/*ÅL*/ Klassiska Sydafrika * Afrikaresor

Klassiska Sydafrika

 

Dag 1:
Ankomst Kapstaden. Ni hämtas upp/hämtar upp er hyrbil på flygplatsen och kör direkt mot Montagu. Om ni ankommer på morgonen kan ni stanna till på vägen för att ta en båttur på Breed-floden från Viljoensdrift’s vingård. Båten avgår varje dag kl 12.00.

Boende på Montagu Country Hotel som ligger mellan bergskedjorna Langeberg och Riviersonderend efter den historiska vägen Route 62.

Dag 2:
Ni fortsätter längs Route 62 som har blivit utsedd till en av världens 10 vackraste vägar och sträcker sig hela vägen från Kapstaden till Port Elizabeth. Efter vägen finner ni hela 65 vingårdar så ni får dra lott om vem som kör bilen! Ert mål för dagen är Oudtshoorn som är Sydafrikas (eller världens) strutshuvudstad. Här finns minst lika många strutsar som det finns människor. Boende på Surval Boutique Olive Estate som ligger vid foten av det majestätiska Swartberg Mountain Range. Hotellet har en fantastisk utsikt över de omgivande bergen och Scheemanshoek Valley.

Dag 3:
Idag kan ni göra en utflykt till de magnifika Cangogrottorna vilket är det största grottsystemet i Afrika. Här får ni förundras över de märkliga klippformationerna och gnistrande stalaktiter och stalagmiter som under årtusenden har formats av det kalkrika vattnet. Självklart finns även fler vingårdar att besöka. Boende på Surval Boutique Olive Estate.

Dag 4:
Resan fortsätter mot Mossel Bay. Ni kör igenom Swartsberg till Prince Albert och åker vidare in på Garden Route innan ni ankommer Mossel Bay som är en liten kuststad med ca 60 000 invånare. Här finns över 60 km sandstrand med Indiska Oceanen som närmsta granne och med hela 300 soldagar om året är sannolikheten stor att solen skiner även på er. Här kan ni ta det lugnt på stranden eller utforska staden. Boende på Diaz Beach Hotel.

Dag 5-6:
Boende på Diaz Hotel. Förutom den långa stranden finns här även mycket annat att upptäcka till exempel Point of Human Origins, Monkey Land, Birds of Eden och mängder med vingårdar.

Dag 7:
Idag tar ni sikte på Gondwana Game Reserve som ligger ca 25 minuters körning utanför Mossel Bay. Området på 11 000 hektar är den enda Fynbos (buskvegetation) i världen som innehar alla ”Big 5” så väl som andra utrotningshotade arter som Cape Mountain Zebra och svart noshörning mfl. Fynbos är även habitat för över 9000 olika växtarter vilket gör det till en av de platserna i världen med högst biologisk mångfald. Här bor ni på Gondwana Game Reserve Kwena Lodge. Alla sviterna har en fantastisk utsikt över parken.

På eftermiddagen ingår en game-drive runt i parken i hotellets öppna Land Rovers och på kvällen kan ni njuta av sundowners intill hotellets infinity-pool medan solen går ner bakom bergen.

Dag 8:
Ni börjar dagen med en game-drive då djuren är som mest aktiva. Har ni tur så kan ni bocka av alla ”big 5” idag. Efter lunch kör ni hela vägen tillbaka till Kapstaden igen. Ni lämnar tillbaka bilen vid flygplatsen och får därefter transfer till ert hotell som ligger i centrala Capetown. Boende på Signature Lux Hotel By Onomo Waterfront.

Dag 9-13:
5 nätter i Kapstadens sus och dus. Egna aktiviteter och utflykter.

 

Pris: ca 14 800 kr/person (minimum 2 personer) högsäsongstillägg tillkommer för resa över jul och nyår

 

I priset ingår:

 

Vad tillkommer:

 

Boende: Ni bor bekvämt med bra lägen på 3-5* hotell i delat dubbelrum.

3* Montagu Country Hotel

4* Surval Boutique Olive Estate

4* Diaz Beach Hotel

5* Gondwana Game Reserve Kwena Lodge

3* Signature Lux Hotel by ONOMO Waterfront

 

 

Förslag på utflykter i Kapstaden:

Swellendam, en pittoresk liten stad som är Sydafrikas 3:e äldsta och ligger idylliskt intill foten av Langeberg Mountains i Overberg. Gatorna är kantade med vackra byggnader i Cape Dutch-stil med anor till mitten av 1700-talet. Här kan ni besöka Dutch Reformed Church och Drostdy Museum, de närliggande naturreservaten och låta smaklökarna fröjdas med de lokalproducerade läckerheterna. Här finns även tillfälle för hästridning och kajaking.

En klar dag ifrån toppen av Table Mountain har ni en spekatulär utsikt över Kapstaden, havet, Camps Bay, de majestätiska bergen hela vägen söderut till Cape Point. Linbanan tar er 1000 meter över havsnivån och har blivit den ikon som de allra flesta känner igen när de tänker på Kapstaden. Det är en symbol, en lekplats och en spirituell retreat på samma gång. Så förknippad är Table Mountain med Kapstaden så att ert besök inte blir komplett förrän ni har tagit er upp till toppen.

Robben Island: Här får ni lära er mer om Nelson Mandelas tid i fängelset på Robben Island. Kunniga guider tar er med och berättar om denna ikon för kämparglöd, frihet och hopp.

Vissa dagar kan ordna med en guidad tur med Christo Brand som var Mandelas fångvaktare. Christo var då en ung man som i Apartheids Sydafrika var tvungen att gå med i armén. För att undvika att kriga tog han anställning på Robben Island. Han var fångvaktare på den politiska vingen där hans jobb var att vakta Mandela, Sisulu och Kathadra mfl. Vartefter åren gick växte en respekt och vänskap fram mellan fångarna och fångvaktaren. Efter att Mandela frikändes började Christo arbeta som Mandelas assistent och vänskapen fortsatte enda till Mandelas död 2013. Christo Brand har skrivit en bok om tiden med Mandela och efter att ha pensionerat sig reser han runt och föreläser om sin historia.

Heldagsutflykt till Cape Point innehåller höjdpunkter som en spektakulär tur via Hout Bay, Chapmans Peak, Noordhoek Beach, Cape Point Nature Reserve, två fyrar vid Afrikas tipp, Boulders Penguin Colony, Simonstown, Kalk Bay och Kirstenbosch Botanical Gardens.

Om lystmätet efter Sydafrikanskt vin ännu inte är stillat så rekommenderar vi en halvdagstur till Sydafrikas mest kända vinregion Cape Winelands. Förutom de utsökta vinerna så är området även känt för sin goda mat, Taal Monument, många olika muséer och även attraktioner som man kanske inte förväntar sig att hitta längs en vintur. Allt från fjärilar till geparder och nästan allt där emellan.