/*ÅL*/ Kilimanjaro,machame,marangu,trekking Kilimanjaro,vandring,äventyrsresa

Lyckas du nå Uhuru Peak så kan du inte bara skryta med att du stått uppe på ”Afrikas tak” utan också att du bestigit Världens högsta berg! Kilimanjaro reser sig 4,5 km från masajslätten nedanför och är därför världens högsta berg relativt omgivningen.

Machame 6 dagar/5 nätter Pris 16.500 sek/pers    –    Marangu 5 dagar/4 nätter Pris 14.500 sek/pers,  inkl allt utom flyg och personlig utrustning samt ”viljan” för att kunna nå toppen.  Bästa priser utan avkall på kvalitén!
Extra dag för acklimatisering:  +2.000,-
Går alla dagar året om men är ni färre än fyra tillkommer något. Vi kan försöka koordinera med andra i så fall.

Klicka här för intresseanmälan el frågor

Vandring Kilimanjaro Afrikas Tak

Snabb information om vandring på Kilimanjaro

Din vandring börjar här:

Att nå toppen på KILIMANJARO – detaljerad information

Innehåll:

 

Kilimanjaro, Viltsafari, Zanzibar o besök MASAJER mm

masaj village

masajer – lämplig dagstur om ni inte vill starta Kili-vandringen direkt eller avsluta med detta efter vandringen. Övernattning i säng på Boma’n under myggnät är också intressant.

Kilimanjaro ligger nära många av Tanzanias fantastiska nationalparker. Vandringen kombineras enkelt med alla våra safari i norra Tanzania. Vi har dessutom skräddarsytt ett lagom paket: Klicka här för kombinationsresa Kilimanjaro + Safari + Zanzibar. Vi har även tillgång till Afrikas bästa masaj by om man vill lära sig deras kultur. Ligger  i närheten av Kilimanjaro. Kontakta oss för mer info om detta.

VANDRING  KILIMANJARO – AFRIKAS TAK – till UHURU PEAK 5895 möh

Trekking Kilimanjaro klarar du utan att vara bergsklättrare.  Vi har delat in informationen i steg nedan. Först grundfakta, så du kan avgöra om detta är något för dig. Nästa steg är att välja vem som får förtroendet att arrangera och när du skall gå, samt vilken av rutterna som passar dig bäst. Få packlista, restips/råd, läsa om andras erfarenheter etc blir sista steget. Av oss på Afrikaresor får du dokumentation såsom andras reseberättelser, packlista, restips, trevlig karta över berget mm. Men framförallt svarar vi på alla 1000 frågor som dyker upp före och inte minst efter att du bokat. Vi har varit upp flera gånger och har erfarenhet av att både lyckas och misslyckas. Våra välutbildade licensierade guider på plats med decenniers erfarenhet och 100 tals turer upp är det ingen som kan slå i kunskap.

A. GRUNDFAKTA för trekking Kilimanjaro

B. När på året kan man vandra

Du skall vandra när det passar dig. Vädret är nyckfullt så att boka vandring när vädret anses bäst ger bara besvikelse. April till mitten av maj kan det dock regna för mycket vissa år.
Generellt gäller (men obs att väder är väder även där. Obs också att det är regnskog runt 3000 m nivån. Dvs det regnar oftare där.)
juni – aug: Torrast, lite svalare
sept – nov: Kortare regnskurar förekommer på lägre nivåer. Påverkar inte vandringen.
dec – mars: Lite torrare igen men regn förekommer.
april – maj: Masika – den stora regnperioden

C. Arrangör / Vem kan hjälpa mig

Förutom det tyvärr rätt vanligt förekommande bedrägeriet där guide och transport inte existerar ”dag ett” finns det 5 trekking standarder / 5 klasser:

  1. Arrangör som inte betalar löner vilket är olagligt och endast oerfarna guider går med på. De förlitar sig på dricksen. Allt är snålt såsom mat och dryck. Guiden är ”billig” av en eller flera anledningar (oerfaren, dålig på engelska…).  Rekommenderas inte.
  2. Osäkrare men kan vara ok – guide, enkel mat. Kan rekommenderas om du är van med avancerad trekking el är single – se nedan.
  3. Erfaren guide, basmat = ok och näringsriktig. Inga problem. De flesta skandinaver väljer detta mer säkra kort.
  4. Välorganiserat med resurser för ”allt”. Tre rätters mat etc. Lite mer klass på det mesta så merkostnaden kan vara värt det.
  5. ”American style” med sängar, dukade bord etc som bärarna måste släpa upp. Rekommenderas inte av ekonomiska men framförallt humana skäl.

Vi på Afrikaresor

erbjuder klass 2 – 4. De flesta väljer 3 och det är mellan 3 – 4 som ingår i de priser vi anger. Dvs bättre än genomsnittet med ofta bord och egen toa. Det är alltid guider vi känner och som vi kvalitetssäkrat dvs de har tagit upp våra kunder till toppen. Att vi inte av ekonomiska skäl erbjuder klass 2 default beror på att det kostar så pass mycket mindre och inte minst maten är sämre så det blir inte prisvärt – bara billigare. Är budgeten tajt fixar vi det. Då priset blir så pass mycket högre speciellt pga all dricks om man  är ensam vandrare kan 2. vara mest prisvärda alternativet. (Märk: Det kan socialt vara bra att vara ensam. Man träffar folk från hela världen på berget.)

Det kan aldrig bli billigt med Kilimanjaro då det är en ”jätteapparat”  med 3 – 4 bärare per person, servicepersonal, kock, guide, hjälpguide, kök, tält eller huts, mat, dryck, parkfee, campingfee, rescue fee mm. Det tillkommer många timmars projektering, ansvaret, försäkringarna och inte minst kvalitetssäkringen dvs att av de 1000 tals guider som har licens på berget veta vilka som aktivt bidrar till maximal chans att nå toppen och har duktig kock och som kan anställa porters som är seriösa.

Fare Trade

Normalt erhåller guide all lön från oss dvs från vår repr på plats. Guiden betalar sedan lönerna efter utfört arbete. Se också kap. om dricks nedan. Porters och kock är medvetna om reglerna och kräver att guide (som har ett stort ansvar för dem och för er) är ärlig. Han kommer att få stora problem annars. Vi betalar av staten och facket lagstadgade löner. För porters ligger de på 8 usd pppdag = ca 30% över en lägre statstjänstemans lön. Guide och kock har 100% resp 50% mer.  Vid hälsoproblem får dessutom besättningen sjukvård och mat under tiden de är sjuk.  2017 utgör  de rena kostnaderna per vandrare dvs parkfee, rescue fee, camping fee, transporter och boende före totalt ca 11.000,- pp.  Då har varken vi i Sverige som ansvarar juridiskt för er och som måste kvalitetssäkra allt varje år och vår arrangör på plats fått en  krona över till att köpa ny utrustningen när den är utsliten eller till levnadskostnader. ) För att få sin licens måste guiden och vi som arrangör betala licens för varje år och det är inga småsummor! Hoppas ni förstår vad det innebär att leta priser under det rimliga. Korruption är inget vi bör underhålla. Och vi tror ni kan räkna ut att vi erbjuder inte Kilimanjaro för förtjänstens skull.

Kilimanjaro Porter Heavy Load

D. Vad ingår

Machame 6 dagar / 5 nätter  eller Marangu 5 dagar/ 4 nätter är de absolut vanligaste. Någon vill ha extra dag för acklimatisering. Kontakta oss för råd och priser om ”extras”.  I priserna  ingår

Bagage kan lämnas på ert hotell eller så tar vi hand om det – dock inga värdesaker.

Ej inkluderat: Flyg, visum 50 USD (+ ca 25 om du landar i Nairobi – måste bokas på webben), dricks

Dricks på Kilimanjaro: är obekvämt för oss skandinaver men tyvärr är det deras kultur så att betala i förskott fungerar dåligt. En del gör så men risken är att man får ge dricks i alla fall då det känns fel för alla parter. Man bör anpassa sig till kulturen i de länder man besöker – i de fall den inte förtrycker eller är omoralisk förstås och det gäller inte drickssystemet.

Bra att veta:  Du skall flyga till JRO Kilimanjaro – alltså ej till Dar – om ni skall börja med safarin. Har du för mycket packning får du till guiden betala en extra porter a ca 120 usd, elektricitet: det finns ingen ström i campen. I närheten av berget ligger naturområden med världens bästa vilt safari. Det är därför lämpligt att ta någon dag i en nationalpark gärna efter vandringen – allt kan skräddarsys. Ni blir förstås omhändertagna från det ni landar.

Vaccinationer/hälsa: Kontakta vaccineringscentral för rådgivning. Vid minsta misstanke om någon åkomma skall du kontakta din läkare och få råd och helst göra en komplett hälsoundersökning om din arbetsgivare inte redan gett dig en sådan. Varje månad dör det folk på berget pga ansträngningen!

Obs Tveka inte att kontakta oss om du vill ha hjälp att välja ut den rutt som passar dig bäst eller vill diskutera detaljer såsom extra dagar och val av safari eller boende på Zanzibar etc.

Nedan följer en reseberättelse på Machame Route som exempel. Machame är den som skandinaver väljer mest.

Dyrt! För dyrt?  Att vandra upp till Uhuru Peak på Afrikas Tak kostar mycket med guide, bärare, mat, utrustning, parkfee, campingfee, rescuefee mm. Billigare än hos oss får du svårt att hitta utan att det myglas med avtalsenliga löner – och det du tjänar är ändå bara någon procent. Det ryktas om att vissa inte betalar parkfee utan går in i regnskogen på udda stigar – det kan i så fall bli mycket stora problem vid utcheckning.  Och vill du verkligen bidra till korruption?    FARE TRADE gäller hos oss.

E. Hur gör jag om jag bestämt mig

Vi bistår oftast med mycket information och svarar på frågor via email och tfn. Får vi sedan förtroendet att ordna äventyret så

Kilimanjaro_Gate
Start efter incheckning i nationalparken

F. Kilimanjaros rutter

Fakta om att klättra, eller rättare vandra, på Kilimanjaro finns i mängd på webben. Här följer en sammanfattning. Råd och tips får ni av oss senare. Vi har alla varit på Kilimanjaro och våra guider har 50 års erfarenhet tillsammans. Åke på Afrikaresor har erfarenhet av att både lyckas och misslyckas med att nå Uhuru Peak – den högsta punkten i Afrika. Uhuru Peak – frihetens topp – döptes till detta efter Tanzanias frigörelsen från britterna 1963.

Machame

”Whiskeyvägen” är den vanligaste idag. Vacker utsikt, här bor man i tält, 6 dagar.

Marangu

”CocaCola-rutten” , tar 5 dagar. På Marangu bor man i ”huts”.

Rongai

dyrare, minst antal hisnande ”stup”, bäst i regnperioderna (slutet av mars till slutet  av maj; samt vissa år i oktober), 6 helst 7 dagar

Mer unikt, passar den som har tid och är van vid höghöjdsträning. De tar längre tid och är därför dyrare.

Lemosho

längst. ca 9 dagar

Umbwe

brant. ca 7 dagar

Shira

Brant, svårast, ca 7 dagar

(Mweka används för nedstigning och är ”enkelriktad”.)

Vackrast är Machame, Lemosho och Shira men även Rongai.

G. Kortfattad beskrivning Machame, Kilimanjaro

Våra guider har så klart gått alla rutter  men Machame får representera alla rutters dagbeskrivning. Det skiljer bara i detaljer och längd.  Vill ni ha beskrivning på annan rutt så kontakta oss.  Längre ner finns utförlig beskrivning.
(Dag 0 och start Dag 1 är samma för alla rutter)

Dag 0. Ankomst
Ankomst från er Safari eller från Zanzibar eller från Skandinavien till Kilimanjaro International Airport (eller Nairobi – Ni möts även då med namnskylt – no problem – men det tar 6 tim och kostar ca 600 sek/pers extra för shuttle, transfervisum för Kenya 20 usd tillkommer också). Transfer till ert hotell i Moshi för information av er guide. Hotellet är trevligt och ca 3 stjärnigt.

Dag 1. Machame Camp    (Övriga rutter får ni info om på begäran – strapatserna är i grund desamma så Machame kan studeras även om ni valt annan rutt.)
Ni träffar era bärare, kock, ev hjälpguide. Vår guide fixar allt: fördelar packning på bärarna, betalar parkfee och skriver in er i parken.  och ni ”loggas in” i Kilimanjaros nationalpark.
Er vandring börjar i regnskogen och målet första dagen är trädgränsen, ca 4 timmars vandring. Det är  brant, varmt, fuktigt och slipprigt. Här är grovmönstrade skor bra.

Dag 2. Shira platån
Trekking, Det är ofta ojämn stig med mycket grus o sten resten av vandringen så stadiga skor är bra: 7 t; nivåskillnad: +800 m

Dag 3. Barranco camp
Trekking: 5-6 t; nivåskillnad: upp +1100 m sedan ned -680 m

Dag 4. Barafu Camp
Trekking: 7 t; nivåskillnad: vandring hela tiden på altituden 4 200 m ö.h. +/- någon hundra meter.

Dag 5. Toppbestigning
Uhuru Peak (5 894 m ö. h.). Efter ni njutit av er prestation, och tagit kort förstås, återvänder ni till Barafu och sedan till Mweka Camp.  Trekking: 14 t uppdelat på tre omgångar; nivåskillnad: +1100 m sedan -2500 m

Dag 6. Avslut
Till Mweka Gate för diplom och utcheckning. Transport till hotell eller flygplats.  Trekking: 4 t; nivåskillnad: -1400 m + med bil ytterligare -500 m

Kilimanjaro UhuruPeak

DETALJRIK BESKRIVNING PÅ MACHAME ROUTE, KILIMANJARO

(Dag 0 Hämtning vid Kilimanjaro airport, övernattning i Moshi och information av er guide)

Dag 1: Machame Gate (1828möh) till Machame camp (3020m)

Längd: 6 tim, 10 km, bergsregnskog (”fjällnära skog” vid målet)

Tidigt upp, bil hämtar för färd till Machame Gate vilket tar drygt 1 timme. Guider och bärare förberer allt medan du ”loggar in i” nationalparken Kilimanjaro. Efter registreringen på  kontoret startar ditt äventyr och du kliver in i regnskogen. Regnrisken är stor alla tider på året vilket gör stigen till en  lervälling  med halt ”väglag” som följd så grovmönstrade skor krävs.  Lunch bär du med dig och den blir ett skönt avbrott från den ofta branta och påfrestande vandringen.  Innan mörkret  når ni Machame camp. Porters har redan rest tältet och förser er med vatten att tvätta er med innan middagen. Det kan vara bra att ha med kortlek för  att i ficklampans sken njuta av kvällen efter middagen. Inte ofta men det händer att det är frost på morgonen redan på denna nivå så sköna bomullskläder att sova i rekommenderas.

Dag 2: Machame Camp (3020 m) till Shira camp (3847 m) ca 6 tim

Dagsetapp: 6 timmar, 5,2 km, hedlandskap

Du stiger tidigt på Machame camp, frukost och efter ca 1 tim vandring når du trädgränsen där hedlandskapet tar vid och lutningen uppför blir mindre i ett par timmar. Efter lunch fortsätter du upp på en stenig ås på Shira platån. I öster ser du nu Västra Breach med dess fantastiska glaciär. Du är nu rakt väster om Kibo och efter en kort vandring når du Shira camp där era tält som vanligt rests av era porters, som ”joggat” före er med all packning. Natten på denna utsatta plats kommer att vara kallare än föregående natt med temperaturer ibland långt under fryspunkten.

Dag 3 Från Shira Camp (3847 m) via Lava Tower (4642 m) till Barranco Camp (3984 m)

Tuffa 7 timmar, 11 km, hed till alpin öken

(Att som denna dag vandra högt upp för att sedan gå ner igen ger kroppen möjlighet att anpassa sig bättre – vilket är en av fördelarna med just Machame Route.)

Ni startar österut över ett mer och mer ökenliknande och stenigt landskap.  Efter ca 5 timmars flåsande når du Lava Tower och dagens ”höjdpunkt” på 4642 m. Du har troligen  förutom att luften inte tycks räcka till riktigt lätt huvudvärk och ditt psyke sätts på prov – du är lättretad så för gruppens skull (guiden är van) gäller det att komma över irritationskänslorna. Från Lava till Barranco blir det en förhållandevis enkel vandring och du blir på bättre humör. Dina röda blodkroppar ökar och du anpassar dig till den höga höjden så värre än denna dag blir det inte – bara att bita ihop och vandra på.

Under nedstigningen skall du ha kameran till hands för vyerna över bl a Western Breach och Breach Wall är magnifika. Solnedgången vid lägret blir en syn du kommer att minnas. Flera avbryter sin vandring här pga att de upplever The Wall inte som mäktig utan skräckinjagande och pga dagens tuffa vandring på relativ hög höjd med kraftig stigning. Nu gäller det att  inte ge upp! Som de som du ser försvinna nerför, bli mindre och mindre och till slut försvinna utom synhåll i det enorma landskapet.

Dag 4 Barranco lägret (3984m) – Barafu lägret (4681m)

Sista dagen innan toppen, 8 timmar, 9,5 km, alpin öknen. Barranco Wall är en imponerande syn och kanske med viss spänning startar du dagen med att snirkla dig uppför den. De flesta upplever dock väggen som lättare än väntat. Se till att njuta av vyerna: Glaciären ovan dig accentuerar Kilimanjaros skönhet. Ett enormt landskap, Karanga dalen, breder ut  sig när du kommit upp från ”väggen”. Du ser människor som gått före dig som små myror långt borta på åsar och nere i dalar.  Du passerar över  Mweka Route  – den stig som skall ta dig nerför berget efter att du nått toppen. Efter ytterligare någon timme når du Barafu Hut, sista lägret innan toppen. Baridi är kiswahili för kallt och barafu för is. Detta är en ogästvänlig plats så det är lika bra att krypa in i tältet så fort som möjligt efter middagen, förbereda allt och vila sedan. Det har hittills varit tufft och att veta att du skall drygt 1200 m ännu högre upp gör dig ödmjuk. Men du klarar det!  Det är som sagt ”bara” att trampa på – sakta, polepole är den nyckel som tar dig upp – låt tiden gå och sätt den ena foten framför den andra i ultrarapid.

Dag 5 – Barafu lägret (4681 m)-Uhuru Peak (5895 m)-Mweka (3090 m)

7 tim upp på natten, 3 tim tillbaks tillbaks för vila sedan 4 tim till Mweka; 4,5 km upp resp 4,5 + 6 km ned. Klippor, rasbrant till toppen, nära glaciären (risk för is och snö), vid Mweka åter bush-bältet eller ”fjällnära skogen” om ni vill kalla den så.

Strax före midnatt ”väcks” du med te och kex, sedan är det dags. Du känner dig mörbultad (inte många lyckas somna här) men det är bara att trampa på sakta sakta (polepole) så når du toppen efter 6 till 8 timmar. En tillfördel med Machame är att stigen upp är fastare dvs det är inte så mycket löst material i rasbranten vilket gör vandringen natten upp till toppen lite lättare mot Marangu. Din kropp har anpassat sig så trots att du nu är högre än någonsin tidigare blir det inte värre än dag 3 men naturligtvis är det fler timmar så tufft är det, men som sagt det går… Via rasbranter trampar du ständigt uppåt till första målet Stella Point vid kraterkanten. Se till att ta pauser för att återhämta dig fysiskt och mentalt – ”polepole” sätt den ena foten före den andra så efter 5 – 6 timmar är du uppe. Denna dag är det mycket som hänger på guiden – han skall läsa av dig och anpassa allt till din förmåga. Han kan inte lita på din hjärna här uppe och ännu mindre du själv – lyssna på guiden. Du behöver också mycket stöttning hur vältränad du än är före.  På Stella Point (5740 m) kommer du stanna för extra vila och du belönas med ditt livs mest magnifika soluppgång (om vädret tillåter).

Från Stella Point tar det två timmar till Uhuru Peak vilket du kommer att uppleva som ”lätt” vandring förutom någon kortare uppförsbacke.

YOU MADE IT!

Njut av din prestation men inte för länge och lägg dig inte ner eller sitt inte mer än någon sekund. Risken är att dina muskler och hela du stelnar i kylan.

Nedstigningen till Barafu Camp från toppen tar endast ca 3 timmar, kort men ljuvlig vila innan packning och fortsatt färd ner till Mweka Camp (3090 m) som du troligen når redan kl 16:00. Stoppar benen så är inte vägen ner svår. Den alpina öknen övergår snabbt till hed och sedan bush och unik ”alpin skog”. Din guide och hans personal erbjuder något ”litet extra” (beror på klass på vandringen) denna sista kväll på berget – dags att fira.

 Dag 6:  Mweka camp (3090 m) – Mweka Gate (1641 m)

Vandringstid: 4 till 6 timmar, 8,5 km, regnskog

Många går denna sträcka på ca 4 timmar men var försiktig för det är lätt att överbelasta leder och knän i den ständiga nerförsbacken. Bäst  är att ta det polepole även denna dag. Skall du flyga till Zanzibar så berätta detta för guiden dagen före och starta riktigt tidigt.

Det sista ni gör dvs efter att ni ”loggat ut ur” nationalparken vid gaten är att dela ut dricksen och tacka era porters, kock och guider för ert äventyr. Bärarna (porters) och guiden är ”arbetslösa”  de flesta dagarna av året så de är beroende av dricksen. Och de gör ett fantastiskt jobb! Vill ni kan dock vi ersätta dem med gängse dricks – risken är att ni trots att ni betalar oss i förskott känner er skyldiga att själva skänka något vid avsked – drickssystemet  är så inarbetat i hela Afrika.

Er transport möter upp strax nedanför gaten. Åter ert hotell eller till flyget för flyg till Zanzibar (eller hem till Skandinavien om ni har sent flyg hem från Kilimanjaro Airport men då
behöver ni tvätta er innan på ngt av våra hotell.)

Klicka här för intresseanmälan el frågor
eller ring telefon 02369666

7 dagars Machame Route

Det extra dygnet kan arrangeras på olika sätt beroende på väder och årstid men ofta gäller följande:

Dag 4: Från Barranco till Karanga Camp är det ca 7 km och du anländer redan runt kl 12 för lunch. Eftermiddagen är fri för vila. En frivillig eftermiddags vandring kan vara bra om du orkar innan middagen.

Dag 5: Endast drygt 3 km är det från Karanga till Barafu lägret där du är vid 11:00. Du har nu mycket tid till att vila, njuta av lunch och middag, förbereda sista stigningen till kl 23:30 då du väcks för att bestiga berget. (En kortare vandring kan återigen vara en bra idé).

Parkfee, löner till kock, bärare och guider, mat, camping fee mm gör att en extra dag ”kostar”.


Idag skulle nog Nyerere sagt: Låt oss tända ett ljus på Uhuru Peak för att lysa ut fred, hopp och kärlek över jorden!