukt passeras och ju närmare Mount Kenya ni kommer ju bördigare blir trakterna. Stora vetefält täcker de vackra kullarna.

Stopp görs efter vägen för picknicklunch.

Vid Mount Kenya tar ni västerut 12 km till Ol Pejeta Conservancy.

Till lodgen för en stunds vila innan eftermiddagen ägnas åt området med schimpanser instiftat av Jane Goodall.

På eftermiddagen åker ni ut på savannen för viltsafari. Området är litet i jämförelse med de stora parkerna men stort nog och här finns alla i The Big Five inklusive ett stort bestånd av noshörningar. Boende på Serena Sweetwater Lodge. Här bor ni i stora stugor av kraftig canvasduk. Maten är lyxig liksom service. Helpension.

Dag 4 Lake Nakuro eller Naiwasha National Park

Ni fortsätter efter frukost söderut mot Lake Nakuru National Park. Öster om oss ligger det stora Aberdare National Park. – ett stort skogsklätt bergsområde med stor biologisk mångfald och därför sparat för kommande generationer.

Efter ca 2 timmar åker ni åter ner i The Great Rift Valley. Den sprickdal som om några miljoner år kommer att ha delat Afrika i två delar.

Ni hinner fram till Nakuru Lion Hill 5* lagom för att checka in och efter det följer lunch. Lake Nakuru är den mest kända av de vanligt förekommande sodasjöarna som ligger utspridda i Rift Valley. Den hyser ofta enorma flockar av rosa ibis vilka skapar ett enastående färgskådespel. Efter viltsafari i parken under eftermiddagen återvänder ni till lägret för middag och övernattning. Helpension.

OBS: om koncentrationen av salter är låg minskar  de kräftdjur som lever i sodasjöarna – då kommer inte fåglarna vilket gör att vi väljer båttur på Lake Naivasha i stället. Detta medför färre km att åka och därför bekvämare rutt.

oryx Kenya Elefant Kenya

Dag 5  Masai Mara Game Reserve

Efter frukost styr ni färden till Kenyas mest berömda viltreservat som är en förlängning av Serengeti – den enorma grässavann som mestadels ligger i Tanzania. Masai Mara utgör den norra mer bördiga delen av detta stora ekosystem som hyser miljontals gräsbetare och predatorer som lever på dem. Färden går halva tiden på den stora vägen mellan Nairobi och Uganda/Rwanda/Kongo innan den viker av söderut.

Masai Mara har alltid en stor koncentration av däggdjur. Även under migrationen som sker normalt från nov – juni har reservatet mycket djur och alla arter tackvare att Masai Mara är bördigare än slätterna i söder. Här finns under årets alla månader alla Big Five och förstås antiloper, zebra, giraff, flodhäst, krokodil och mängder med fåglar. Lejonen har ofta svart man vilket gör dem ännu mer fotogenetiska.

Ni anländer till lägret för en sen lunch. Hela eftermiddagen ägnas sedan åt Masai Maras mångfald av djur och vackra natur. Serena Lodge 5* eller mysig Tented Camp. Helpension.

Dag 6 MASAI MARA 

Hela dagen ägnas åt Masai Mara. Antalet fotomotiv är som alltid i parkerna i Östafrika hundratals och de flesta kommer hem med minneskorten fulla.  Helpension.

Option: Ballongfärd över savannen följt av en champagnefrukost. Pris ca 5000 sek/pers – beror på dollarkursen.

Dag 7 Nairobi och vidare…

Efter frukost och ett hjärtligt avsked av personalen på lodgen styr ni färden mot Nairobi – nordost genom Rift Valleys botten där zebror, apor och masaj-herdar ofta syns till. Frukost ingår. Hemfärd eller sköna bad på en palmbeströdd badstrand eller utmaningar såsom klättring på Kilimanjaro.

 

Bad på Zanzibar el Mombasa

De flesta väljer att fortsätta till Indiska Oceanens azurblåa vatten.