Gruppresa: STORA UGANDA-Expeditionen

15 oktober – 3 november 2024

Resan bjuder på många upptäcktsfärder och äventyr i utkanterna av Uganda, eller i syd, nord, väst, och öst, mot gränserna till Tanzania, Kongo, Sydsudan och Kenya med svensk reseledare.

Under resan njuter vi av den fantastiska naturen, alltifrån djupa djungler till vidsträckta savanner. I nationalparkerna kommer vi nära djuren såsom chimpanser, gorillor, giraffer, elefanter, lejon och mängder av fågelarter. Upplever kulturen och ett pulserande storstadsliv och får många oförglömliga upplevelser, möten och vänner för livet.

19 dagar, pris från 45 400 kr/person

 

Detaljerat dagsprogram

Dag 1: Ankomst Kigali, Rwanda

Ankomst Kigalis internationalla flygplats i Rwanda. Guiden möter upp er utanför flygplatsen för färd till hotellet för incheckning. Beroende på ankomsttid så lägger vi in ett besök på Kigali Genocide Memorial Center antingen på eftermiddagen eller på morgonen dagen efter. På centret får ni veta mer om Rwandas mörka historia.

Boende: Step Town Motel
Måltider: Middag

Dag 2: Korsa gränsen till Uganda till Lake Bunyonyi

Efter frukost tar vi sikte på Uganda. Efter gränsövergången är det inte långt kvar till Lake Bunyonyi. Boende på Lake Bunyonyi Eco Resort som ligger på en liten ö mitt i den vackra kratersjön. Egna aktiviteter efter incheckning, den som vill kan gå på en upptäcktsfärd på ön, spana efter fåglar, ta ett dopp i det svala kristallklara vattnet eller hyra en kanot och paddla runt bland öarna.

Boende: Lake Bunyonyi Eco Resort
Måltider: Helpension

Dag 3: Mot högre höjder till Bwindis ogenomträngliga nationalpark

Egna aktiviteter på förmiddagen.

Efter lunch åker vi till högre höjder mot Bwindis ogenomträngliga nationalpark, hem åt bergsgorillorna. Vägen dit är mycket vacker och vägarna slingrar sig i hårnålskurvor upp över berget. Väl framme checkar vi in på hotellet och kan därefter ta en promenad i den närliggande byn innan middag serveras på lodgen.

Boende: Buhoma Haven Lodge
Måltider: Helpension

Dag 4: Möte med bergsgorillorna

På morgonen beger de som vill ut på gorillavandring. Att komma så nära vilda bergsgorillor är verkligen ett minne som består. Vandringen kan vara tuff med branta upp- och nerförsbackar men vi går i långsam takt så att alla hinner med. Vi får spendera en timme tillsammans med gorillorna och hur nära vi kommer eller vad de gör just idag är omöjligt att sia om. Det blir en överraskning! Om du inte vill göra gorillavandringen så finns det gott om andra alternativ med besök i byar, vattenfall, marknad mm.
På eftermiddagen åker vi vidare till Ishashasektorn i Queen Elizabeth nationalpark.

Boende: Topi Lodge
Måltider: Helpension

Dag 5: Viltsafari och båttur i Queen Elizabeth nationalpark

Efter frukost beger vi oss ut på en spännande viltsafari i Ishasha som är känd för sina trädklättrande lejon innan vi åker norrut mot de nordliga delarna av parken.

På eftermiddagen åker vi på en båtsafari på Kazingakanalen som sammanbinder Lake George och Lake Edward. Här har vi chans att se fåglar och djur som tar sig ner till floden för att dricka vatten. 

Boende: Pumba Safari Cottages
Måltider: Helpension

Dag 6: Viltsafari, vandring till kratersjö och bybesök

På morgonen åker vi ut på viltsafari i Queen Elizabeth National Park.

På eftermiddagen kan de som vill gå på en promenad till byn som ligger intill Pumba Safari Cottages för att besöka bönder, en skola och ett barnhem. Vi går även upp till en utkiksplats med utsikt över en kratersjö och intilliggande byar.

Boende: Pumba Safari Cottages
Måltider: Helpension

Dag 7: Vandring i Kibaleskogen och möte med chimpanser

Vi fortsätter resan till Kibaleskogen. På eftermiddagen beger vi oss ut på en vandring för att leta efter våra närmaste kusiner chimpanserna och 8 andra primatarter. Vi går igenom en tät skog med en specialguide för att leta efter de lekfulla aporna.

Boende: Isunga Lodge
Måltider: Helpension

Dag 8: Resdag genom Afrikas pärla Uganda

Vidare till Ziwa Rhino Sanctuary genom Crater Lake Area och Fort Portal. Det blir en lång dag i bilen men mycket intressant att se efter vägen. Omgivningarna växlar från lummig skog, byar, städer till teplantager och odlingar.

Boende: Ziwa Rhino Sanctuary Guesthouse
Måltider: Helpension

Dag 9: Vandring med noshörningar och vidare mot Murchison Falls

Vi börjar morgonen med en vandringssafari där får komma väldigt nära noshörningarna som lever här. Planen med reservatet är att återintroducera noshörningen till Uganda som helt försvann under Idi Amins styre. Det är väldigt spännande att få komma så nära de magnifika djuren.

Efteråt tar vi sikte på giraffernas paradis, Murchison Falls nationalpark. Vi äter lunch på vägen och på eftermiddagen åker vi på en båtsafari på Nilen som rinner igenom parken. Stor chans att se flodhästar, nilkrokodiler, elefanter och mängder av färggranna fåglar. Väl framme vid fallen som gett nationalparken sitt namn går vi av båten och vandrar den sista vägen upp till toppen för att njuta av de mäktiga fallen innan guiden hämtar upp oss igen och kör oss till lodgen för incheckning.

Boende: Hornbill Bush Lodge
Måltider: Helpension

DAG 10: Viltsafari i Murchison Falls nationalpark

Viltsafari hela dagen i Murchison Falls nationalpark. Här har vi stor chans att se giraffer, flodhästar, elefanter, nilkrokodiler, antiloper, vattenbockar, bufflar och mängder av fågelarter. Tillbaka till lodgen för middag.

Boende: Hornbill Bush Lodge
Måltider: Helpension

Dag 11: Till Kidepo Valley nationalpark

Vi fortsätter norrut mot Kidepo Valley National Park. På vägen dit förändras omgivningarna till vidsträckta savanner och dramatiska berg. Kidepo är en av de mest spektakulära skyddsområdena i Afrika. Väl framme checkar vi in på natten boende innan vi beger oss ut på en upptäcktsfärd längs Narus River Valley.

Boende: Kidepo Savannah Lodge
Måltider: Helpension

Dag 12: Viltsafari i Kidepo och besök hos Karamojong-folket

Tidigt på morgonen åker vi ut på viltsafari. Tillbaka till lodgen för brunch innan vi går på en walking safari genom Narus Valley. På eftermiddagen besöker vi Karamojong-folket.

Boende: Kidepo Savannah Lodge
Måltider: Helpension

Dag 13: Pian Upe Game Reserve

Efter frukost är det dags att åka vidare till Pian Upe Wildlife Reserve. Det blir en lång dag i bilen med spektakulära omgivningar och skiftande natur. Boende på Pian Upe Bandas. Helpension.

Boende: Pian Upe Wildlife Authority Bandas
Måltider: Helpension

Dag 14: Ugandas högsta vattenfall och kaffeceremoni

Till Sipi Falls som är det högsta vattenfallet i Uganda. Här går vi på en guidad tur som avslutas med en kaffeceremoni tillsammans med Sebei-stammen.

Boende: Rafiki Lodge
Måltider: Helpension

Dag 15: Tillbaka söderut till Jinja och Nilens källa

Vi lämnar de vackra omgivningarna i Sipi Falls och åker söderut igen. Vi bör vara framme i Jinja vid lunchtid. Egna aktiviteter på eftermiddagen. Den som vill tar det lugnt vid poolen på hotellet, går på en upptäcktsfärd eller åker på en båttur på nilen alternativt någon mer adrenalinstinna aktiviteter som forsränning eller bungjumping.

Boende: Kingfisher Resort Jinja
Måltider: Helpension

Dag 16: Storstadspuls i Ugandas huvudstad Kampala

Egna aktiviteter på förmiddagen.

Efter lunch går resan vidare till Ugandas huvudstad Kampala.

På kvällen besöker vi Ndere Cultural Center för en kulturshow och middag där vi bjuds på ett nummer av fartfyllda danser och sång från många av Ugandas olika stambefolkningar.

Boende: Marie’s Royal Hotel
Måltider: Helpension

Dag 17: Stadsrundtur i Kampala innan vidare färd till Entebbe

Stadssightseeing i Kampala. Vad vi besöker under dagen bestämmer gruppens intresse.

Vidare färd mot Entebbe på eftermiddagen. Boende på 2 Friends Beach Hotel som ligger vid Victoriasjön strand. Här får vi tillfälle för lite vila och att smälta alla intryck från den oförglömliga expeditionen vi har varit ute på. Helpension.

Boende: 2 Friends Beach Hotel
Måltider: Frukost

Dag 18: Sol, bad och avslappning intill Victoriasjön

Egna aktiviteter hela dagen.

Boende: 2 Friends Beach Hotel
Måltider: Frukost

Dag 19: Resan är slut, minnena lever kvar…

Transfer till flygplatsen för hemresa.

Måltider: Frukost 

Pris per person:

45 400 kr + 7300 kr för gorillavandring

Enkelrumstillägg: 6900 kr

Vad som ingår:

 • Alla marktransporter enligt program i safarbil
 • Bensin och vägskatter/avgifter
 • Kunnig engelsktalande guide
 • Anders Åkerlund med som reseledare
 • Boende i delat dubbelrum
 • Måltider enligt program
 • Alla aktiviteter och parkavgifter enligt program
 • Chimpansvandring, noshörningsvandring
 • Obegränsat med vatten i safaribilarna

Vad som tillkommer:

 • Internationella flygbiljetter
 • Visum till Uganda (50 USD/person) transitvisum till Rwanda (25USD/person)
 • Gorillavandring: 7300 kr/person
 • Måltidsdryck
 • Dricks till guider/chaufförer (ca 20 USD/dag för hela gruppen till lokalguiden samt ca 10 USD/person till specialistguiderna/rangers under gorilla-, noshörning och chimpansvandringarna och någon/några USD/natt i dricksboxar på lodgerna

Beräknat på dollarkurs: 10,3

Jag finns här för att svara på dina frågor!

Madelene Segelöv

Anders Åkerlund, reseledare

Reseledare Anders Åkerlund

Anders är en mycket aktiv och nyfiken person. Han var tidigare ledamot i rådet för WWF och är ledamot i Svenska Kyrkans Internationella råd. Anders är även Swahili-tolk, populär föredragshållare och reseledare på alla kontinenter med många år i Afrika.

Den här resan är mer än en vanlig safari - det är en unik upptäcktsresa. Med Anders får ni tid för mycket skratt och upplevelser och även tid för reflektion. Den inre resan är lika viktig som den yttre!

Välkommen du också!

Boka en oförglömlig resa med oss!

Kenya

Tanzania

Uganda

Kilimanjaro

Sydafrika

Namibia

botswana

Paradisöar