MACHAME ROUTE 7DAGAR/6 NÄTTER

Afrikas högsta berg Kilimanjaro är en av de mest imponerande sevärdheterna på kontinenten.
Under safariexpeditioner har man många gånger Kilimanjaros snöklädda topp i blickfånget, men att faktiskt själv bestiga berget och ställa sig på Uhurutoppen, Afrikas Tak, 5 895 meter över havet, är en upplevelse för livet. Utsikten är hisnande.

Detaljerat dagsprogram

Dag 1: Ankomst Tanzania

Ankomst till Kilimanjaros internationella flygplats. En chaufför möter upp er utanför flygplatsen för att köra er till Ameg Lodge i Moshi. På eftermiddagen kommer er bergsguide för att briefa er om er kommande bestigning av Uhuru Peak.

Boende: Ameg Lodge
Måltider: –

Dag 2:  Vandring genom regnskog till Machame Camp

Efter frukost hämtas ni på hotellet och kör 45 minuter till Kilimanjaros nationalpark. Efter att ni har fyllt i alla nödvändiga papper börjar ert äventyr. Målet för dagen är Machame Camp, en vandring på 5-6 timmar. Ni vandrar genom den frodiga regnskogen med sina stora uråldriga träd, uråldriga ormbunkar och endemiska blommor. Har ni tur kanske ni också får se svartvita colobusapor som kikar fram mellan löven. När ni kommer fram till lägerplatsen har ni tid att koppla av, sträcka på benen och njuta av en rejäl måltid innan ni kryper in i tältet för natten.

Boende: Machame Camp 3000 m.ö.h
Måltider: Helpension

 

Dag 3: Över hedmarken till Shira Camp

Dagens tidiga start beror inte på en lång sträcka, utan snarare på att ni ska kunna nå Shira Camp vid mitten av eftermiddagen. Under dagen kommer ni att märka den dramatiska förändringen i landskapet – från frodig och grön regnskog till torr mo och hedmark. När ni kommer fram till lägerplatsen öppnar sig en vacker utsikt över bergskedjan framför er. Kibos glaciärer glittrar i solens gyllene färg när ni njuter av ännu en omsorgsfullt lagad måltid innan ni klättrar in i ert tält för en god natts sömn.

Boende: Shira Camp 3840 m.ö.h
Måltider: Helpension

Dag 4: Lava Tower och Barracanodalen

Idag står acklimatisering på menyn, där ni börjar med att vandra ungefär 700 höjdmeter, men sover på en nivå som inte är mycket högre än föregående natt. Ni börjar på Shiraplatån och tar er sedan upp till Lava Tower (4640 m.ö.h), där ni kan vila en stund, innan ni fortsätter genom Barrancodalen till det vackra Barrancolägret. Vandringen kommer att ta cirka 6-7 timmar, men de olika distraktionerna i den alpina öknen och Barranco-dalen med sina små lobeliaväxter och jättelika senecios kommer att hålla tankarna borta från den sträcka som återstår. En välförtjänt middag och övernattning väntar på er i Barranco Camp.

Boende: Barracano Camp 3950 m.ö.h
Måltider: Helpension

Dag 5: Över Barracano Wall och till Karanga Camp

I dag står Barranco Wall framför er för att erövra den. Vissa etapper kommer att kräva att ni använder era händer för att få ett bättre grepp, men det är inte nödvändigt att klättra och er guide kommer att vara med er varje steg på vägen för att ge er en hjälpande hand. Rutten med sina många upp- och nedgångar ger möjlighet till ytterligare acklimatisering innan ni når bergskammen. När ni vandrar längs bergsryggen kan ni njuta av det vackra landskapet med sina fantastiska kontraster av öken och vegetation, innan ni slutligen når Karanga Camp. Vandringen kommer att ta mellan 3 och 4 timmar, vilket ger mer än tillräckligt med tid för att vila och avkoppling när ni är framme vid campen.

Boende: Karanga Camp 3995 m.ö.h
Måltider: Helpension

Dag 6: Genom torrt ökenlandskap till Barafu Upper Camp

Ni vaknar upp till solskenet som dansar från Kiboberget och bjuds på en rejäl frukost innan ni påbörjar vandringen till dagens destination – Barafu Camp. Större delen av dagen kommer ni att gå i mycket torr ökenterräng, med Kibo ständigt närvarande på er vänstra sida. Efter 4-5 timmar når ni Barafu Upper Camp.

Vi har märkt att vandrare som spenderar den sista natten innan toppbestigningen vid Barafu Upper Camp har mycket större chans att ta sig hela vägen till toppen. Det är bara 200 meter högre upp än den ”officiella” campen men det är den absolut tuffaste biten. Att påbörja den mitt i natten har knäckt många starka vandrare tidigare. Därför rekommenderar vi en lite längre vandring dag 6 för att slippa den värsta delen dag 7 (som kommer att vara nog så tuff ändå).

En tidig middag serveras samtidigt som ni får briefing inför morgondagen. Efter det är det bäst att försöka sova några timmar innan det är dags för uppstigning igen runt midnatt. Höjdpunkten på din resa bara är några få timmar bort…

Boende: Barafu Upper Camp 4750 m.ö.h
Måltider: Helpension

Dag 7: Toppbestigning till Uhuru Peak 5895 m.ö.h

Runt midnatt väcks ni av guiden med en varm kopp te och kakor för att göra er redo för er sista uppstigning. Månen och era pannlampor kommer att vara er enda ljuskälla när ni tar dig upp till Stella Point och når kraterkanten efter 5-6 timmar. Ytterligare 1-2 timmar tar er till Uhuru Peak, där ni kan njuta av den storslagna utsikten medan solen som går upp över det afrikanska landskapet och kastar en rosa nyans över den snöiga toppen och får glaciärerna att gnistra som diamanter runt omkring er. Efter att ha fångat denna otroliga utsikt och prestation i minnet och på bild börjar er nedstigning längs samma väg tillbaka till Barafu Camp, där ert team väntar på er med snacks och förfriskningar. Nöjd efter prestationen vandrar ni långsamt vidare nedåt till Mweka Camp för er sista natt på Afrikas högsta berg.

Boende: Mweka Camp 3050 m.ö.h
Måltider: Helpension

Dag 8: Tillbaka till Moshi

En läcker frukost följs av en traditionell avskedsceremoni av ert team av guider, bärare och kock innan ni börjar er sista sträcka nerför berget. Ni vandrar återigen genom regnskogen, vilket ger er ytterligare en möjlighet att se de fräcka colobusaporna, och når slutligen Mweka Gate efter 2-3 timmar. Er chaufför möter upp er vid grinden och kör er tillbaka till Ameg Lodge för en lång varm dusch och vila. Resten av dagen kan ni njuta av fritiden och ge er själv en stor klapp på axeln för att ni besegrat det berömda Kilimanjaro!

Boende: Ameg Lodge
Måltider: Frukost och lunch

Dag 9: Hemresa, vidare på safari eller sol och bad på Zanzibar

Antingen transfer till flygplatsen eller så påbörjar nästa del av äventyret….

Måltider: Frukost

Pris per person:

2 personer: 24 400 kr/person

4-6 personer: 23 500 kr/person

Vad som ingår:

 • Transfer från/till Kilimanjaro International Airport
 • 2 nätters boende i dubbelrum på Ameg Lodge
 • Transfer till/från Kilimanjaro Nationalpark/Moshi
 • Privata guider, kock och bärare dag 2-7
 • All utrustning för camping på berget
 • Alla parkavgifter och tillstånd som krävs
 • Rescue Fee
 • Måltider enligt program

Vad som tillkommer:

 • Internationella flygbiljetter
 • Visum (50usd/person)
 • Måltider första och sista dagen samt dryck
 • Dricks: ca 300-350 usd/person till personalen under Kilimanjaroklättringen (dricksen går till guide, hjälpguide, kock och bärare)

Beräknat på dollarkurs: 10,3

Jag finns här för att svara på dina frågor!

Madelene Segelöv

Välkommen du också!

Boka en oförglömlig resa med oss!

Kenya

Tanzania

Uganda

Kilimanjaro

Sydafrika

Namibia

botswana

Paradisöar