/*ÅL*/ Hotell på Zanzibar, Unguja, Pemba, Mafia Island i Indiska Oceanen

Här finns information om hotell på Zanzibar, Seychellerna och andra paradisöar såsom Pemba, Mafia Island, Fanjove och fastlandets kust. Allt är säkrat  av oss. I 20 år har vi kvalitetssäkrat* öarna och hotellen. Klicka här för intresseanmälan el frågorKlicka här för att få ett paketförslag med beach o bad.
Där Zanzibar ingår är detta hotell valt pga att det är i särklass prisvärt:
Default hotel on Zanzibar

Kiganja Retreat Zanzibar, litet,  småskaligt och familjärt med bra management. Ligger enbart 40 m från den milslånga stranden i Matemwe. Ön Mnemba ligger strax utanför, hit åker man gärna från hela ön för att snorkla/dyka. Flera bra alternativ finns förstås.
* Inkl flyg kostar det mycket för enskild och inte minst för familjer att åka på safari och bad. Det är ett stort ansvar att arrangera och måste bli bra. Vi har sedan länge insett att vi måste själva kvalitetssäkra med avseende på läge, management, safari feeling etc dvs välja ut de som ger ”mest värde för pengarna”. Allt är alltså kontrollerat och bedömt av oss.

Tripadviser o dyl har blivit för stort idag. Det finns företag som säljer tjänster för att manipulera Tripadviser. Kul exempel:
Londons bästa matställe 2017
..Bokningar regnade in och medierna stod på rad för att testa. Det var bara det att restaurangen, Skjulet vid Dulwich, aldrig hade existerat – utom i hjärnan på sin upphovsman Oobah Butler. Butler lät bl a lägga in mängder av falska recensioner på Tripadvisor, från olika datorer för att runda sajtens skyddsmurar – och efter bara ett halvår var Skjulet rankat som Londons bästa matställe på Tripadvisor. (Butler fixade servering, men mycket temporärt – kunderna serverades färdiglagade rätter från en lågpriskedja.)

Zanzibar, Pemba & Mafia Island, Mombasa m fl paradisstränder i Afrika

På paradisön Zanzibar kan man bada, sola, skattleta på korallreven vid ebb, simma bland delfiner, åka på kryddtur, shoppa och studera swahilikulturen i Stonetown samt snorkla, dyka, fiska och sist men inte minst lata sig under en palm på stranden med en god bok. Ön kan för besökaren delas in i fem delar:  ÖstraSödra,  Norra,  Nordöstra och  Stonetown.

Alternativa paradisöar är Pemba Island,   Mafia Island och Fanjove 

Kenya har också en lång kust:  Kenyas stränder  .

Alla hotellen nedan rekommenderas av oss för att de har mervärden, är prisvärda och välskötta. Vi uppdaterar informationen 1 – 2 ggr per år. Alla ligger på stranden (utom de i Stonetown på Zanzibar. Titta inte för mycket på bilderna för att välja – sådana går alltid att göra vackra. Namnet säger heller inget. Det är inte mysigare bara för att det heter boutique hotell. Arkitektur, management och läge är helt avgörande för hur mysigt det upplevs.  Vi har besökt alla, pratat med management och dessutom provbott och ätit! Rekommendationen styrs enbart av hur prisvärt det är för dig som resande. Ett säkert kort är att fråga oss och det kostar inget mer – tvärtom.

Karta

Zanzibar (dvs huvudön Unguja) ligger strax norr om Dar Es Salaam, Pemba norrut (tryck minus), Mafia Island ligger 10 mil söder om Zanzibar. Fanjove hittas bredvid ön SongoSongo söder om Mafia – öka skalan ytterligare.  (Madagaskar ligger 800 km åt sydväst. Seychellerna 1500 km rakt österut)

Nedan följer en beskrivning på de olika resmålen och de hotell som finns där. Vi besöker många hotell och de som finns med i våra resor är noga utvalda. De stora fem-stjärniga har ”allt” inom området. De är säkra kort om än inte alltid så gemytliga och småskaliga förstås. Vi kontrollerar personal, allmänna intrycket, toa/dusch, poolområdet och rummen förstås. Maten kan vara svår att kvalitetssäkra då man ofta byter kockar men bra management vurmar dock också för bra kök.

Östkusten

Östkusten har öns bästa stränder, trots grunt vatten vid ebb. Men då kan man i stället vandra ut till korallreven och gå på skattjakt. Här finns också några lugna byar och en hel del restauranger att välja mellan.

  Al Hapa Beach Bungalow
**
Anders från Hedemora driver detta enkla men prisvärda, familjära och välskötta bungalow hotell/guesthouse direkt på stranden, i den lilla fiskebyn Jambiani på östkusten. Ej AC men fläkt.

     Jambiani White Sands
**
Prisvärt, småskaligt, direkt på stranden i Jambiani. Fläkt på rummen.

Uhuru Beach Zanzibar Uhuru Zanzibar
**
Trevliga bungalows direkt på stranden i Jambiani, alla har egen veranda (se bild) och ligger längst fram mot havet.

Zanzibar Ocean Blue
****
Ett fint hotell strax utanför Paje på östkusten. Gemytligt med sina 2 pooler och endast 8 ! rymliga och fina rum. Hotellet har A/C och ligger direkt på stranden. Trevlig och serviceminded personal.

   Sharazad Boutique Hotel

***

Har 12 trevliga rum varav två 2-rumsbungalow  som är mkt stora och fina. Fläkt på rummen, pool. Har även en villa med 6 rum, kringbyggd gård som har liten pool. Går också att hyra hela villan då har man denna lilla pool för sig själva, några rum vetter mot poolen några mot trädgården.

   Ndame Beach Lodge
**

Vår bedömning: 2,5-stjärnigt. Mycket prisvärt. Drivs av en trevlig och effektiv tysk med lång erfarenhet av Zanzibar. Ligger direkt på stranden i byn Paje på östkusten. Detta hotell hette tidigare Paje Ndame och drevs av Jan och Lisbeth från Sverige.

 Mwezi  Zanzibar

***
Mysiga bungalows med eco-tema, mycket personligt och mysigt inredda, rymligt luftigt, ej A/C (men byggda för att ”ta vara på” sjöbrisen), pool.

   Hakuna Majiwe
***

Trevligt fräscht hotell med 20 rum av bungalowmodell, både med och utan A/C, fin pool med lugnt läge. Fin strand i södra utkanten av Paje på östkusten.
   Breezes Beach Club, Baraza, The Palms och Zawadi
****plus  till ***** plus

Delvis svenskägda med högsta standard och kvalitet. Om ni vill ha komfort och lite lyx så är detta prisvärt ställe på Zanzibar. Här finns bra mat och service en lugn och personlig atmosfär, vackert smakfullt byggt och inrett i traditionell stil med lokalt material och härliga öppna utrymmen. Våra resenärer har varit mycket nöjda.
Alla fyra hotellen har mycket fina spa-anläggningar. Baraza har en välutrustad barnpassning med egen pool, Palms tar ej emot barn under 16 år.
   Michamvi Sunset Bay
****

Hotellet ligger på norra udden av sydöstra delen av Zanzibar. Området är lugnt och hotellet mycket välskött. Här finns en trevlig bar med ett härligt trädäck där man kan sitta och se på solnedgången. Lugnt, familjevänligt. Middag ingår.

Ras Michamwi
****
Hotellet ligger på udden vid Chwaka Bay dvs på östkusten. Mkt trevligt och prisvärt. Har strand både åt öster och mot väster (kvällssol). Liten backe ner till vattnet.  Har både pool och AC.

   Indigo Beach
****

Ett nytt hotell i den lilla fiskebyn Bweuu (2014). Direkt på stranden med fina luftiga rum med fläkt, lekhörna för barnen, pool.

Kilima Kidogo
**
Enkelt hotell med alla rum i huvudbyggnaden. Fläkt på rummen, fin pool. Ligger längst söderut på den långa sandstranden i utkanten av byn Paje. Lugnt och trivsamt läge. Dina från Sydafrika tar hand om sina gäster med varm hand.

Palm Beach Inn
Hotellet ligger i den lilla fiskebyn Bwejuu på östkusten. I området finns endast ett fåtal mindre guesthouses. 15 rum med A/C av enklare standard men rymliga och trevliga, både familjerum och större suiter finns. Hotellet ligger direkt på stranden och har också en liten fin pool (som underhålls ”något bristfälligt”). Trevlig restaurang med fin utsikt över oceanen. Mycket lugnt område. Hotellet är enkelt med ”lokalt management”. Rekommenderas inte längre- pga avsaknad av management.  Inget fungerar.

Red Monkey Lodge
**

Red Monkey ligger i byn Jambiani, en lugn by söder om Paje. Hotellet har fläkt på rummen och ligger direkt på stranden. Populärt bland backpackers därför rätt dyrt för sin klass. Kreativ ägare. Kite.

Norra Zanzibar

Här finns ett större utbud av barer och hotell. Nungwi som byn heter har mycket aktiviteter. Hotellen ”mitt i smeten” passar för de som ofta vill sitta på krog och samtala med folk från alla länder. Nungwi är speciellt bra för den som vill ha fler restauranger att välja på. Här finns också flest antal fiske-, dyk- och snorkling-arrangörer. Under högsäsong är här ett för Zanzibar ovanligt rörligt folkliv. Folk kommer och går, sitter på pubarna och restaurangerna samt ägnar sig åt aktiviteter. Nungwi var tidigare backpacker-stället nr 1 men idag finns hotell för alla smaker. Även fina hotell med ostört läge.
Nungwi anses ha den bästa beachen på Z och på ett sätt är det riktigt pga sin mindre påverkan från ebb och flod. Här är vattnet alltid ”iskallt” 26 – 28 grader medan det i Paje på östkusten kan gå upp till 35!! på eftermiddagen då lagunen är uppvärmd.

Flame Tree Cottages
***
3,5 – 4 stjärnigt. Vår favorit uppe i Nungwi. Den engelska damen Elizabeth är gift med Seif och äger detta trevliga hotell – bra management. Sedan höst 2011 har de också pool i sin trädgård.

Amaan Bungalows
***

Bungalows-”by” med olika slags rum, även bröllops”hus” finns. Ligger mitt i Nungwi med barer, coffeshop, restauranger, butiker. Här är mer liv och rörelse. Boendet ligger bakom restaurangdelen. Man får köpa vin/öl etc. på annan plats och ta med sig om man vill ha sådant till maten – inga spritdrycker serveras – kan ha ändrats i skrivande stund.

Ras Nungwi Resort
****

Oslagbart alternativ för dig som vill lyxa till det lite. Ligger bara 1 km från centrum av Nungwi. Här är avskilt med egen beach. Kostar förstås en del som 4+ stjärnigt men är ändå rätt prisvärt.

Södra Zanzibar

Minst exploaterat. Byn Kizimkazi är en rätt orörd landsbygd med traditionell folklore från Zanzibar. Den har tidigare bara haft dag-gäster som åkt hit för att få simma med delfiner som jagar bl a bläckfisk ute vid reven. Här finns mycket bra fiske, snorklings o dykmöjligheter samt mer ostörda hotell där man kan ”ladda batterierna”.

Swahili Beach Swahili Beach Resort
***

3,5-stjärnigt. En fin bungalowanläggning i byn Kizimkasi (varifrån delfinsafarin på ön utgår ifrån). Här går det att bada på en liten fin badstrand direkt utanför hotellet. Hotellet har en egen pool, alla rum har AC. Stor restaurang, stora härliga vackra bungalows i sten, dykcenter, fiske och andra vattenaktiviteter.Ett mycket prisvärt alternativ inte bara för söder utan hela Zanzibar. Alla rum har garderob, bad, veranda, air-condition, fläkt, hårtork, satelit-TV, mini-bar, telefon och safebox. Fiske-, dyk- och snorklings center finns också. Mohammed som äger hotellet är mycket dyk och fiskeintresserad. Vissa tider har hotellet dåligt med gäster. Det kan då vara för ödsligt för vissa!

Nordöstra Zanzibar

Norr om Chwaka Bay ligger en del hotell. Kvaliten varierar men de nedan som ligger i byn Matemwe är mycket bra.
Fin strand. Från stranden ser man över till ön Mnemba med, näst Pemba Island (och Mafia),  Zanzibars troligen bästa dykning och snorkling.

Kiganja Retreat Zanzibar

***

Kiganja Retreat Zanzibar är ett nybyggt (dec 2017) litet familjärt hotell i utkanten av Matemwe, ligger bara 40 m från den milslånga stranden i Matemwe. har pool och A/C.

 Zanzibar Retreat
***+

Zanzibar Retreat är ett litet lugnt hotell i den lilla byn Matemwe på nordöstra kusten. Hotellet ligger direkt på stranden och här finns både A/C och pool. Man lägger stort värde i att servera högklassig mat.
Härligt avslappnande boende med bra service och vänlig personal – vinner i längden. Janne från Finland tar hand om sina gäster med säker hand.

 Sunshine Hotel
***

Litet hotell direkt på stranden i Matemwe på nordöstra kusten. Hotellet har pool med ej A/C. Ligger granne med Zanzibar Retreat.

Matemwe Lodge & Bungalows

*****
Ja visst – det finns två olika Matemwe. Detta är lyxigare och riktigt poplärt t ex för bröllopspar. Dykningen är fin som alltid i nordost. Systrarna Helen och Katarina från Sverige startade detta 1989 men idag tillhör det kedjan Asilia som höjt standarden.

 Matemwe Beach Bungalows/Village

**
Är ett mindre lite enklare guesthouse som ligger för sig självt på stranden. Den enkla standarden vägs till stor del upp av bra rykte med trevlig personal och bra mat. Hotellet har ingen pool eller AC men här råder avslappnad atmosfär och närhet till dykning och snorkling.

 Neptune Pwani Beach Resort & Spa
****

Ett all inclusive hotell med fin standard och god service. Två stora pooler, SPA, lekavdelning för barn mm.

   Sunshine Marine Lodge
****

Bästa läget för de som önskar dyka/snorkla på Mnemba. Fint hotell med bra rum i en väldigt vackert anlagd trädgård. Eget välutrustad dykcenter. Snorkling direkt utanför hotellet. Vid lågvatten kan man vandra runt och utforska djurlivet i de gölar som bildas på korallstranden. Fria cyklar och kanoter för att ta sig till vacker sandstrand alldeles intill. Vid högvatten simmar man ut direkt från bryggan på hotellet.

Stonetown

De flesta hotell ligger mitt i staden men två hotell finns i områden som har restauranger på stranden och med badmöjlighet i havet. Men här är långgrunt så Stonetown och dess närhet lämpar sig inte för längre vistelse för de som vill bada. (En del bor här dock en längre tid för att insupa mystiken, ta det lugnt, studera arkitektur, äta gott, umgås med alla nationaliteter som besöker ön etc.)

   Emerson Spice
****

Här har ni ett nyrestaurerat mycket unikt boende mitt i centrum av Stone town. Tre historiska byggnader har byggts ihop och rummen har alla en egen historia och mycket charmfull inredning. Stämningsfullt! AC i de flesta rum (troligen alla idag.)
Har en omtyckt takrestaurang (beställ bord!)

   Emerson on Hurumzi
****

Anrikt hotell som restaurerats och nyöppnats. Alla rum smakrikt inredda med Zanzibarisk känsla. Ligger mitt i centrum. Har takrestaurang. Har rum både med och utan A/C.

   Serena Inn
*****

5+ stjärnigt i Stonetown, Bästa valet om ni t ex vill lyxa och fira lite de två sista dagarna. Priset inkluderar middag.

 

   Zenji Hotel Stonetown
**

Ett litet, mycket enkelt, hotell mitt i centrala Stonetown. Bekvämt avstånd till färjan som går till Dar Es Salaam.

   Dhow Palace Hotel
****

Samma ägare som Tembo House. Mycket välskött, pool mitt i hotellet. En ny och en gammal anrik del – bra byggt. Ligger centralt med närhet till allt. Har ej alkohol på menyn.
   Shangani Hotel
***

Bra läge i centrum, ”lokal” atmosfär med AC.    

Africa House
****

Ett hotell med anor och atmosfär där rummen är unika. Byggdes som hem åt en rik slavägare men blev senare kungligt palats, därefter Club house för det koloniala England och nu slutligen hotell. Anrikt men tyvärr rekommenderar vi ej detta hotell längre – dåligt management med skitiga handdukar mm.

Alternativ till Zanzibar

Pemba

Tillhör också Zanzibar-arkipelagen. (Huvudön, som i vardagstal kallas Zanzibar, heter egentligen Unguja). Pemba är en något mindre ö som ligger norr om huvudön. Hit flyger man från Zanzibar vilket tar ca 20 min. Pemba är mycket bördigare – den egentliga kryddön. Ön är en annan geologisk bildning så dykning o snorkling är än mer fantastisk. I stället för lång sandstrand som på Ungujas östkust finsn en och annan paradisisk vik med sand och korallrerv utanför. Pemba är mycket litet utbyggt. Styrelsen på Pemba är restriktiv, försiktig med att ge tillstånd. Detta ger mera avskildhet.

    Manta Lodge Pemba
****

Pemba Island, dvs den ngt mindre Zanzibar-ön, är en annan geologisk bildning än huvudön. Den inbjuder mer till snorkel och dykning. Men hotellet är ett självklart val för alla de som vill ha det riktigt mysigt och lite lyxigt i en vecka – inte minst bröllopspar men vi har skickat hit par av alla åldrar och alla har varit lyriska efteråt. SPA behandlig varje dag, utflykter och all inclusive ingår. 4-stjärnigt hotell med 5-stjärnig service. Kombineras gärna med någon dag i Stonetown eller med en strand på huvudön Unguja.
(I ekologiskt tänkande bör man normalt inte välja all inclusive hotell men detta är ett seriöst hotell med allt vad det innebär av ansvarstagande för lokalbefolkning och (havs)miljön så vi på Afrikaresor rekommenderar det starkt även av det skälet. Manta är def. det mest prisvärda på Pemba Island).
Här finns Afrikas enda undervattensrum!, och förmodligen världens enda i ”naturlig” miljö!! En fantastisk och UNIK upplevelse att spendera ett dygn i detta rum. Man har ett ”flytande rum” i tre våningar helt för sig själv. Middag och frukost kommer med personal från hotellet och snorklingen runt rummet är helt unik då den ligger direkt i anslutning till reven. Sovrummet ligger fyra meter under vatten och här ser du alla färggranna och vackra fiskar genom de fyra glasväggarna. Massor av fiskar samlas i ljuset från glasflotten.
   Pemba Lodge
***

Pembas enda Eco-lodge! All mat ingår och är närodlad och tillagad av en lokal kock. Fisk är en naturlig rätt och serveras minst en gång per dag. Varje rum har egen biotoalett (torrdass), solpanel (för varmvatten och el till lampor), stor veranda och fin utsikt över Indiska oceanen. Stranden är sagolikt vacker i en bukt med korallrev några hundra meter utanför. Där går det utmärkt att både fiska och snorkla. En spännande promenad/båttur genom mangroveträsk leder er till detta sagoställe. Dock enkelt och maten kan vara för lokal ibland. Rekommenderas de som söker ngt udda.

Mafia Island

En riktig paradisö som ännu ej upptäckts av oss nordbor och ändå finns här mycket sköna hotell och otroliga korallrev. Här snorklar och dyker ni i en marin nationalpark. Kurser i snorkling och dykning finns. Utflykter, egna och arrangerade kan man göra när man vill om man önskar ha ett avbrott från den sköna skuggan under en cocospalm. Alla hotell på Mafia är mycket bra. För de som dyker/snorklar tillkommer marin nationalparksavgift med 20 usd/pers/dygn, som måste betalas på plats.
Läs mer om Mafia Island här.

    Mafia Island Lodge
***

Trevligt hotell med A/C på alla 34 rummen, ligger inne i den marina nationalparken. Nationalparksavgift 20 usd/pers/dygn tillkommer och måste betalas på plats.

   Butiama Beach, Mafia

***
Här kan ni njuta av stillheten, hotellet har stora rum med fina verandor där både hängmatta och schäslong tillhör inredningen. Pool och förstklassig restaurang är en självklarhet där ni också får halvpension i priset. Eget dykcenter.

Fanjove Island / SongoSongo-arkipelagen

…ligger söder om Mafia, här finns enbart lokala fiskebyar på några av öarna. För den som söker den alldeles extra naturupplevelsen i ett äkta ”barefoot paradise”.

   Fanjove Private Island
****

Närmare paradiset än så här är svårt att finna! 6 bungalows med hög standard är den bebyggelse som finns på denna ö! 1000 x 300 m med skyddat fågelhäckningsreservat och äggläggningsplats för sköldpaddor. Personalen är utbildad i hur man skall skydda detta paradis. Under juni-augusti lägger sköldpaddor sina ägg precis utanför bungalowen. Snorkling och dykning direkt från stranden. Kombineras gärna med Mafia då det förutom för bröllopspar och de som verkligen behöver ”ladda batterierna” räcker med 3 nätter på Fanjove.
BO 3 NÄTTER BETALA FÖR 2! FANTASTISKT ERBJUDANDE – Kontakta oss.

Mombasa, Diane Beach och Malindi på Kenya kust

Mombasa inkl Diane Beach och Malindi samt de mindre orterna längs Kenyas kust är det som existerat längst som badort i Östafrika. Var för 20 år sedan ett stort charter resmål för européer.  Tomtpriserna steg i höjden och hotellen växte och blev större och större. Efter att turismen kollapsade i Kenya efter valen 2007 har de haft stora problem men har sakta återhämtat sig. Idag finns det många riktigt prisvärda hotell men de som vill ha småskaligt får åka någon annanstans. Hit åker man för att enbart vistas inne på hotellområdet. Detta är också ”all inclusive” eldoradot. Stora hotellkomplex upp till 400 rum, fina trädgårdar ofta med fiskdammar, bra mat, flera pooler finns och med stora buffe’ middagar varje dag. De mest prisvärda kostar från 840 till 1700 pppnatt.

Hotell i Malindi

Dreams Of Africa

Hotell i Mombasa

Bamburi Beach Hotel

Neptune Beach Resort

Sarova White Sands

Severin Sea Lodge

Voyager

 

Hotell i Diane Beach

Leisure Lodge

Papillon Lagoon Reef

Southern Palm Beach Resort

Swahili Beach

Stränder på fastlandet av Tanzania

Stranden längs kusten är lika fin som öarnas utanför, något som ofta glöms bort. Söder om Bagamoyo och i Pangani har vi fina alternativ. Söder om Dar Es Salaam kan man också hitta fina stränder, dock något mer besökta under helgerna då stadsborna gärna söker sig hit.

     Bomani Beach Bungalows
**

Mycket fint och prisvärt litet hotell på en fin strand strax söder om Bagamoyo. Hotellet ligger i en lagun där man kan åka ut med lokala fiskare och fiska eller vandra bland mangroven vid lågvatten. Här anordnas gärna utflykter i byn med möjlighet till besök hos både medicinman, skola, sjukstuga, tvåltillverkning mm mm. Musik och dans ligger på veckoschemat. Rummen är mycket fina och hotellet välskött. Restaurangen har utsökt mat.

    Lazy Lagoon
****

Lazy Lagoon ligger på en halvö strax söder om Bagamoyo, norr om Dar Es Salaam. Ett riktigt barfota-paradis där man verkligen kan koppla av. Rummen har naturligt fläkt genom brisen från havet, pool finns. Enda sättet att ta sig hit är med båt.

Klicka här för intresseanmälan el frågor
El ring tfn 02369666