/*ÅL*/ Nyheter om safari och resor till Afrika * Afrikaresor

Flygolycka 15 nov 2017

Ett Coastal Air plan störtade i norra Tanzania och alla ombord dog. Fruktansvärt tragiskt.  Behöver ni vara rädda? Säkrast är förstås att sitta hemma och titta på TV eller bara sitta still. Men vill man uppleva något och resa så är biltrafiken det farligaste överallt i världen inkl Sverige. Coastal Air är ett mycket mycket säkert bolag. De har hundratals plan uppe i luften samtidigt – över hela Östafrika. Oss veterligen är detta den första dödsolycka de haft under alla 25 år de existerat. Så dont worry!!

I skrivande stund vet vi inte orsaken till olyckan.

 

Kenya problem

Lite turbulens fortfarande eftersom valet skall göras om. Det är helt lugnt i de områden vi rör oss i men kontrollera vad UD säger innan ni åker,

Ny rutt 2017

SERENGETI & NGORONGORO

Norra Tanzania har de mest välkända nationalparkerna i världen. Avstånden är stora och i och med att vi bott i området vid Victoriasjön kan vi erbjuda en nyare och bättre rutt. Den går från städerna Arusha (där all annan safari utgår ifrån och avslutas i) till Mwanza (vid vackra Victoriasjön) för att därifrån flyga till Zanzibar för bad eller Dar för hemresa. Safarin går alltså genom Ngorongoro och till mitten av  Serengeti som brukligt är men i stället för att vända och åka den långa vägen tillbaks fortsätter man längre in i Serengeti genom den viltrika Västra Korridoren som pga avstånden har mkt färre turister  i Serengeti  till staden Mwanza i stället. I Västra Korridoren rinner två floder så artrikedomen är stor. Rutten har flera fördelar mot det konventionella så de kronor mer den kostar är väl avvägda – mycket mer värde för pengarna.

Nytt År 2017

Våra Jul&Nyårs resande var ovanligt många under jul/nyår 2016/17. Och med facit som visar att allmänna resandet har gått ned sedan 2014 är det ännu mer positivt. Vi fick dessutom flera värmande feedback – se detta. Något som för oss är viktigt för att vi skall orka engagera oss på det vis vi gjort alltsedan starten år 1999.

(Att resandet gick ned 2015 berodde på Ebola-drevet i massmedia. Det hjälper tyvärr inte att vi förklarar att Afrika är världens näst största världsdel, att Afrikas gränser stängdes helt till det smittade området och att det är närmare till Malmö från det området än till “våra” länder i Afrika!   2016 påverkades förstås av banditgänget IS handlingar. Deras handlingar utförs i och nära Europa och inte i våra länder i Afrika så det är utan överdrift säkrare att åka till t ex Östafrika och Namibia än vara kvar i Europa. Afrika är INTE ett litet land söder om Italien som tyvärr massmedia låter påskina utan som sagt världens näst största världsdel där enbart de tre största länderna är lika stort som Europa.)

Intresset för att resa till Afrika under 2017 ser ut att öka. Många familjer har redan bestämt sig att åka under höstlov eller jul/nyår. Något de inte kommer att ångra – det kan vi efter 15 års feedback från familjer som åkt garantera.

Nytt för Afrikaresor är att vi efter ett decennium öppnar upp Kenya igen. Enl vår policy dock inte förrän vi noga kvalitetssäkrat boendena. Detta gör vi i mars då lågsäsongen startar så smått. Rapport kommer…

En unikare resa startar 1 dec med Anders Åkerlund till Namibia där vi börjar med två nätter hos vår vän bonden Thomas och upplever Namibia inifrån. Både eland, oryx, viltsvin m fl betar bland hans biffkor vilket förstås inte är fel heller… Med Anders som ciceron får ni en inre resa också med mycket skratt och tid för kontemplation – gärna förstås under det Namibiska måstet dvs en SUNDOWNER.

Nyheter från Afrika och Tanzania 2016-12-15

SELOUS G.R. besöktes. Kvaliten har rent allmänt inte gått ned på vilt safarin i detta stora naturvårdsområde. Dvs båtsafari och safari från öppna jeepar ger mycket upplevelser och mycket djur inkl lejon, giraff, zebra, vårtsvin, mungo, kudu, buchbock, elefant, buffel mm mm . Tyvärr har dock kvaliten på Walking Safari försämrats sedan vi testade den för 8 år sedan. Man gick i rätt stor grupp. Parkförvaltningen sköter detta så det är svårt att styra. Vi får se vad vi kan göra åt situationen. Vid bokning på Rufiji River Camp är Walking safari suverän liksom på Mbeya Camp. De är 4 – 5 stjärnig och kostar någon tusenlapp till.
I utkanten av Selous märktes nedgången av elefanter pga tjuvskjutning. Detta är nu äntligen omhändertaget på alla sätt av parkförvaltning och WWF m fl. De 15 000 elefanter som återstår kommer sannolikt att öka.
elefanunge150x100
ZANZIBAR
Nya hotell godkändes som prisvärda medan “gamla” säkra hotell tragiskt nog inte kan rekommenderas längre. Till det senare hör Sun&SeaView. Nya managern har stuckit och det ligger nu för försäljning. Räkna med ca 2 mille om nu ngn är intresserad – man måste bo där för att det hela skall fungera.

KILIMANJARO
Vår huvudguide för klättring (eg vandring) på Kilimanjaro är fortfarande på hugget och en av de bästa guiderna för Uhuru Peak. Pga honom och avsaknad av mellanhänder kan vi hålla mkt bra priser. Många ifrågasätter kostnaden och googlar runt för att det borde ju finnas ngn som fixar det för mycket lägre kostnad men det är en stor apparat där bara parkfee och camping fee är mer än 700 usd. Sedan måste du ha bärare, kock, guide, hjälpguide och parkavgifter för dessa, mat, dryck, kök, campingutrustning…. Det hela är som en safari utförd på gamla kolonialtiden med massor av tjänstefolk ss bärare, servitör, kock, guide, hjälpguide m fl.

2016-05-30  Det dramatiska Namibia. En safari med en geolog som ciceron.

Nu har vi vår nyaste resa till Nambia färdigplanerad, en resa i “geologins förtecken” med svensk färdledare, Erik Jonsson, statsgeolog och adj professor vid Uppsala universitet, febr 2018. Den här resan vet vi blir mycket intressant. Namibia har ju inte bara en fantastiskt spännande natur, alla djur, gammal kultur utan också en mycket intressant geologisk historia. Erik kommer att svara på alla frågor under resan. Den kommer i stort att följa den “klassiska Namibia” som finns på vår hemsida men med fokus på de “fotspår” mark och sten kan ge. En upptäcktsresa för den nyfikne som älskar natur i allmänhet.

2016-02-15 Namibia – vackert och fascinerande.

Namibia – härligt land med fascinerande natur. Vi har just återvänt efter en resa på 400 mil genom detta vackra landskap.  Campingar,  hotell, lodger, guesthouse – allt håller en jämn och hög standard. Mat och dryck ges högsta betyg – och till vilket pris sedan!!! JUST NU MYCKET PRISVÄRT pga fördelaktig valutakurs för oss.  Gillar man ostron så äter ni här världens absolut finaste. Namibias ostron växer lika mycket på 8 månader som de gör på 3 år på andra ställen i världen. Här finns rena, kalla och näringsrika vatten som ger ostronen den allra finaste kvalitén.

Fish River Canyon (världens näst största) var oerhört imponerande, Kgalagadi Transfontier Park bjöd på underbara djurupplevelser med massor av kattdjur, vildhästarna imponerade, Kalahariöknen värmde, Sossusvleis vackra röda dyner var roliga att springa utför, båtutflykterna i Swakopmund var härliga…. och alla restauranger med härliga och stora maträtter (hur kan man äta så stora portioner!!)

Tack Liselott och Henric som följde oss under denna kvalitetssäkringsresa – ni hjälpte oss med att utvärdera resrutter och gav oss många fina skratt och minnen!

KalaghadiLejon285x160                                         CanyonLodge285x160

13 lejon bredvid vägen i Kgalagadi Transfontier Park                                              Hänförande utsikt vid “sundowner”, vi bor i bungalowen nedanför.

2015-12-09

Är just nu ute på en “kvalitetssäkringsresa”, har varit runt i Tanzania med angränsande öar i ett par veckor. Letar nu svalka på hotell Zanzibar Retreat på Zanzibar för att jobba vid datorn några timmar. Här är verkligen mysigt, Janne och Salome tar varmt hand om sina gäster – alla stormtrivs. Litet, familjärt, bästa läget på stranden, nära till snorkling/dykning på Mnemba – ja, de har verkligen ett toppenställe. Dessutom är maten jättegod! Matemwe där detta ligger är en mycket lugn strand dit inte så många “strandraggare” hittat ännu.

Vi har också varit på ett, för oss, nytt ställe: Fanjove Private Island – sådana här ställen tror man knappt existerar längre! En liten ö mitt i Songosongo-arkipelagen, 1000 x 300 meter stor, 6 rymliga bungalow, ingen annan bebyggelse på ön. Under juni-juli lägger sköldpaddor ägg utanför bungalowerna! …. detta är världsunikt idag. Andra öar där sköldpaddor häckar är obebodda och strängt skyddade. Här har personalen fått särskild utbildnig av myndigheterna och är mån om att skydda sina sköldpaddor. Man känner sig verkligen priviligerad över att ha möjligheten att få bo här. Snorkling och dykning sker dessutom direkt utanför ön, man behöver inte ens ta båten.

Under resan har vi dessutom upplevt ännu ett unikum, undervattensrummet på Manta Lodge på Pemba. Matt och Carina bjöd oss på en överraskning när vi kom dit och skjutsade ut oss för ett dygn i detta fantastiska rum. Rummet sitter fast på en “flotte” och består av tre våningar (som man alla kan sova på om man så önskar), längst upp kan man njuta av stjärnorna på natten (eller använda som hopptorn på dagen) mellanvåningen har en fantastiskt stor “myssoffa” i skugga (som behövs under dagen) och fyra meter ner under ytan ett rum med  glasväggar, härlig belysning, fin dubbelsäng och omgiven av revets alla färg-glada fiskar dygnet runt!!! Seafood-middag och frukost kommer ut med båt och tillsammans med champagne och snacks lider man ingen nöd kan vi lova. Måste upplevas! Manta Lodge är annars som alltid mycket prisvärt, vi brukar ange det som fyrstjärnigt med femstjärnig service. Mycket bra och lättillgänglig snorkling/dykning.

Efter masor av besök, och koll av eventuella nya hotell att lägga till i våra val, så mellanlandade vi naturligvis också hos Anders och Carina på Al Hapa Beach Bungalow , de kan verkligen skryta med att ha ett mycket trevligt och välskött litet hotell. Standarden är enkel men ack så trivsamt, bästa läget på stranden i Jambiani, lugnt och fridfullt och ändå nära till att upptäcka andra ställen i närheten. De har dessutom mycket bra mat till verkligt rimliga priser!

 

Fanjove                     revfisk 150x84                        AlHapa 150x84                     WalkingSafariSelous 150x84

Fanjove, kyld dryck väntar vid ankomst      Rolig revfisk i undervattensrummet                   Utsikt från Al Hapa                                  Spännande walkingafari i Selous

 

2015-09-28

Då var det dax för TUR att flytta till Stockholm! Vi presenterar resor och ger förslag till alla vetgiriga besökare – KUL. Alltid lika roligt att möta våra kunder “öga mot öga” när vi annars bara “pratar” via mail. Både gamla kunder och kunder som var på väg ut kom och hälsade på oss.

TUR STOCKHOLM 2015

2015-03-31

Då har vi åter varit med på  TUR-mässan i Göteborg. Vi hade några verkligt trevliga dagar med besök av gamla kunder och massor av frågor och rådgivning till förhoppningsvis nya kunder. Tack Agnes för fantastiskt fin hjälp under dessa dagar! Scott-skolan i Orsa har unde flera år förmedlat otroligt fina elever som verkligen hjälpt oss under dessa dagar.  Det är så roligt att träffa våra kunder öga-mot-öga som komplement till all mailkonversation som annars är vårt vanligaste sätt att träffa kunder. Vi får förhoppningsvis också tillfälle till detta på den nya resmässan i Stockholm i september.

 

massan2015 600 bred

 

2014-11-10 Rekognoseringstur i Nambia

Just nu på rekognoseringstur i nordöstra Namibia. Har fått uppleva både geparder på nära håll likväl som nationalparkernas alla djur under några intensiva dygn på genomresa för att kolla hotell. Efter några dagars camping i ett mycket avlägset Kaudum nationalpark vilar vi nu ut ett par dagar vid Okavangoflodens början.

Sanfolkens besöksby var mycket sevärt. Ibland blir man förvånad när man förväntar sig en riktig “turistfälla” och får uppleva något vackert och mycket proffsigt.  Ursprungsbefolkningen visar här med stolthet och gästvänlighet sina gamla traditioner.

SanfolkPilbagNov14

 

2014-04-14 Vår, regnperiod och höst samtidigt

Trots fågelkvitter och skir grönska här i i norden är det en hel del som planerar semestern inför höst och vinter så vi har ingen semester utan svarar på frågor och hjälper till som vanligt.

Vår är det här hemma men i Östafrika är det den stora regnperioden “Masika”. Regnen har dock kommit ojämt som alltid trots utlovad El Ninjo år (googla detta). Vid Victoiriasjön räcker inte regnen till för att få bra skördar så vi hoppas det blir mer regn där – om ngn vecka inleds torraste perioden så det brådskar.

I Sydafrika och Namibia är det höst vilket innebär svalare väder – men temperaturen på dagarna är ändå högsommarväder för oss.

Det är lågsäsong och många lodger och camp-er stänger för renovering. utbildning av personalen och förstås välbehövlig semster. De få som åker på safari denna tid har förstås parkerna “för sig själva” och det är ändå inga problem att hitta bra logi för oss.

 

2014-03-23 TURMÄSSAN 2014

TUR-2014  t

TACK ANNA, EMMA OCH SABINA!!

Vilka härliga tjejer vi haft hjälp av på TUR-mässan i Göteborg 20-23 mars. De kom farande ända från Scott-skolan i Orsa för att bistå oss under mäss-dagarna. Många resenärer har fått fin information av dessa glada tjejer.

Tack också till alla “gamla” resenärer som tittat förbi med fin återkoppling kring era rese-upplevelser.

 

2014-02-25  UGANDA ?

Efter diskussion har vi beslutat att INTE lägga ner Uganda.

Trots att Ugandas president skrivit under lagförslag på att kriminalisera homosexuella så har vi tagit beslut att INTE lägga ner Uganda som resmål.

Att vägra resa dit drabbar alla de som jobbar med turism i byar , städer och nationalparker. Allt från managers, städare, guider, kockar, bilreparatörer, däckfirmor, bärare ….. De har familj att försörja. Det drabbar också våra kunder: Att åka till Uganda är en mycket positiv upplevelse då landet och folket är vackert och leende.

Att de har en religiös ledare som förvridit huvudet på deras president är oerhört tragiskt och illa men det får politiker hantera och vi alla på annat sätt än att vägra åka dit.

Vi rekommenderar alltså fortfarande Uganda som resmål , inte av egoistiska skäl för Uganda är mycket småskaligt i vår verksamhet.  Folket är generellt sett mycket upplysta och positiva – inte minst våra kolleger i Kampala som vi alltid får kredit för pga deras “wellcare”.

Detta är vår uppfattning och vårat beslut men återkom gärna med vad ni, kära hemsidebesökare tycker : info@afrikaresor.se

2014-01-29

Vi hade en fin rekognoseringstur efter vår trevliga vistelse i Kampala och bröllopet mellan Tony och Anna. Det blev en ny “förälskelse” i en för oss outforskad nationalpark igen – det finns fortfarande efter 15 år i Tanzania så mycket för oss att upptäcka!!

Efter en tur över Viktoriasjön flyg vi till Katavi Nationalpark. Här var vi de enda gästerna de två första nätterna (i en nationalpark på över 4000 kv.km!!). Trots att parken haft en del regn och därmed var väldigt grön (djuren är då mer utspridda) så var det väldigt lätt att se massor av olika arter. 80 % av Tanzanias alla flodhästar finns här!

Katavi N.P. har lika många besökare PER ÅR som Serengeti har PER DAG och upplevelsen av att vistas i något orört är överväldigande. En morgon kom en “hemtam” elefant ca 5 meter från frukostbordet för att beta, han brukar komma så ofta att man gett honom namnet Fred. Tro dock inte att han inte är vild – se till att få escort till ditt mysiga rymliga tent.

Efter flera veckors kringflackande med kvalitetsäkring av hotell i både Uganda, Tanzania med Dar Es Salaam, kusten och på Zanzibar så kände vi oss denna gång väldigt nöjda. Flera nya bekantskaper blev resultatet. De ligger nu på vår hemsida och som innehåll i våra färdiga paket.

ElefantFred 156x104

 

2013-11-30

Vi sitter just nu i ett varmt och pulserande Kampala i Uganda. Eftersom vår tour operator Tony gifter sig så passar vi på att göra en av våra kvalitetssäkringsresor.

Det har blivit en hel del besök på olika hotell och dessutom ett besökpå “The top of the world”. En bergstopp som bjuder på en makalös utsikt där man kan se inte mindre än tre av de sju kratersjöarna i området söder om Fort Portal. VÄLDIGT VACKERT!

Tony och Anna (från Rättvik/Falun) hade idag en fin vigsel i Namirembe katedralen som ligger på en av bergstopparna i centrala Kampala. En fin ceremoni som de nu  får ha som vackert minne

TonyAnna

24 mars

Fyra jätteintensiva dagar på TUR-mässan i Göteborg!

Tack Sofie och Linus (två studenter från turismutbildningen i Orsa) för all fin hjälp ni bidrog med under mässdagarna! Vi var verkligen glada för att ni fanns med oss.

Intresset för de jul-resor vi hade mäss-priser på var stort och ni lärde er snabbt att svara på frågor. Fantastiskt duktigt!

För oss är det alltid lika trevligt att komma ut och träffa våra kunder”öga mot öga”, de allra flesta har vi bara mailkontakt med och några ringer så klart. Roligt är också att så många som åkt med oss tidigare kommer in och tackar för en trevlig resa, TACK,VI UPPSKATTAR DE VERKLIGEN!

 

17 mars 2013

Tillbaka i vardagen igen efter tre veckors rekognoseringstur i Namibia. Här finns verkligen mycket att uppleva, fantastiskt varierande natur med dramatiska landskapsscenerie. Landskapet kan under bara en dags resa variera så mycket att man häpnar.

Över lag är standarden på vägar, boende, mat och service mycket hög. Att hålla 100 km/timmer på stora fina grusvägar är inget problem! Eftersom avstånden är otroligt stora och trafiken väldigt liten (vi kunde åka en halv dag och bara möta en bil många av dagarna) så är man tacksam för de fina vägarna

Det har blivit väldigt många hotell som vi kollat under vår resa, det gäller att fota och göra anteckningar annars blir man alldeles snurrig. Men med en fantastistk ledsagare så går allt smidigt och man får också hjälp med att hålla allt i minnet.

Under våren kommer vi att lägga in flera turer i Namibia, i skrivande stund finns en tur. Den turen är å andra sidan vad man behöver vid sitt första besök i detta vackra land.

24 jan 2013

Under första veckorna i januari var jag (Monica) med en av våra svenska reseledare i Uganda, Per Lindberg. Per har ett fantastiskt kunnande vad gäller djur och natur (både i Sverige och Afrika) och är dessutom en hängiven fotograf.  Mitt syfte var att få tillfälle att besöka gorillorna som jag tidigare inte gjort. Detta blev två fantastiskt trevliga veckor med en otroligt glad och lättsam grupp.

.

Tack Per-Olov, Marianne, Lise-Lotte, Henric, Sven, Andreas, Per, Elin, Linda och Per L för att jag fick hänga med er!

.

Det var som alltid långa resor på skumpiga vägar, väntan på mat, damm, fantastiska djurupplevelser, möten med människor, spännande djurmöten, dans, trummor, bad i pool, svettiga vandringar i en HÄRLIG BLANDNING TILLSAMMANS MED MYCKET SKRATT OCH ROLIGA BERÄTTELSER.

.

BusharaDans519x346  dåliga vägar 519x346  BåtNäraElefant519x346 PapayaPaus519x346

Dansglädje med barn på Bushara Island      Dåliga vägar tvingar oss att gå.          Nära möte med elefant från båt.             Papaya-paus vid vägkanten.

Under nästa år planerar vi eventuellt en resa med vår djurkunnige ciceron i några av de södra parkerna i Tanzania. Eftersom anmälningar redan finns till ytterligare en resa i Uganda så får vi försöka innefatta även detta för Per.

.

1 november 2012

Under en hel månad har Tony, vår medhjälpare i Uganda, varit på besök i Sverige. Tony är en härlig medarbetare med stor nyfikenhet på att möta nya människor och kulturer. Vi har samarbetat i många år och har fått så mycket positiv återkoppling på hur väl Tony har tagit hand om våra gäster.

Det är alltid lika roligt när han kommer hit till Sverige för att ta del av våra traditioner. Den här gången fick han för första gången se snö – oj, vad han uppskattade den! Han njöt av hur vackert det blev – men tyvärr blev det alltför kallt för att uppskattas till fullo.

En dag följde Tony med Åke ut på älgjakt och lyckades också få se både en och två älgar. Det var mer spännande än alla lejon i Afrika tyckte han! Det kan ju bero på att de är mer “vardagsmat” för honom.

Sista kvällen blev det också tillfälle att se en riktig ishockeymatch (Leksand-Almtuna 3-1) och då blev det verkligen tusen frågor. Jämförelsen med fotboll (som är riktigt stort i Östafrika) var intressant.

Vi har haft möjlighet att planera några nya resmål (som så småningom kommer på hemsidan) och “slipat” på förbättringar på våra turer.

Tack för en trevlig månad Tony!

20 oktober

Full gång igen efter en regnig sommar och ytterligare en rekognoseringstur till Tanzania i september.

Det blev en koll av några hotell i Dar Es Salaams centrum, längs kusten söder och norr om staden och ute på Zanzibar. Ett nytt smultronställe vid fastlandskusten strax söder om Bagamoyo kommer vi att lägga till på hemsidan: Bomani Beach Bungalow. Ett mysigt litet hotell med åtta rum (varav sex bungalow med seaview) direkt på stranden i en fiskeby. I det här området finns inga andra hotell, kontakten med fiskebyn är väldigt bra och man ordnar gärna guidade turer med allsköns innehåll (medicinman, tvåltillverkning, skolbesök, sjukstuga, kommunkontor, musikunderhållning mm mm).

På Zanibar hittade vi ytterligare ett prisvärt alternativ med både A/C och pool i ett väldigt lugnt område där endast några enstaka små guesthouses finns i närområdet. Palm Beach Inn ligger i byn Bwejuu på östkusten. Det finns 15 rum i olika storlek, både familjerum och stora suiter direkt bredvid poolen. Från restaurangen kan man njuta av god mat och sitta och se ut över Indiska Oceanens svalkande vågor.

Det är verkligen kul när man på samma resa kan hitta två så bra hotell att lägga till i vår hotellista. Vi kunde som vanligt konstatera att det är många hotell som lovar mycket med sina fina hemsidor och har svårt att nå upp till det i verkligheten!

10 maj – planering av nya turer

Nu är det för oss en något lugnare period eftersom vi inte har många resenärer ute under maj. En kombination av att många svenskar vill uppleva den egna våren + en del hotell har säsongs/underhållstängt + vissa områden har regnperiod vilket gör att en del vägar är dåliga.

Det har varit en hektisk tid med bokningar inför jul- och nyår. Nu börjar det mesta bli fullbokat. Vi lyckas dock hitta ströplatser här och där.  Vi har fortfarande NÅGRA PLATSER KVAR på en JUL- och NYÅRSRESA till Selous och Zanzibar som vi hade som erbjudande på mässan i Göteborg (till OSLAGBART PRIS)  Även juli, som är sydeuropeernas stora resemånad, börjar bli väldigt bokat i parkerna.

Vi tar tillfället i akt och planerar nya turer. Just nu “filar” Åke på några safari-rundturer med inrikesflyg där man når parker som annars tar lång tid i anspråk att besöka med bil. Vi kommer att kunna erbjuda några verkligt PRISVÄRDA paket eftersom vi har bra kontakter i området.

Mellan varven får även vi försöka att njuta av den långdragna våren, härligt med alla blommor och blad som slår ut!      kolibri 150x100

 

###########################################################

25 mars – Två mässor genomförda – Vildmarksmässan i Älvsjö och TURmässan i Göteborg.

Det blev en ny erfarenhet för oss att delta på ett par mässor och visa våra resor. Många besökte vår monter och vi fick dela ut massor av resebeskrivningar. Vi passade bl a på att ha mässpriser på resor till två av södra Tanzanias parker. De “doftkuddar” vi hade fått tillverkade vid vårt besök på Zanzibar blev väldigt eftertraktade. Många blev glad för att få de fina handgjorda flätverken fyllda med nejlikor!

Tack Per för att du ställde upp och höll föredrag i Vildmarkscafeét. Dina fina bilder och berättelser från Uganda lockade flera att bli intresserad av din resa i oktober-nobvember.

Tack Frida och Daniel för att ni hjälpte oss med uppställning och bemanning de första dagarna, innan vi hann hem från vår Tanzania-tur.

Tack Anders för att du åkte ända till Göteborg för att under helgen stå och berätta om dina fantastiska äventyr i Uganda och Tanzania. Du hade en ring av människor omkring dig hela dagarna!

Tack Linnéa och Rasmus för att ni servade med lunch-avlösning och fantastisk middagsmat under mässdagarna i Göteborg.

MassaGoteborg150x100

###############################################

9 mars – Årlig rekognoseringstur avslutad.

Vi har nu återvänt efter mer än 5 veckors rundresa i Tanzania. Den här gången koncentrerade vi oss mestadels på öarna och södra delarna av landet.

Det är som alltid när man reser runt och “har kontoret på fickan” lite oroligt om man är nåbar överallt. Som tur är så är tillgänglighet till internet och mobilkommunikationen utmärkt på de flesta ställen. När vi har varit utanför dessa områden så har Frida hjälpt till. (Hon är annars studie- och barnledig för tillfället).

Monica fick en ny nationalpark som favorit – RUAHA NATIONALPARK – den bjöd på sin allra finaste sida. En del regn hade kommit så hela parken grönskade och överallt var marken täckt av blommor, HÄNFÖRANDE VACKERT! Djur finns det som alltid gott om och vi blev denna gången hedrade av att få se 12 stycken hunting dogs. Under hela förra året lyckades inte rangerna se mer än tre djur vid ett tillfälle!

vildhund150x99

Vi lyckades till och med få se en alldeles nyfödd elefantunge som tog sina allra första steg!

På den här resan hann vi kvalitetssäkra hotell och diverse utflykter/transporter i Arusha, Pangani, Pemba, Zanzibar, Mafia Island, Kilwa, Selous, Mikumi, Udzungwa och Ruaha nationalpark. Det var en svettig resa med mycket i-ochurpackning men vi är mycket nöjda. På Zanzibar stannade vi ett par dagar för att fira Annikas 60-årsdag.GRATTIS ANNIKA. Ett glas champagne kunde vi i alla fall bjuda på.

Annika60ar 150x
Annika hjälpte oss också med beställning och inköp av hanflätade “doft-kuddar” på Zanzibar. Dessa blev levererade i en säck, som vi sedan släpade med oss på vår rundresa. Säcken hade så stark doft att den inte gick att ha inne på våra olika hotellrum. Doft-kuddarna användes sedan som gåvor till de som besökte vår monter på Vildmarksmässan i Älvsjö och TURmässan i Göteborg.

Kilwa var en ny bekantskap för oss båda, en trevlig by/stad där man har möjlighet att se mycket av det “genuina” Tanzania. Här finns också ett Världsnaturarv att besöka : Kilwa Kisiwani Island, ruiner från 13-1500-talet då ön var en viktig befästning.

KilwaFiskebyn150x100