/*ÅL*/ Safari och big five på savann i Kenya. inkluderar Masai Mara med flera nationalparker

Stor lyxig Safari i Kenya

Pris från endast 18.900,- pp  för 5 stjärnig stor safari. Flyg tillkommer – kostar från 4500 pp.
Klicka här för intresseanmälan el frågor.

 Stor lyxig Safari i Kenya är inget sparat vad gäller kvalitén på er safari. Optimeringen ligger inte i lägsta kostnad per dag utan bästa boendena, möjligheten att komma riktigt nära Afrikas vilda djur och att få uppleva så många som möjligt av de vackra större däggdjuren inkl Big Five. Boendena är lyxiga, med perfekt läge och med mycket safarifeeling. På alla lodger hälsas ni t ex varmt välkomna med svalkande handduk och juice. Naturligtvis ingår helpension och all vatten ni behöver i både bil o på rummet. Inget är sparat åt slumpen på denna safari genom flera av Kenyas vildmarker. Parker och naturvårdsområden som kompletterar varandra på bästa sätt.

Passa på att åk till Kenya nu. Obs att priset på denna safari är så fördelaktig så att gå ner i klass på boendet för att få det hela billigare är helt förkastlig – det blir liten skillnad och därför mycket mindre värde för pengarna. Sopa Lodge är t ex 4 stjärnigt och billigare men de har sämre lägen genomgående i parkerna och prisskillnaden mot de 5 stjärniga  som ingår blir liten. För billigare safari i Kenya klicka här.

RESEBESKRIVNING Stor lyxig Safari i Kenya –  med femstjärnigt boende

Dag 1  NAIROBI

Ankomst efter 9:00 innebär övernattning i Nairobi. + 690  pp inkl pickup, 4  stjärnigt. Det måste vara enkelt att ta sig ut ur staden nästa morgon vilket avgör val av hotell.  Ni välkomnas till Afrika och Kenya av er guide (licensierade och välutbildad), får information om ert äventyr och tillfälle att ställa frågor. De som har tid erbjuds en utflykt till Karen Blixen museum & gourmet middag.

Dag 2 SAMBURU NATIONAL RESERV / SHABA CONSERVATION AREA

Ni blir hämtade på hotellet – eller vid flyget om ni landar före 9 på Nairobi Internationell Airport ”Kenyatta”. Resan ut ur staden är intressant. Staden är modern och har utvecklats mycket de senaste åren. På byggnader och stolpar sitter marabu storkar. Vacker färd över savann och genom byar tar dig till Shaba och Samburu <sambo’ro> National Reserv (ca 6 tim). Väl framme hälsar personalen er varmt välkomna med en uppfräschande drink av nypressad juice och en väldoftande handduk. Av Kenyas alla nationalparker är Samburu och Shaba vald inte bara för dess skönhet utan speciellt pga flera unika arter: främst den större och vackrare och i övrigt sällsynta  Grevys Zebra* samt den ännu mer sällsynta reticulated giraff* .  Parken hyser många fler unika arter inklusive gerenuk (”giraff gasell /twiga swala” på grund av sin långa hals), östafrikansk  oryx (el. beisa = stor antilop med vacker teckning och horn),  somalisk struts**. Samburu är också ett fågelparadis med en mängd fågelarter, inte minst rovfåglar. Pulsådern i områdetr är Ewaso Nyiro River som ni bor vid. På kvällen blir det att njuta av en god middag och senare skön säng. Ni somnar till vildmarkens alla ljud. Lodge med pool. Måltider: middag.

*Burchells Zebra utgör 95% av Afrikas zebra poplation, samma gäller Masaj giraff vad gäller giraffer. I Samburu finns de mer sällsynta subarterna. Båda är ståtligare med en mycket vacker teckning.
**Skiljer sig inte från den vanliga strutsen mer än under häckningsperioden då delar av kroppen blir blåaktig. Strutshanen som kan bli tre m hög och väga 150 kg tillhör inte the Big Five men är the real big Bird.

Mer info om Samburu: klicka här.

Dag 3  SHABA OCH SAMBURU N.R.

Hela dagen ägnas åt Samburu, Shaba och eventuellt också Buffalo Springs game reserv. (De ligger ihop och man passerar gränserna utan extra avgifter). Allt optimeras beroende på var djuren är. Leoparder ses ofta i skymningen. Hela regionen har en magiska skönhet. Att vid solnedgången se leopard starta sin nattliga jakt längs floden med palmernas siluetter mot den röda himlen är syner som sitter kvar. Helpension.

nät giraff samburu Kenya Samburu Zebra Kenya

Option: Samburu är namnet på regionen och har fått sitt namn av folkstammen i området. Samburu tribe är niloktisk dvs de är ”släkt” med masajerna, genetiskt men också språkligt men har utvecklat en avvikande, än färgstarkare och unik kultur. Vi kan besöka en Samburu Manyatta (by) för att se hur stammen lever i den stundtals hårda omgivningen med långvarig torka. Viss ”contribution” till byn är brukligt.

Dag 4: MOUNT KENYA, SCHIMPANSER och NOSHÖRNING

Ni hinner med lite viltsafari på vägen ut ur parken och åker åter söderut upp mot områdena vid Kenyas högsta berg. Små byar där man säljer mängder av grönsaker och frukt passeras och ju närmare Mount Kenya ni närmar er ju bördigare blir trakterna. Stora vetefält täcker de vackra kullarna.

Stopp görs för tidig picknick lunch på naturskönt ställe.

Vid Mount Kenya tar vi västerut 12 km till 5 stjärniga Ol Pejeta Conservancy  och Serena Tented Camp. Här bor vi i stora stugor av kraftig canvasduk. Maten är lyxig liksom service.

schimpanzee Kenya

Schimpansen Victoria – lite blyg vid tillfället

En stunds vila och sedan ägnas eftermiddagen åt området med schimpanser instiftat av Jane Goodall. (En av schimpanserna är döpt efter vår prinsessa Victoria som besökt området – se bild. (Hon var lite blyg vid foto tillfället)).

Efter schimpanserna åker vi runt på savannen för viltsafari. Området är litet i jämförelse med de stora parkerna men ändå stort och här finns alla Big Five. Efter att ha studerat djuren på savannen inkl både vit och svart noshörning besöker vi vår vän Fred en blind och äldre gentleman som gärna blir matad med sockerrör. Han är en svart noshörning (rättare spetsnoshörning) som är traktens maskot. Han hålls åtskild de andra noshörningarna pga sitt handikapp.

Option: Boende lika mysiga Tree Lodge i stället och vandring med beväpnad ranger i Mount Kenya.

Dag 5 LAKE NAKURU el. NAIWASHA National Park

Vi fortsätter efter frukost söderut mot Lake Nakuru National Park. Öster om oss ligger det stora Aberdare N.P. – ett stort skogsklätt bergsområde med biologisk mångfald och därför sparat för kommande generationer.

Efter 2 timmar åker vi åter ner i The Great Rift Valley. Den sprickdal som om några miljoner år kommer att ha delat Afrika i två delar.

Ni hinner fram till Nakuru Lion Hill (naturligtvis 5 stjärnigt) lagom för att checka in och sedan få lunch. Lake Nakuru är den mest kända av de vanligt förekommande sodasjöar som ligger utspridda i Rift Valley. Den hyser ofta enorma flockar av rosa ibis vilka skapar ett enastående färgskådespel. Efter viltsafari i parken under eftermiddagen återvänd vi till lägret för middag och övernattning. Helpension.

OBS: om koncentrationen av salter är låg minskar  de kräftdjur som lever i sodasjöarna – då kommer inte fåglarna vilket gör att vi väljer båttur på Lake Naiwasha i stället. Detta medför färre km att åka och därför bekvämare rutt.

 

oryx Kenya Elefant Kenya

Dag 6  MASAI MARA Game Reserv

Efter frukost styr vi färden till Kenya mest berömda viltreservat som är en förlängning av Serengeti dvs den enorma grässavann som mestadels ligger i Tanzania. Masai Mara utgör den norra mer bördiga delen av detta stora ekosystem som hyser miljontals gräsbetare och predatorer som lever på dem. Färden går halva tiden på den stora vägen mellan Nairobi och Uganda/Rwanda/Kongo innan den viker av söderut.

Masai Mara har alltid en större koncentration av däggdjur. Även under migrationen som sker normalt från nov – juni har reservatet mycket djur och alla arter pga att Masai Mara är bördigare än slätterna i söder. Här finns under årets alla månader alla Big Five och förstås antiloper, zebra, giraff, flodhäst, krokodil och en mängd fåglar. Lejonen har ofta svart man vilket gör dem ännu mer fotogenetiska.

Vi anländer till lägret för en sen lunch. Hela eftermiddagen ägnas sedan åt Masai Maras mångfald av djur och vackra natur. Serena Lodge 5 stjärnigt eller mysig Tented Camp. Helpension.

Dag 6 MASAI MARA G.R.

Hela dagen ägnas åt Masai Mara. Antalet fotomotiv är som alltid i parkerna i Östafrika hundratals och de flesta kommer hem med 1000 tals bilder, lyckliga att de är digitala idag och inte kostar i framkallning. Kompaktkamera duger gott men det krävs oftast telemöjligheter (motsv. 200 mm) om man skall visa bilder för andra och inte bara ha dem som minnen för en själv.

På eftermiddagen åker vi av turiststråken och besöker en  Masai  Boma  för att uppleva och lära oss av deras mycket speciella och världsberömda kultur.

Åter in i parken för fortsatt viltsafari där ni ser massor av djur och kanske någon riktigt äventyrlig jakt mellan predatorer och dess offer innan vi återvänder till lodgen för en härlig avskedsmiddag till savannen.  Helpension.

Option: Ballong Safari över savannen följt av en champagnefrukost. Pris ca 5000 pp – beror på dollarkursen.

Dag 7 NAIROBI och solen

Efter frukost och ett hjärtligt avsked av personalen på lodgen styr vi färden mot Nairobi dvs nordost genom Rift Valleys botten där zebror, apor och masaj-herdar ofta syns till.

 

Hemfärd eller sköna bad på en palmbeströdd badstrand eller utmaningar såsom klättring på Kilimanjaro.

Bad på Zanzibar el Mombasa – Options

De flesta väljer att fortsätta till Indiska Oceanens azurblåa vatten.