/*ÅL*/ Resor till Kenya, safari i Masai Mara, Masaj Mara, Amboseli, Tsavo

Våra safari i Kenya

Resor i Kenya som optimerats sedan 20 år. Ni väljer lyx safari eller budget. Kenya är stort så mer udda nationalparker når man säkrast med Flying Safari. Då är man också oberoende av andra och kan åka när man vill. I våra resor i Tanzania ingår bad på Zanzibar. I Kenya kan man välja Mombasa eller Zanzibar (eller andra öar i Indiska Oceanen) så där tillkommer bad om man vill avsluta med det. Pris gäller vid 4 personer el fler. Visst tillägg vid färre. Resorna går alla dagar året om. Flyg tillkommer.

Stora Kenya Äventyret

Finaste nationalparkerna i Kenya med noga valda mysboenden – absolut maxad safari feeling helt igenom. Avsluta enkelt med Mombasa eller Zanzibar som option.

 • Dag 1 – Viltsafari i Samburu och Shaba N.Reserv
 • Dag 2 – Samburu, Shaba & Buffalo Springs Reserve med  unika arter av giraff och zebra
 • Dag 3 – Schimpans och noshörning sanctuary vid snöiga Mount Kenyas fot
 • Dag 4 – Great Rift Valley och flodhästar i kratersjön Lake Naiwascha
 • Dag 5 – 7 Viltsafari i Masai Mara N.R. ”Big Five
 • Dag 8 – 14 Dag 8 flyg hem eller bad på  Zanzibar, Mombasa eller Seychellerna (option)
 • Extra dag – Miljoner rosa flamingos i soda sjön Lake Nakuru. Kan väljas till om fåglarna finns där – vilket de inte alltid gör

Pris 22.100 sek/pers , vid fyra resande (juni-oktober, 15 dec-5 jan  tillägg +5.800 sek/pers). Tillägg för egen bil/guide vid två resande är enbart 2.000 sek/pers (juni – okt, 15dec-5 jan +9.000 sek/pers).  Flyg från Sverige tillkommer.
Vi har ett par som gärna reser med fler i sällskap, startdag 4 mars 

Klicka här för intresseanmälan el frågor.

Safari i Kenya är inget sparat vad gäller kvalitén på er safari – oberoende av val av boendeklass. Optimeringen ligger inte i lägsta kostnad per dag utan bästa boendena, möjligheten att komma riktigt nära Afrikas vilda djur och att få uppleva så många som möjligt av de vackra större däggdjuren inkl Big Five. Boendena har alltid perfekt läge och mycket safarifeeling. Naturligtvis ingår helpension i parkerna och all vatten ni behöver i bilen. Inget är sparat åt slumpen på denna safari genom flera av Kenyas nationalparker och naturvårdsområden. Dessa kompletterar varandra på bästa sätt. Passa på att åk till Kenya nu.

BOENDE med safari feeling

Vi har noga testat och på sistone uppgraderat rutten med de bästa boendena. Efter lyckad förhandling med Serova fanns inte längre några alternativ. Ni får tack vare detta 5 stjärnigt och bästa läget i parkerna (inga onödiga transporter). Men främst för familjer finns ett billigare alternativ. Då varieras boende från enklare men bra till lite lyxigt – allt för att göra äventyret så mysigt som möjligt. (Vi har förlorat i konkurrens för vi varit för billiga. Tro inte att något är sämre. Allt är verkligen optimerat,)

För riktigt billigt boende men med högkvalitativ safari i Kenya klicka här.

NATIONALPARKER och RUTT

Länderna i världens näst största världsdel Afrika är stora och Kenya utgör inget undantag. Parkerna ligger dessutom utspridda över hela landet med stora avstånd emellan. Det gäller alltså att kombinera de mest besöksvärda som ligger inom rimligt avstånd ifrån varandra.

Masai Mara

behöver oftast ingen extra beskrivning då det tillsammans med Serengeti är det mest omtalade naturområdet i Afrika. I Masai Mara ”övervintrar” djuren  den svåra torkperioden i juni till oktober. De väntar sedan på regnen som kommer runt november och får gräset att gro på den stora Pale slätten i söder. Pga alla vattenhål och floder har Mara Mara alltid mycket djur så ”Masai Mara gör ingen besviken” gäller hela året.  De minst 200 lejon som finns i parken året om är nog det mest spekulativa men alla Big Five kan skådas i parken.

Lejonet Elsa – Born Free  / Shaba och Samburu Reserve

Denna prisbelönta bok och film spelades in här. Lejonet levde, födde sina lejonungar och dog i Meru N.P. några mil österut. Den parken är dock inte lika besöksvärd  idag som Samburu.

Området utgör gräns mellan Kenyas sydliga resp. nordliga biotop där den senare hyser mer torkresistenta arter.  Gravys zebra, oryx, nätgiraff och gerenuk är de mest spekulativa och vackra exempel på  dessa.

RESEBESKRIVNING Stora Kenya Äventyret

Dag 0  NAIROBI

Ankomst efter 9:00 innebär övernattning i Nairobi, +900 sek/pers inkl pickup, 4  stjärnigt. Det måste vara enkelt att ta sig ut ur staden nästa morgon vilket avgör val av hotell.  Ni välkomnas till Afrika och Kenya av er guide (licensierade och välutbildad), får information om ert äventyr och tillfälle att ställa frågor. De som har tid erbjuds, som extra tillval,  en utflykt till Karen Blixen museum & gourmet middag.

Dag 1 SAMBURU NATIONAL RESERV / SHABA CONSERVATION AREA

Ni blir hämtade på hotellet – eller vid flyget om ni landar före 9 på Nairobi Internationell Airport ”Kenyatta”. Resan ut ur staden är intressant. Staden är modern och har utvecklats mycket de senaste åren. På byggnader och stolpar sitter marabu storkar. Vacker färd över savann och genom byar tar dig till Shaba och Samburu National Reserv (ca 6 tim). Väl framme hälsar personalen er varmt välkomna med en svalkande drink av nypressad juice och en väldoftande handduk. Av Kenyas alla nationalparker är Samburu och Shaba vald inte bara för dess skönhet utan speciellt pga flera unika arter: främst den större och vackrare och i övrigt sällsynta  Grevys Zebra* samt den ännu mer sällsynta reticulated giraff* .  Parken hyser många fler unika arter inklusive gerenuk (”giraff gasell /twiga swala” på grund av sin långa hals), östafrikansk  oryx (el. beisa = stor antilop med vacker teckning och horn),  somalisk struts**. Samburu är också ett fågelparadis med en mängd fågelarter, inte minst rovfåglar. Pulsådern i området är Ewaso Nyiro River som ni bor vid. På kvällen blir det att njuta av en god middag och senare skön säng. Ni somnar till vildmarkens alla ljud. Lodge med pool. Måltider: middag.

*Burchells Zebra utgör 95% av Afrikas zebra poplation, samma gäller Masaj giraff vad gäller giraffer. I Samburu finns de mer sällsynta subarterna. Båda är ståtligare med en mycket vacker teckning.
**Skiljer sig inte från den vanliga strutsen mer än under häckningsperioden då delar av kroppen blir blåaktig. Strutshanen som kan bli tre m hög och väga 150 kg tillhör inte the Big Five men är the real big Bird.

Mer info om Samburu: klicka här.

Dag 2  SHABA OCH SAMBURU N.R.

Hela dagen ägnas åt Samburu, Shaba och eventuellt också Buffalo Springs game reserv. (De ligger ihop och man passerar gränserna utan extra avgifter). Allt optimeras beroende på var djuren är. Leoparder ses ofta i skymningen. Hela regionen har en magiska skönhet. Att vid solnedgången se leopard starta sin nattliga jakt längs floden med palmernas siluetter mot den röda himlen är syner som sitter kvar. Helpension.

nät giraff samburu Kenya Samburu Zebra Kenya
Nätgiraff med sin vackra teckning, gravys zebra samt den vanligare burchells zebra.

Option: Samburu är namnet på regionen och har fått sitt namn av folkstammen i området. Samburu tribe är niloktisk dvs de är ”släkt” med masajerna, genetiskt och språkligt men har utvecklat en avvikande, än färgstarkare och unik kultur. Vi kan besöka en Samburu Manyatta (by) för att se hur stammen lever i den stundtals hårda omgivningen med långvarig torka. Viss ”contribution” till byn är brukligt.

Dag 3: MOUNT KENYA, SCHIMPANSER och NOSHÖRNING

Ni hinner med lite viltsafari på vägen ut ur parken och åker åter söderut upp mot områdena vid Kenyas högsta berg. Små byar där man säljer mängder av grönsaker och frukt passeras och ju närmare Mount Kenya ni närmar er ju bördigare blir trakterna. Stora vetefält täcker de vackra kullarna.

Stopp görs för tidig picknick lunch på naturskönt ställe.

Vid Mount Kenya tar vi västerut 12 km till 5 stjärniga Ol Pejeta Conservancy  och Serena Sweetwater Lodge. Här bor vi i stora stugor av kraftig canvasduk. Maten är lyxig liksom service. Helpension.

En stunds vila och sedan ägnas eftermiddagen åt området med schimpanser instiftat av Jane Goodall. (En av schimpanserna är döpt efter vår prinsessa Victoria som besökte området nyligen – se bild.

Efter schimpanserna åker vi runt på savannen för viltsafari. Området är litet i jämförelse med de stora parkerna men ändå stort och här finns alla Big Five. Efter att ha studerat djuren på savannen inkl både vit och svart noshörning besöker vi vår vän Fred en blind och äldre gentleman som gärna blir matad med sockerrör. Han är en svart noshörning (rättare spetsnoshörning) som är traktens maskot. Han hålls åtskild de andra noshörningarna pga sitt handikapp. Serena Sweetwater Lodge, helpension.

Option: Boende lika mysiga Tree Lodge i stället och vandring med beväpnad ranger i Mount Kenya.

Dag 4 LAKE NAKURU el. NAIWASHA National Park

Vi fortsätter efter frukost söderut mot Lake Nakuru National Park. Öster om oss ligger det stora Aberdare N.P. – ett stort skogsklätt bergsområde med biologisk mångfald och därför sparat för kommande generationer.

Efter 2 timmar åker vi åter ner i The Great Rift Valley. Den sprickdal som om några miljoner år kommer att ha delat Afrika i två delar.

Ni hinner fram till Nakuru Lion Hill (naturligtvis 5 stjärnigt) lagom för att checka in och sedan få lunch. Lake Nakuru är den mest kända av de vanligt förekommande sodasjöar som ligger utspridda i Rift Valley. Den hyser ofta enorma flockar av rosa ibis vilka skapar ett enastående färgskådespel. Efter viltsafari i parken under eftermiddagen återvänd vi till lägret för middag och övernattning. Helpension.

OBS: om koncentrationen av salter är låg minskar  de kräftdjur som lever i sodasjöarna – då kommer inte fåglarna vilket gör att vi väljer båttur på Lake Naivasha i stället. Detta medför färre km att åka och därför bekvämare rutt.

 

oryx Kenya Elefant Kenya

Dag 5  MASAI MARA Game Reserv

Efter frukost styr vi färden till Kenya mest berömda viltreservat som är en förlängning av Serengeti dvs den enorma grässavann som mestadels ligger i Tanzania. Masai Mara utgör den norra mer bördiga delen av detta stora ekosystem som hyser miljontals gräsbetare och predatorer som lever på dem. Färden går halva tiden på den stora vägen mellan Nairobi och Uganda/Rwanda/Kongo innan den viker av söderut.

Masai Mara har alltid en större koncentration av däggdjur. Även under migrationen som sker normalt från nov – juni har reservatet mycket djur och alla arter pga att Masai Mara är bördigare än slätterna i söder. Här finns under årets alla månader alla Big Five och förstås antiloper, zebra, giraff, flodhäst, krokodil och en mängd fåglar. Lejonen har ofta svart man vilket gör dem ännu mer fotogenetiska.

Vi anländer till lägret för en sen lunch. Hela eftermiddagen ägnas sedan åt Masai Maras mångfald av djur och vackra natur. Serena Lodge 5 stjärnigt eller mysig Tented Camp. Helpension.

Dag 6 MASAI MARA 

Hela dagen ägnas åt Masai Mara. Antalet fotomotiv är som alltid i parkerna i Östafrika hundratals och de flesta kommer hem med 1000 tals bilder, lyckliga att de är digitala idag och inte kostar i framkallning. Kompaktkamera duger gott men det krävs oftast telemöjligheter (motsv. 200 mm) om man skall visa bilder för andra och inte bara ha dem som minnen för en själv.  Helpension.

Option: Ballong Safari över savannen följt av en champagnefrukost. Pris ca 5500 sek/pers – beror på dollarkursen.

Dag 7 NAIROBI och solen

Efter frukost och ett hjärtligt avsked av personalen på lodgen styr vi färden mot Nairobi dvs nordost genom Rift Valleys botten där zebror, apor och masaj-herdar ofta syns till. Frukost.

 

Hemfärd eller sköna bad på en palmbeströdd badstrand eller utmaningar såsom klättring på Kilimanjaro.

Bad på Zanzibar el Mombasa

De flesta väljer att fortsätta till Indiska Oceanens azurblåa vatten.

 • Mombasa – mycket prisvärt. 3 – 5 stjärnigt med All Incl på lite större hotell gäller. Pris vårt boende: 7.000 sek/pers med all  inclusive.
 • Zanzibar –  Här väljer vi småskaligt för bättre service och mer mysfaktor  – pris  från 5.800 för en vecka inkl flyg, inkl frukost
 • Pemba Island el andra öar i Indiska Oceanen – lite krångligare att flyga till men förstås unikare.

 

 • Kilimanjaro – Med j-r anamma tar du dig upp till Uhuru Peak på 5895 m ö h. Vandring – ej klättring men tufft. Detta är en jätteapparat med ca 5 st servicepersonal per person och med dyra parkfees så det kostar. Ca 15.500 inkl flygtillägg – se under Kilimanjaro.

5 dagars Safari i Kenya: Maasai Mara & Nakuru

SAFARI i MAASAI MARA + NAKURU  5 dagar

Pris 14.880 sek/pers, vid minst fyra resande.
Tr väl valda safari parker med noga valda boende. Går varje dag året om. Bra boende ingår men för än lyxigare boende (4,5 till 5 stjärnigt – se  texten) tillkommer 2.800 sek/pers, för två personer med egen bil&guide tillkommer 2.900 sek/pers, för singlerum +2.700 sek/pers
Bad kostar från 3.500 sek/pers för en vecka men det tillkommer flyg. Zanzibar, Mombasa eller Seychellerna är det naturligaste valet. Där Zanzibar rekommenderas.  Obs att allt boende är mycket bra dvs även det billigare som är 3 – 4 stjärnigt. Allt är optimerat och beprövat. Klicka här för intresseanmälan el frågor. Läs mer

Stor budget Safari i Kenya

 • Dag 1 Vandring med masajer
 • Dag 2 Viltsafari i Masai Mara, tältning på gränsen till Serengeti eller camp
 • Dag 3 Mera viltsafari i Masai Mara, tältning el camp
 • Dag 4 Viltsafari och besök med boende i Masajby
 • Dag 5 Livet i masajby och lunch i småstad Sekenani
 • Dag 6 Lake Naivasha,båttur vid flodhästar. Nairobi

Pris från endast 8.700 sek/person (om ni reser 4 i sällskap). Obs att själva viltsafarin är av högsta klass! Enklare men bra boende, lyxiga upplevelser.
Klicka här för intresseanmälan el frågorLäs mer

Safari i Amboseli & Tsavo Kenya

 • Dag 1 – Ankomst Nairobi
 • Dag 2 – Amboseli National Park
 • Dag 3 – Amboseli National Park
 • Dag 4 – Tsavo West N.P.
 • Dag 5 – Tsavo West och East N.P
 • Dag 6 – Tsavo East N.P. 
 • Dag 7 – Åter Nairobi För färd hem eller till valt bad på Zanzibar eller Mombasa

Pris endast 20.100 sek/pers vid fyra resande MED NOGA VALDA LYXIGA BOENDEN, PERFEKTA LÄGEN. Flyg och ev. bad efteråt tillkommer. Går alla dagar året om. En safari som tar er till tre  klassiska och viltrika nationalparker i Kenya. Klicka här för intresseanmälan el frågor
Läs mer

Safari i Tsavo + all inclusive vid Kenyas kust

 • Mombasa/Diani Beach
 • all inclusive
 • viltsafari med helpension i Tsavo
 • vattenhål med mycket djur
 • alla marktransporter ingår

Pris från 14.900 sek/pers vid fyra resande. Ett verkligt prisvärt paket med både safari och all inclusive vid kusten. Flyg från Sverige tillkommer. Vid enbart två resande i sällskap tillkommer 700 sek/pers.
Klicka här för intresseanmälan el frågor

Läs mer

Resa Kenya Samburu N.P.

Samburu National Reserve / Samburu Game Reserv

utgörs främst av vild halvöken, av gräs savann med inslag av glesa akacia skogar men i söder rinner en flod som utgör vattenhål för parkens alla djur. Den ligger i Samburu district mitt i the Great Rift Valley som med sin geologiska aktivitet kommer om några miljoner år att separera Östafrika från övriga Afrika. Det mot bosättning skyddade området är litet i jämförelse med andra parker i Östafrika men som alltid i Östafrika finns här inga stängsel utan djuren rör sig på ett mycket större område än själva reservatet som är 104 kv.km stort dvs ca 21 * 5 km. Avståndet till Nairobi är 350 km vilket tar drygt 5 tim att köra. Parken ligger rakt norr om Nairobi, i kanten av det stora torra området i norra Kenya som ofta är halvöken.Läs mer