/*ÅL*/ Resa i Afrika till Namibia och Viktoriafallen, Victoria falls, Victoriafallen.

Namibia inklusive Viktoriafallen

Detta är en unik och lyxig safari med fantastiska upplevelser som avslutas i det mäktiga Viktoriafallen. Pris 38.900 ,-/pers   Klicka här för intresseanmälan el frågor

Vi tar er från huvudstaden till norra och västra Namibia genom det sk Namibia Fingret – den vackra Capriviremsan. Ni får många och mycket unika kultur- och naturupplevelser innan ni når slutdestinationen Viktoriafallen i Zimbabwe. En dyrare safari men också unikare med fantastiska upplevelser. Trots priset är den optimerad för att vara så prisvärd som möjligt. Boendena är rätt lyxiga.

På resan Namibia inkl Victoriafallen får man femstjärniga upplevelser och service. Naturen är oerhört vacker och platserna noga utvalda av oss. Ni vandrar bland geparder, besöker världens största meteorit, får interagera med bushmän,  campa med egen bil mitt i vildmarken, åka på båtsafari och mycket mer. Sist men inte minst besöker ni Victoriafallen. Denna resa rekommenderas extra varmt för den som vill uppleva natur och kultur. Då Namibia är mycket vackert och småskaligt anses detta som ett  bättre alternativ till både Botswana och Sydafrika. Mat & dryck håller högsta klass här och dessutom är viltsafarin oslagbar. Att Namibia bara har drygt 2 miljoner invånare gör att allt är säkrare och man kommer nära den vänliga befolkningen. Victoriafallen ligger i Zimbabwe. Allt runt Victoriafallen är välordnat.

Namibia

är en mycket glesbefolkad stat i sydvästra Afrika vid Atlanten. Landet gränsar till Angola, Botswana, Sydafrika och Zambia. Kusten domineras av Namiböknen och landets östra delar av Kalahariöknen. Trots namnet öknar är deras ekosystem artrikt och mycket intressant. I norr är det bördigare och här ligger de flesta national parker med ”Big Five”.

Namibia blev självständigt från Sydafrika år 1990, en händelse som brukar ses som slutpunkten på södra Afrikas avkoloniseringsprocess. Dessförinnan hade landet varit en tysk koloni 1884-1920 och 1920 till 1990 styrdes landet envist av Sydafrika (som trots påtryckningar vägrade i det längsta att befria det).

Landet räknas som ett av de rikare i Afrika, men fattigdomen är ändå utbredd vilket sammanhänger med de mycket stora klyftorna. Ett stort problem är vattenbristen. Ekonomiskt ligger tonvikten på gruvnäringen som svarar för omkring 20 procent av BNP. Omkring hälften av befolkningen lever på jordbruk, framförallt småjordbruk.  Landets huvudstad och största stad är Windhoek.

Läs mer om Namibia här.

Viktoriafallen

Mosi-oa-Tunya  = ”lozi” för ”Den dundrande röken” är ett vattenfall, beläget i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Victoriafallen är ett av de tre riktigt stora vattenfallen i världen. Victoriafallen har det största vattenflödet av dessa tre under regnperioden. Det är ungefär 1,6 km brett och som mest 105 meter högt. Under regnsäsongen är vattenflödet drygt 9000 m³/s men under torkan kan det gå ner till 350 m³/s. (Jämför Dalälven med snitt 390 m³/s). Vid och efter regnperioden bildas ett vattenmoln/dimmoln som kan nå en höjd av 1,5 km. Fallet är besöksvärt alla tider på året. Under ett ElNinjo år kan dock den extrema torkan ett sådant år medföra att fallet inte är lika magnifikt.

David Livingstone besökte platsen redan år 1855 men han var inte den första europé som såg fallet.

Reseberättelse SAFARI i NAMIBIA med VIKTORIAFALLEN

Dag 1 Windhoek

Ankomst till  Windhoek International flygplats, där du möts av din guide. Ni färdas i nordlig riktning via Okahandja till Okonjima Lodge, hem för Africat Foundation, en ideell organisation som arbetar för att bevara och skydda  leopard och gepard. Njut av möjligheten att beundra och fotografera dessa graciösa katter på riktigt nära håll, något som inte är möjligt normalt i nationalparker. Flera aktiviteter finns att välja på. En fritt vald aktivitet ingår.  Okonjima Plains Camp eller liknande, middag.
Om ni landar efter 12.00 tillkommer en övernattning i Windhoek. (Fr +650,-/pers/natt,  frukost. Lägg gärna till en eller två nätter i Windhoek som är en mycket trivsam stad med bra shopping.)gepard2

Dag 2 Grootfontein, meteoriter och bushmän

Vi fortsätter i nordlig riktning via Grootfontein, gör en avstickare till världens största meteorit, sedan vidare västerut via Hoba till Tsumkwe där vi besöker samlar och jägarfolk dvs bushmän – ett av Afrikas ursprungsbefolkning med uråldriga och unika traditioner. Ni övernattar i området så det finns gott om tid till möten och diskussioner. Ni får möjlighet till att aktiv delta i denna klickspråks-talande stams kultur. Att bara höra språket är en unikt upplevelse. Försök härma de fyra olika klickljuden om ni kan. Fiume Bush Lodge. Helpension

sanpeople

Dag 3 Mysig, ombonad camping i Khaudum nationalpark

Vår resa fortsätter till Kaudum nationalpark, den mest avlägsna och ödsligaste nationalparken i Namibia, kanske i hela Afrika. Känslan av ren vildmark är något alla upplever som någonting unikt och värdefullt.
Campingen utförs på ett sätt som gör upplevelserna än värdefull. All dryck och mat ingår. Tälten är ombonade med campingsäng och nattduksbord. Naturligtvis bäddat och klart efter vår viltsafari och middag. Vårt första läger i parken kommer att inrättas i Camp Sikeretti i södra Kaudum. På eftermiddagen åker vi på en gamedrive i området i jakt på elefant, antiloper, giraff, rovdjur och vackra vyer. Parken erbjuder också utmärkt fågelskådning. Men mindre spekulativa djur kan vara minst så roande: sköldpaddor, grodor, kamelont, dyngbaggar som så idogt rullar sina ”skatter” kors och tvärs över sanddynerna. Camping med All Inclusive.

Khaudum
Dag 4 Sanddyner och viltsafari i Khaudum

Spännande viltsafari hela dagen. Vi flyttar vårt läger norrut  i Khaudum för att nå nya jaktmarker för våra kameror. Ni bor återigen vackert på en stor sanddyn strax ovanför Khaudum floden. Denna är utom några få månader på året nästan torrlagd. Medan er guide förbereder middagen njuter ni av solnedgången och av alla de djur som kommer fram för att dricka vid skymningen. Åter camping med oslagbar safarifeeling i Khaudum nationalpark. All Inclusive.

lejon
Dag 5 – 6  Popa Falls, båtkryssning, Mahango nationalpark

Vi tar farväl av vackra Kaudum och styr först rakt norrut in på Caprivi Strip den ”smala” Namibiska landremsa som sträcker sig nästan ända fram till Viktoriafallen västerut. Resan går vidare mot Ndhovu Safari Lodge, vackert belägen på randen av Okawango floden. Medan solen går ned över det så vackra afrikanska landskapet och nattens alla ljud tar vid får ni njuta av en kvällsdrink men först gör vi en en viltsafari i den närliggande Mahango nationalpark: red Lechwe, sabelantilop, flodhäst, elefant, krokodil, oryx, eland samt förstås ett rikt fågelliv. Detta är början på det så berömda Okawangodeltat. Ni får två riktiga mysnätter där ni vaggas till sömn av Botswanas stolthet Okavango flodens porlande. Helpension.impala_baby2

Dag 7 – 8  Kwando River, Bwabwata nationalpark, Susuwe Island Lodge

Dagens mål är den vackra Susuwe Island Lodge, som ger möjlighet att på nära håll uppleva en vild och orörd ö i den avlägsna Kwando Floden. Ni tar efter första natten här farväl av er guide för nu kommer ni i stället att få full service inkl guidning, viltsafari och transporter via er lodge. Ön är omgiven av papyrus där vackra kungsfiskare ryttlar och kollosala flodhästar vältrar sig.

Förutom viltsafari i båt på den vackra floden så gör ni viltsafari i öppna jeepar i Bwabwata nationalpark: Stora hjordar av elefant och buffel, lejon, flodhästar, leoparder, sobel, roan, lechwe och puku antilop. En nattlig safari ger ännu flera dimensioner till era upplevelser av Afrikas vilda natur.  Man behöver inte vara fågelskådare får att fascineras av den mångfalden heller på floden och flodslätterna samt grässavanen. Båtliv, fiske, naturvandringar, safari, picknick eller skön avkoppling i den ”svala” miljön på Susuwe Island Lodge. Två övernattningar på Susuwe Island Lodge med helpension.

elefanter
Dag 9 – 10 Viltsafari och äventyr i Chobe, Kasai Channel, Chobe Princess husbåt

Idag åker ni in i Botswana, resan till Kasanes gränsövergång tar ca 3,5 timme. Här hämtas ni för färd till Chobe Princess husbåt. Här får ni på ett mycket unikt sätt uppleva bl a Chobe Nationalparks stora hjordar av elefant och buffel. Ni utforskar vattenvägar, flodslätter i Chobe, Zambezi floden och Kasai Channel. Aktiviteter beror på vad som är mest optimalt under perioden, men 5 stjärnig service får ni – på alla sätt.
Två övernattningar på detta flytande hotell med helpension.

namibia3
Dag 11 Viktoriafallen

Ni tar farväl av personalen på båten, får en kort transport till den lilla hamnen där ni skall stämpla ut ur Namibia resp in i Botswana. Efter en timmes färd är ni vid gränsen till Zimbabwe där får ni betala 30 usd/pers och få en ny stämpel i passet. Det tar sedan ca en timme till Viktoriafallen där det ingår hotell en natt. Den som vill kan beställa en båttur ovanför de mäktiga fallen. Det ingår trevligt turistklass med frukost (men 4 – 5 stjärnigt kan också erbjudas för den som vill lyxa även på slutet). Ni kan här ta en promenad el taxi till Viktorifallens nationalpark (2015: 30usd/pers). Ni behöver inga guider här utan gör en 1 – 2 km lång promenad i nationalparken som erbjuder olika utsiktspunkter över det vackra fallet.

Dag 12 Hemresa……eller Rovos Rail, Kapstaden och/eller Zanzibar

DET INGÅR :
– Alla transporter enligt beskrivning
– Boende i dbl rum
– Måltider som anges i resplanen
– Aktiviteter och parkavgifter som anges i resplanen
– Mineralvatten i bilen
Obs dec-apr byts Khaudum nationalpark ut mot Etosha nationalpark.

FÖLJANDE INGÅR EJ:
. Utgifter av personlig karaktär, det vill säga tvätt, telefonkostnader, dricks och personliga inköp
. dryck
. försäkring
. Parkfee i Viktorifallen samt visum in till Zimbabwe (2016 var de 30usd+30usd) som betalas vid ankomst
. egna/extra aktiviteter
Vi kan vid sällsynta tillfällen tvingas ändra resplanen något liksom boende om förutsättningar ändras. Optimal rutt beror på årstid.

Option: ROVOS RAIL,  ZANZIBAR,  KAPSTADEN

Safarin ovan är omfattande och mycket mycket upplevelserik. Man kan slappna av på flyget hem och smälta alla intryck eller på ett lyxigt tåg och en inbjudande beach.
Den som vill kosta på sig något riktigt unikt åker Rovos Rail till Johannesburg innan flyg hem (via Dar Es Salaam om man vill ”ta ett dopp” på Zanzibar efter safarin). Rovos är världens lyxigaste tåg men med en lyx på allra bästa sätt: med glimten i ögat, som i en kostymfilm med livreklädd serveringpersonal, förgyllda kandelabrar, en matsal inredd som på glada 20-talet, Sydafrikas mest utsökta viner, gourmet mat…. All inclusive i 3 dygn för +17.000 ,-/pers – klarar budget detta är det värt varje krona och mer därtill. Måste dock bokas i tid. Tåget blir extra prisvärt i och med att ni slipper flygsträckan Viktoriafallen – Johannesburg.

Zanzibar kostar t ex från 3.500 ,-/pers/vecka (inkl frukost på gemytligt turistklass direkt på stranden) + flygtillägg för att mellanlanda i Dar Es Salaam.
En del vill ta någon natt i Windhoek i början för att strosa i denna småskaliga huvudstad, äta gott och inte minst shoppa. Kostar endast taxi från flyget samt boendet. Mysigt boende på B&B kostar från ca 600 sek inkl frukost och pool, Hilton mitt i city ca 1.500 ,-/pers/natt.
Rutten går också att kombinera med  Kapstaden.

Ring eller maila oss för mer information:
Tfn. 023 69 666
Klicka här för intresseanmälan el frågor