/*ÅL*/ Seychellerna * Afrikaresor

Öriket Seychellerna är en egen stat Republiken Seychellerna 40 mil utanför Tanzanias/Kenyas kust, norr om Madagaskar.  Vill man kombinera med viltsafari så går det flyg ifrån Östafrika fyra dagar i veckan men varje dag ifrån och till Europa. De större granitöarna tar 90% av turisterna: Mahé, Praslin och La Digue. Just de öarna ligger ganska nära varandra i norr. Seychellerna är annars utbrett över Indiska Oceanen, avståndet mellan sydligaste och nordligaste ön är mer än 1200 km. Här finns allt för sol och baddyrkaren. Seychellerna är ett barefoot paradize med mer än 100 småskaliga öar.

ATT RESA TILL SEYCHELLERNA

Seychellerna erbjuder marina äventyr och andas skönhet i orörd natur. Här finns förstås allt som kan kopplas till paradisöar – och det finns många öar att välja på. Långa, svepande sandstränder där man ibland kan vara helt ensam men också Riviera liknande strandområden där alla tänkbara vattensporter kan nyttjas. Boendena håller hög klass.  Segling, fiske, ö- och snorkling i tropiska korallrev är de vanligaste aktiviteterna. Tidvattnet är påtagligt så vattendjupet varierar kraftigt på badstränderna men ingen upplever det som något negativt.

Till Seychellerna åker man främst för havet och stränderna skull men nationalparker finns t ex på Male dvs huvudön med vandringsleder. Det är tillåtet att vandra utan guide. Här finns inga farliga djur. Som alltid ger förstås en bra guide mervärden i och med sin kunskap om landet.

Maten är pga havets artrikedom av hög klass. Viner importeras från Frankrike och Sydafrika. Priserna är som i Europa förutom dryck och boende som är billigare än i Sverige.

Ihållande regn är sällsynt varför öarna kan besökas året om. Medeltemperaturen är så gott som alltid densamma ca 30 grader på dagen och 24-25 på natten.  Klimatet är tropiskt men mildras av havet. Under sydostmonsunen från maj till september dvs under vår sommar är det ”svalare” (27 gr), medan den varmaste tiden inträffar under nordvästmonsunen, från mars till maj. Tropiska stormar är mycket ovanliga. Eftersom området är tropiskt kan skurar förekomma året om. De är korta och därför är vattentillgången ett problem på öarna.

Det finns 14 flygplatser, varav 8 har asfalterade landningsbanor, de största är Seychellernas internationella flygplats på Mahé och Praslins flygplats. Flygtid från Mahé till fastlandet (Mombasa i Kenya) är ca 3 timmar, till Europa 9 timmar. Flyg från Europa har flera avgångar dagligen. Ett halvt dussin bolag flyger till Seychellerna. Dock inga direkt ifrån Skandinavien utan man får mellanlanda i Europa, Adis, Dubai.. beroende på bolag.

Valutakurs: 1 rupie motsvarade ca 0,5 SEK

All elektricitet produceras av fossila bränslen. Elnätet har brittisk standard, och spänningen är 240 V växelström.

Allt boende håller hög klass. Man kan bo för någon 100 lapp (mindre två stjärnigt hotell med frukost på största badorten på huvudön) till över över 100 000 (fiske- och dykningscamp med egen guide på någon atoll inkl flyg från huvudön) i veckan. Här finns något för alla förutom för backpackers som nog får ta med med eget tält.

Viktigaste valet förutom klass/prisläge är att välja om man vill bo där det finns tillgång till flera restauranger, dyk o snorklingscenter, shoppingcenter etc eller om man vill ha unikare boende i någon privat vik eller på “egen” ö.

Genom vår representant på ön har vi järnkoll på vilka hotell som är mest prisvärda och som har bäst management o läge i varje klass. Det kostar ju mycket att åka så långt så det måste ju bli bra.

Fauna & Flora

Inga farliga djur finns och öarna har inga större vilda däggdjur så någon vilt safari förknippas inte med Seychellerna. Men öarna hyser inte mindre än två UNESCO världsarv: den legendariska Vallée de Mai på ön Praslin, där den underbarformade Coco-de-mer-nöten växer högt upp på åldriga palmer och den berömda Aldabra, världens största korall-atol. Den upptäcktes först av arabiska sjömän på 1800-talet e.Kr. (ligger  1100 km från huvudön). Seychellerna är ett levande museum av naturhistoria och hyser flera sällsynta arter av flora och fauna.
Med nästan 50% av sin begränsade landmassa avsatt som nationalparker och naturreservat är riket Seychellerna unikt med sin bevarandepolitik. Seychellerna är beundransvärd vad gäller  skydd av alla de ofta unika ekosystem som finns på ö-riket.

Den fantastiska Coco-de-mer (världens största frö), manet-trädet (med endast åtta överlevande exempel), Seychellernas paradisflugsnappare och Seychell-sångare.
Från den minsta grodan till den tyngsta landsköldpaddan erbjuder Seychellerna ett fantastiskt utbud av endemiska arter inramat av yppersta naturskönhet.

POSITION

Landet Republiken Seychellerna består av 115 – 118 öar (beroende på om sanden sköljts ned på de minsta eller om de återskapas pga de få stormar som förekommer). Ungefär 50 är korallöar vilket syns på deras runda eller halvmåns liknande form dvs med en lagun i mitten. De övriga dvs flertalet är granitöar som sticker upp från ett grunt vulkaniskt område i Indiska Oceanen. (Detta ”grund” reser sig från 4000 m djup och sträcker sig ända från öriket Mauritius i söder till Seychellernas nordligaste öar, totalt ca 2500  km.) Huvudöarna är tre. Granitklippor går rätt ut i havet men det bildas sandfyllda vikar emellan de klippiga uddarna. Dessa mjukt rundade vikar har alla ljuvliga sandstränder med finkornig vit sand. Här finns stränder med boenden från 3 stjärnigt till 5, fristående restauranger, vattensporter, shoppingstråk etc men också öde sandfyllda vikar med bara ett enda hotell. 99% av turisterna hamnar på någon av de tre stora öarna:  Male, pp och bb. Den minsta är populär för tyskar och engelsmän medan italienarna föredrar ett område på Male. Någon direkt svensk eller skandinavisk ö finns inte.

Mahé  och de tre andra större öarna ligger 150 mil utanför Tanzanias o Kenyas kust, 110 mil nordost om Madagaskar, 50 mil söder om ekvatorn. Men utbredningen är stor på detta örike. ”The Outer Islands” kallas de sydliga öarna som mest består av korallöar. Sydligaste ön ligger knappt 20 mil från Madagaskars nordspets, 110 mil  från huvudön.

På Mahé bor 85% av befolkningen. Där ligger också huvudstaden Victoria med sin hamn och internationell flygplats.

Mindre granitöar är t ex: Aride, Bird, Cousin, Cousine, Curieuse, Denis, Frigate, Moyenne, North, Round, Silhouette

Av korallöarna kan nämnas Aldabraatollen (ligger långt från flygplatsen på Mahe varför extra flyg krävs.)

KLIMAT OCH MILJÖ

Klimatet är tropiskt, men mildras av havet. Under sydostmonsunen från maj till september är det svalare, medan den varmaste tiden inträffar under nordvästmonsunen, från mars till maj. Allvarliga stormar är sällsynta, men korta torrperioder förekommer.

Det största miljöproblemet är att tillgången på färskvatten beror på hur mycket regn man får. Nederbörden kommer oftast i korta skurar.

Seychellerna har skrivit på men inte ratificerat Kyoto-protokollet.E

Seychellerna lever främst på lyxturism. Boendena håller hög klass och här finns inte backpackers logi. Mat ingår ofta. På någon av de mycket små korallöarna finns UNIKA boenden av yppersta lyx.

Naturtillgångarna är fisk, kopra och kanelträd.

Landets välfärd ligger strax över världens genomsnitt tack vare turismen. Den utgör 70% av ekonomiska inflödet och sysselsätter drygt 30% av befolkningen.

Huvudön är ca 2 mil lång, den näst största knappt en mil.

Vägsystemet är 458 km varav 400 km är asfalt. i övrigt består transportsystemet av hamnar och flygplatser. Landet saknar järnvägar. På landsbygden, särskilt på La Digue, är det vanliga transportmedlet exotiskt nog oxkärror.

 

SEYCHELLERNAS HISTORIA

Araberna besökte öarna först på 800 talet. De var då troligen obebodda. Portugiserna upptäckte Seychellerna på 1500 talet men den egentliga koloniseringen skedde först på slutet av 1700 talet då Frankrike annekterade ögruppen. Främst var det fransmän som flyttade och tog sina slavar med sig från Mauritius. År 1814 blev dock Seychellerna brittisk koloni efter att de några decennier tidigare erövrat ögruppen.

FOLKET PÅ SEYCHELLERNA, POLITIK

Ca 30.000 bofasta. Medelålder 33 år. Medellivslängd är ca 74 år ( Europa 79 år). Officiella språk är franska, engelska och en egen utvecklad seychellisk kreol. Huvudspråket på Seychellerna är således franska eller främst unik kreol men man klarar sig utmärkt på engelska då de flesta också kan engelska.

Turismen är förstås nr 1 ekonomiskt för landet. Men regeringen vill få fram mindre sårbara inkomstkällor. En viktig näringsgren är fiske av tonfisk (omdiskuterat) där den industriella förädlingen av produkten från rensning till förpackning i konserver sysselsätter människor och svarar för en betydande andel av BNP. Vanilj och kokosnötter är andra produkter som man förädlar och dessutom har landet båttillverkning och exporterar båtar och mindre skepp.

Befolkningen är blandad med ursprung i fransmän, afrikaner, indier, kineser och araber. Kristna utgör 93% av befolkningen. Näst störst tillhörighet är hinduism 4,5 %.

—-

Efter en statskupp ett år efter frigörelsen 1976 infördes diktatur som varade till år 1993 då demokrati återinfördes. Den sittande envåldshärskaren valdes dock och satt ända till 2004 dvs i nästan 30 år då han lämnade över makten till nuvarande president James Michel.  Fria val vart femte år.

Internationell dispyt: Seychellerna gör anspråk på Chagos-arkipelagen, som administreras av Storbritannien.