LEMOSHO 8 DAGAR/7 NÄTTER

Afrikas högsta berg Kilimanjaro är en av de mest imponerande sevärdheterna på kontinenten.
Under safariexpeditioner har man många gånger Kilimanjaros snöklädda topp i blickfånget, men att faktiskt själv bestiga berget och ställa sig på Uhurutoppen, Afrikas Tak, 5 895 meter över havet, är en upplevelse för livet. Utsikten är hisnande.

Detaljerat dagsprogram

DAG 1: MOSHI

Ankomst Kilimanjaro flygplats. Pickup och transfer till Ameg Lodge. Väl framme möts ni upp av er guide och tillsammans går ni igenom de kommande dagarnas äventyr.

Boende: Ameg Lodge
Måltider: –

Dag 2: Första vandringsdagen. Till Mti Mbukwa Camp

Efter frukost hämtas ni upp på hotellet. Bagage som ni inte behöver för vandringen kan ni lämna i hotellets bagagerum. Ni körs till Lemosho Gate vilket är starten för er bestigning av världens högsta fristående berg. Efter incheckning i nationalparken träffat ni ert team för de kommande dagarna. Det är er guide, hjälpguide, kock och porters. Ni äter lunch innan ni påbörjar vandringen till Mti Mkubwa Camp (big tree camp) 2800 möh. Vandringen dit tar ca 3 timmar i lugnt tempo. Bärarna kommer att vara uppe långt före er och sätta upp tälten så att allt är klart när ni kommer. Middag serveras och sen är det dags att krypa ner i sovsäckarna.

Boende: Mti Mbukwa Camp
Måltider: Helpension

Dag 3: Över hedlandskap på Shiraplatån

Efter frukost fortsätter vandringen uppåt. Idag går ni igenom hedlandskap med färglada blommar och steniga stigar upp till Shiraplatån. Här har ni klara dagar fin utsikt över Mount Meru och Kibo. Dagens vandring är ca 8 km och tar 3-4 timmar. Boende vid Shira 1 Camp 3500 möh.

Boende: Shira Camp 1
Måltider: Helpension

Dag 4: Vidare till Shira Camp 2

Idag tar ni er vidare till Shira Camp 2, 3950 möh. Dagens vandring är även den 8 km men idag får ni räkna med 5-6 timmars vandring. Det kan verka som en väldigt kort sträcka men för att ha bästa chans att ta er hela vägen upp till toppen så kommer guiden hela tiden påminna er om pole-pole ”ta det lugnt”. Guiderna är väldigt duktiga på att läsa av sina vandrare och om ni lyssnar på deras instruktioner och tips under vandringen så ökar ni era chanser att ta er hela vägen till toppen markant! Väl framme vid Shira Camp 2 väntar välförtjänt vila och middag.

Boende: Shira Camp 2
Måltider: Helpension

Dag 5: Vandring över Lava Tower och vidare till Barranco Camp

Idag är det dags att låta kroppen acklimatisera sig till höjden lite extra. Idag vandrar ni upp ifrån Shira Camp 2, 3950 möh, till Lava Tower som ligger på 4630 möh för att sen gå ner igen till Barranco Camp på 3975 möh. Dagens vandring är 12 km och tar ca 6-7 timmar.
För effektiv acklimatisering bör man ”klättra högt och sova lågt”. Då ger man kroppen de bästa verktygen för att ställa om sig till den tunna luften. Under dagens vandring blir landskapet kargare, torrare och mer stenigt ju högre ni kommer.
Lava Tower som är den högsta punkten på dagens vandring har skapats av vulkansik aktivitet. Här stannar ni för lite vila och snacks innan ni går nedför mot Barranco Camp. Om ni har vädret med er så kan ni njuta av en fantastisk vy över toppen av Kilimanjaro. Den här dagen kommer ni antagligen börja känna av den höga höjden ordentligt. Alltifrån andfåddhet till huvudvärk, illamående och aptitlöshet. Det är viktigt att ni informerar guiden om hur du känner dig.

Boende: Barranco Camp
Måltider: Helpension

Dag 6: Barranco Wall

Ni vaknar upp med utsikten över toppen, dit ni är på väg och den mäktiga Barranco Wall som ni idag ska ta er uppför. Som tur var är det enklare än vad det ser ut. Dagens vandring är ca 4 km och tar bara 3-4 timmar. Ni kommer upp till Karanga Camp redan vid lunchtid. Resten av dagen vilar ni och njuter av utsikten! Ni har redan nu tagit er en bra bit upp. Karanga ligger på 4200 möh.

Boende: Karanga Camp
Måltider: Helpension

Dag 7: Barafu Upper Camp

Ni vandrar vidare uppåt. Vi har märkt att vandrare som spenderar den sista natten innan toppbestigningen vid Barafu Upper Camp har mycket större chans att ta sig hela vägen till toppen. Det är bara 200 meter högre upp än den ”officiella” campen men det är den absolut tuffaste biten. Att påbörja den mitt i natten har knäckt många starka vandrare tidigare. Därför rekommenderar vi en lite längre vandring dag 6 för att slippa den värsta delen dag 7 (som kommer att vara nog så tuff ändå). Dagens vandring är tar ca 5-6 timmar. Ni börjar tidigt på morgonen för att se till att vara uppe på Barafu Upper Camp tidig eftermiddag så att ni får tillräcklig tid för återhämtning innan toppbestigningen. En tidig middag serveras samtidigt som ni får breifing inför morgondagen. Efter det är det bäst att försöka sova några timmar innan det är dags för uppstigning igen runt midnatt.

Boende: Barafu Camp
Måltider: Helpension

Dag 8: Hela vägen upp till Uhuru Peak

Vid midnatt blir ni väckta med te och kex. Nu börjar den sista bestigningen hela vägen upp till Uhuru Peak, 5895 möh.
Från base camp tar det ca 5 timmar till Stella Point och därefter ytterligare 1,5 timme till toppen. Ni bör vara uppe precis före soluppgången. Ni klarade det! Det kommer att vara magiskt, men jobbigt, men mest magiskt, det kan vi lova!
Det är kallt på toppen så efter kramar, hurrarop och fotografering måste ni påbörja promenaden ner till base camp igen. Där väntar lite vila och mat innan ni fortsätter nedåt till High Camp/Mweka Camp vilket tar ytterligare 2-3 timmar.

Boende: Mweka Camp
Måltider: Helpension

Dag 9: Tillbaka till civilisationen i Moshi

Efter er stora bedrift och slit så får ni idag en välförtjänt sovmorgon. Det tar endast ca 2-3 timmar till Mweka Gate där ni blir upphämtade och körda till Ameg Lodge för en välförtjänt dusch och en mjuk säng.

Boende: Ameg Lodge
Måltider: Frukost

Dag 10: Hemresa eller vidare på nya äventyr…

Transfer till flygplatsen för hemresa/ eller så börjar nya äventyr med safari eller sol och bad på Zanzibar.

Måltider: Frukost

Pris per person:

2 personer: 33 500 kr/person

4-6 personer: 27 000 kr/person

Vad som ingår:

 • Transfer från/till Kilimanjaro International Airport
 • Boende i  dubbelrum på Ameg Lodge 1 natt före vandringen och 1 natt efter
 • Transfer till/från Kilimanjaro Nationalpark/Moshi
 • Privata guider, kock och bärare dag 2-7
 • All utrustning för camping på berget
 • Alla parkavgifter och tillstånd som krävs
 • Rescue Fee
 • Måltider enligt program

Vad som tillkommer:

 • Internationella flygbiljetter
 • Visum (50usd/person)
 • Måltider första och sista dagen samt dryck
 • Dricks: ca 300-450 usd/person till personalen under Kilimanjaroklättringen (dricksen går till guide, hjälpguide, kock och bärare)

Beräknat på dollarkurs: 10,9

1 person är intresserad av att hitta resesällskap på denna resan i januari-februari 2024. Kontakta oss för mer information!

2 personer är intresserade av att hitta resesällskap i juni-juli. Kontakta oss för mer information!

Jag finns här för att svara på dina frågor!

Madelene Segelöv

Välkommen du också!

Boka en oförglömlig resa med oss!

Kenya

Tanzania

Uganda

Kilimanjaro

Sydafrika

Namibia

botswana

Paradisöar